1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to the new DBSTalk community platform. We have recently migrated to a community platform called Xenfono and hope you will find this change to your liking. There are some differences, but for the most part, if you just post and read, that will all be the same. If you have questions, please post them in the Forum Support area. Thanks!

D*TV HD Locals only coming in a 480P

Discussion in 'DIRECTV HD DVR/Receiver Discussion' started by jeffsony1, Mar 26, 2010.

  1. jeffsony1

    jeffsony1 Cool Member

    13
    0
    Feb 17, 2009
    All,

    I was watching the NCAA tournament and noticed that the picture in only coming in 480P. I haven't had any problems until tonight with local HD's until tonight. My friend in the are has the same service and the NCAA tournament was coming in at 1080i.
    My other HD channels are coming at their regular resolution 720P or 1080i. I called the D*TV CSR and they couldn't solve the problem, but said she would escalate it to her boss. The CSR said that I problem would not be contacted and if there is a problem with the box they would send down a software update.

    I have the following plan and equipment

    Total Choice
    Sports Pack
    HD-DVR
    HR21-700
    Slimline 5
    Pioneer PDP-5070

    Has anyone else had this problem?



    Jeff:confused:
     
  2. AmyBluesoul

    AmyBluesoul New Member

    8
    0
    Mar 26, 2010
    I don't think we've had any reports of issues with a particular type of receiver or local market. Did they have you go through all the various troubleshooting steps? Is it happening on all local HD channels? Do you have more than one HD receiver that it's happening on?
     
  3. Blurayfan

    Blurayfan Hall Of Fame

    1,758
    8
    Nov 16, 2005
    Illinois
    I experienced this once in the past on my HR21-700 but a reboot resolved the issue.
     
  4. jeffsony1

    jeffsony1 Cool Member

    13
    0
    Feb 17, 2009
    AmyBluesoul,

    We went through all the troubleshooting steps. It is only happening to the local HD channels, the only channels are coming in at their correct resolution. I did switch out H20-100 with the HR20-700 and the local channels came in at the right resolution, so I think its the box.

    I had the HR21-700 for about 2 yrs and no equipment protection plan. Do you know D*TV policy is?

    Thanks

    Jeff
     
  5. jeffsony1

    jeffsony1 Cool Member

    13
    0
    Feb 17, 2009
    DVDKingdom,

    Thanks, I've reset the box several times.

    Jeff
     
  6. Blurayfan

    Blurayfan Hall Of Fame

    1,758
    8
    Nov 16, 2005
    Illinois
    Something you could try is force a software update. To do this you reboot the box and when you see the Hello screen or the center LEDs start spinning which ever is first enter 02468 on your remote nothing else.
     
  7. jeffsony1

    jeffsony1 Cool Member

    13
    0
    Feb 17, 2009
    DVDKingdom,

    Thanks for the tip but I'm still receiving the same resolution on local stations.


    Jeff
     
  8. Beerstalker

    Beerstalker Hall Of Fame

    3,488
    64
    Feb 9, 2009
    Peoria, IL
    Did you try re-authorizing your account online?
     
  9. richall01

    richall01 Godfather

    345
    3
    Sep 30, 2007
    South Georgia
    Are you sure that Native is not on. Menu..HDTV...Native Then up arrow to TV Resolutions to see if 1808i is hightlighted and 480p is not
     
  10. hilmar2k

    hilmar2k Hall Of Fame

    5,251
    4
    Mar 18, 2007
    OP said other channels were correct, so I can't imagine it's a Native On/Off or resolution setting issue.
     
  11. holzerp

    holzerp New Member

    6
    0
    Jan 1, 2012
    jeffsony1, have you been able to resolve this? I've been dealing with this problem since March, 2008. I have an H20-100 receiver. Reloading/rebooting the guide hasn't helped. Native is turned off. 1080i is the only resolution selected. Sat. channels display in 1080i, but local off-air switch to 480p.
     
  12. P Smith

    P Smith Mr. FixAnything

    21,341
    127
    Jul 25, 2002
    W.Mdtrn Sea
    Did you check TVfool/antennaweb/RabbitEar sites if the station transmitting something special ?
     
  13. Shades228

    Shades228 DaBears

    6,081
    45
    Mar 18, 2008
    First off you're in a MPEG 4 market IIRC so there are some things to check.

    Is the channel really HD or is it SD on Mpeg 4?
    Do you have native on or off on the receiver that was 480?
    Do you have native on or off on the receiver that didn't?
    Do you have the new UI?
    Do you have SD TV connected to the receiver that could only get it in 480?


    This is going to be a settings or connection issue.
     
  14. holzerp

    holzerp New Member

    6
    0
    Jan 1, 2012
    I notice that after a "Reset Everything" it doesn't clear the OTA channels. Anyone know how to clear those channels listed in "Ch's via Antenna"?

    Thanks for you help.

    P Smith ...if the station transmitting something special ? I don't know what you mean by transmitting something special?

    Shades228 -- see answers below.
    Is the channel really HD or is it SD on Mpeg 4?
    According to Rabbit Ears channel 11-1 WTTW-HD is in 1080i
    Display Physical
    Channel Channel Video Audio
    11-1 47.3 1080i DD5.1

    Do you have native on or off on the receiver that was 480?
    Native is off.

    Do you have native on or off on the receiver that didn't?
    Native is off.

    Do you have the new UI?
    Software is 0x4176

    Do you have SD TV connected to the receiver that could only get it in 480?
    My Philips 30PW8520 HDTV will display 480p or 1080i digital signals.

    I'm in the Chicago area. Before March 2008 the OTA channels displayed in 1080i.

    I've "Reset Everything" from the setup menu multiple times. I've done a "reauthorize online" on directv.com I've done the initial setup in the Antenna Setup menu multiple times even selecting out of town zip-codes. At that time I noticed that the resolution showed 1080i for out of town channels (ch. 8-1 San Diego) So I experimented and disconnected my antenna from the receiver. I reloaded the local market channels by inputting my zip-code in the Antenna setup. When I select 11-1 without an antenna connected the receiver stays at 1080i. When I connect the antenna and it receives a signal it switches to 480p.

    Any more ideas?
     
  15. Shades228

    Shades228 DaBears

    6,081
    45
    Mar 18, 2008
    So you had this problem using OTA or getting it through the satellite?
     
  16. holzerp

    holzerp New Member

    6
    0
    Jan 1, 2012
    Yes, OTA.
     
  17. Shades228

    Shades228 DaBears

    6,081
    45
    Mar 18, 2008
    I don't use OTA or AM21's so I'll let OTA people hop in.
     
  18. holzerp

    holzerp New Member

    6
    0
    Jan 1, 2012
    Shades228, thanks for trying.
     
  19. Diana C

    Diana C Hall Of Fame DBSTalk Club

    2,117
    293
    Mar 30, 2007
    New Jersey
    Have you tried connecting the antenna lead directly to the TV? What resolution do you get then?
     
  20. holzerp

    holzerp New Member

    6
    0
    Jan 1, 2012
    My Philips 30PW8520 doesn't have an ATSC tuner. The H20-100 receiver is connected by component cable. I have a Sharp LC-19DV24U connected to the same antenna. On the display it shows 1080i for WTTW-DT channel 11.1 in Chicago.
     

Share This Page