1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to the new DBSTalk community platform. We have recently migrated to a community platform called Xenfono and hope you will find this change to your liking. There are some differences, but for the most part, if you just post and read, that will all be the same. If you have questions, please post them in the Forum Support area. Thanks!

H21/H23 0x434D/0x434E: Issues/Discussion

Discussion in 'DIRECTV HD DVR/Receiver Discussion' started by Stuart Sweet, Oct 1, 2009.

  1. Oct 1, 2009 #1 of 22
    Stuart Sweet

    Stuart Sweet The Shadow Knows!

    37,060
    287
    Jun 18, 2006
    Receivers included in this release:
    H21-200/H23-600: 0x434D
    H21-100: 0x434E

    National release will be complete for all receivers on October 2, 2009.

    Release notes: http://www.dbstalk.com/showthread.php?t=165964

    We ask that you keep polite and focused within this thread, and post as much detail as possible. Being part of the DBSTalk community means working together to help each other document issues and come up with solutions. While everyone gets upset from time to time, this is not the appropriate place for vents or rants. All off-topic posts and discussion will be deleted.
     
  2. Oct 6, 2009 #2 of 22
    n6nfg

    n6nfg AllStar

    96
    0
    Feb 1, 2008
    Since receiving this update on my H21-100 there have been at least 5 instances of the guide data disappearing for no good reason. When this happens, a message pops up indicating the guide data hasn't been able to load, and a reboot is necessary (don't have the exact wording, my kids are informing me of this). At this point, the box seems to reset itself, goes through the self test and guide data loading, and everything is fine for several hours or maybe a day or so.

    This never seemed to occur prior to the update.
     
  3. Oct 6, 2009 #3 of 22
    Doug Brott

    Doug Brott Lifetime Achiever DBSTalk Club

    28,939
    72
    Jul 12, 2006
    Los Angeles
    It is very likely that you have a line of site issue with the 119° sat location. Do you know what kind of satellite dish you have? Could you check the signal strength on Sat 119° If everything is zero (or low), then this is the culprit.
     
  4. Oct 6, 2009 #4 of 22
    n6nfg

    n6nfg AllStar

    96
    0
    Feb 1, 2008
    Ummm, I have a slimline 5 which has no trouble with any of the 5 satellites on the other two HR20's I have.

    However I told the H21 that it is connected to a slimline 3 (not a 5) deliberately so that it would ignore 110 and 119. I do this because I take this receiver camping with me periodically, and in this usage it IS connected to only an SL3.

    Hmmm, during the initial bootup checking stuff, maybe the receiver automatically finds an SL5 at the house (since it really has one there) and ignores the fact that I told it in the setup to expect an SL3 instead. If that is so, then maybe it is looking for 119 (or 110) guide data (and should be able to find it at the house location) but since I told it there is only access to an SL3, it is getting confused??

    I don't recall this behavior before the new software download. Anyone with an SL5 LNB should be able to replicate this by going back through the satellite setup and selecting SL3 instead of SL5, and then waiting for a few days?
     
  5. Oct 6, 2009 #5 of 22
    Doug Brott

    Doug Brott Lifetime Achiever DBSTalk Club

    28,939
    72
    Jul 12, 2006
    Los Angeles
    This is your problem .. If you have an SL5, then you need to set the dish type accordingly. GUIDE Data is sent from the SL5 on both 101° and 119° locations. The satellite that is used depends on which Sat/Frequency you are tuned to (based on channel selection). This is designed into the hardware of the SL5. The SL3 uses 101° for Guide data all of the time while the SL5 uses 101° some of the time and 119° some of the time. There is no way to fake it out from the receiver as you are trying to do.

    When connected at home, just set your Satellite Dish type to SL5 and when camping change it to SL3 and all should be well. Yes, it's a few extra steps, but it will keep everything working correctly.

    The reset phenomenon may be new to the H21/H23 systems, but this has been part of the HR2x systems for some time now. It's an indication that something is wrong with the setup (alignment, line of site, etc.). I'm sure you had missing guide data in the past as well as if it couldn't find the data, then it wouldn't be able to show it. The resetting may be new as the reset is an attempt to fix the problem. In your case, that will be impossible as you have selected an incorrect dish type for the installation.
     
  6. Oct 6, 2009 #6 of 22
    toricred

    toricred New Member

    90
    1
    Feb 12, 2004
    Northern...
    Mine is actually a problem that is still here, but started with 42EB. I have 4 H21's 3 x -200 and 1 x -100. Every other day the USB serial control stops working until I reset the receiver. I use this with SageTV and it is getting really frustrating. This was never a problem before because if the USB connection was lost and reconnected it didn't require a reset to see the connection. With these last couple of firmwares that seems to be gone. Any suggestions?
     
  7. hellyea

    hellyea Mentor

    33
    0
    Nov 13, 2007
    Since getting this update, the rcvr is very slow to respond to commands from the Remote Control. Even getting the quickguide up is slow, pressing channel #'s is slow, sometimes it'll only register 2 of the 3 numbers pressed.

    This is very frustrating. Compliants are similar to those registered with the HR2X series and this new update. I tried soft and hard restarts -- no fix. What gives?
     
  8. Nov 7, 2009 #8 of 22
    viper8399

    viper8399 Mentor

    38
    0
    Jul 16, 2007
    My H21-200 received the update and seems to be fine. On the other hand my H23-600 I think got the update. As of last night My guide froze and I reset. When resetting it gets to the almost done screen and sits there. I let it go for 2 hours with nothing. The resolution lights will scroll for a little while then eventually stop on 480p. Any help would be appreciated on this matter.
     
  9. Nov 7, 2009 #9 of 22
    hdtvfan0001

    hdtvfan0001 DIRECTV A-Team

    32,456
    258
    Jul 28, 2004
    Please keep in mind that it was announced in the chat room that it will take upwards of 12 hours to fully refresh the guide data, so during this initial period, performance may be slow.
     
  10. viper8399

    viper8399 Mentor

    38
    0
    Jul 16, 2007
    it not the performance. Its the fact that I cannot get my receiver to reset. It is stuck on the DIRECTV screen saying Step 1 of 2 searching for sat. Almost there. will not move off this screen.
     
  11. hdtvfan0001

    hdtvfan0001 DIRECTV A-Team

    32,456
    258
    Jul 28, 2004
    That's an entirely different issue - looks like your unit locked up during the download.

    Not much more you can do other than try a reset and see if it recovers OK.
     
  12. viper8399

    viper8399 Mentor

    38
    0
    Jul 16, 2007
    what if it does not recover. I forced downloaded the software again and still seems to be doing the samething.
     
  13. moghedien

    moghedien Legend

    208
    1
    Dec 3, 2007
    Can you run the receiver test from the info & test menu? I you can, does it fail and return a code?
     
  14. viper8399

    viper8399 Mentor

    38
    0
    Jul 16, 2007
    no i cannot even get to the menu. Unless there is a backdore i'm not aware of which is very possible. the only thing that seems to work is force downloading the software and the reset button
     
  15. hdtvfan0001

    hdtvfan0001 DIRECTV A-Team

    32,456
    258
    Jul 28, 2004
    Try to unplug it and let it stand for 30 minutes, and also unplug the Access card.

    The reinsert the card, plug it in again, as see if it starts up OK.
     
  16. viper8399

    viper8399 Mentor

    38
    0
    Jul 16, 2007
    I tried all of the above and still nothing. I did call Directv and talked to Technical support. First person I talked to said they were going to format my hard drive. When I explained to them that is not possible because I do not have a DVR we got disconnected. Luckily, I was able to get ahold of another Tech support person right away. I explained to them the situation, told them I've left the receiver unplugged all night, forced downloaded the new software again and just let it wait. I said I pretty sure my software got corruped. We ran one more reset with the sat cable unplugged and still never got an error. I think he agreed with me that the software was corrupted and agreed to send out a new box for free. I did not even have to pay shipping. Thanks for all you help here.
     
  17. hellyea

    hellyea Mentor

    33
    0
    Nov 13, 2007
    Is anyone else experiencing slow response from the receiver when changing channels? It is such a pain in the butt. I forced a re-download and that still did not fix the issue.

    Any advice on how to fix this? Didn't have this issue before with previous software. I have an H21.

    Hey D* - get your act together....
     
  18. Rockaway1836

    Rockaway1836 Godfather

    717
    37
    Sep 25, 2007
    Myrtle Beach
    A couple of weeks ago I noticed that the clock on my H23 was 2 minutes slow. I did an RBR and it seemed to be fixed. Then yesterday, I noticed it was 2 minutes slow again. Has anyone else seen this?
     
  19. ITA72

    ITA72 New Member

    1
    0
    Dec 5, 2009
    I'm experiencing your same problems, my H21 was rebooting and had no signal and no data available, while my HR21 had some lock ups and reboot issues but the signal was alright.

    I'm on a Protection Plan so I called the technician, he came here on Thursday, checked the satellite, and decided to replace the LNB, he replaced the HR21 with a brand new HR23 and everything is fine with it now, but the H21 had the same signal problem after downloading the update.

    He replaced it with a brand new H23 and after the software download everything was fine.

    Today I have the same problem, no signal and no guide, it's trying to download the Advanced Program Guide and it has been stuck on 0% Complete for a while.
     
  20. jmackc

    jmackc Cool Member

    19
    0
    Sep 14, 2007
    Since the national release the local channels in my area all have pixelation. I am not a happy camper as the channels are at their worst today during the SEC and Big 12 football championships. :mad:
     

Share This Page