1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to the new DBSTalk community platform. We have recently migrated to a community platform called Xenfono and hope you will find this change to your liking. There are some differences, but for the most part, if you just post and read, that will all be the same. If you have questions, please post them in the Forum Support area. Thanks!

HD Receivers, DVRs and R22 0x08A5/0x08A6/0x48A6/0x08CA, Issues/Discussion

Discussion in 'DIRECTV HD DVR/Receiver Discussion' started by Stuart Sweet, Aug 6, 2014.

  1. Aug 6, 2014 #1 of 101
    Stuart Sweet

    Stuart Sweet The Shadow Knows!

    37,060
    287
    Jun 18, 2006
    This is the official Issues and Discussion thread for all HD DVRs, Receivers, and R22.
    H2x: 0x08A5/0x48A5/0x48A6
    HR2x: 0x08A6
    All Receivers: 0x08CA

    Release notes: http://www.dbstalk.com/topic/213468-hx2x-0x08a50x08a60x48a6/

    We ask that you keep polite and focused within this thread, and post as much detail as possible. If your receiver is set up for network issue reporting, please post the key generated by the receiver.
    Being part of the DBSTalk community means working together to help each other document issues and come up with solutions. While everyone gets upset from time to time, this is not the appropriate place for vents or rants. All off-topic posts and discussion will be deleted.

    Thanks!
     
  2. Aug 6, 2014 #2 of 101
    jdspencer

    jdspencer Hall Of Fame

    6,627
    12
    Nov 7, 2003
    Maybe this update will restore MRV on my unsupported setup which stopped after receiving the 884 update on the HR24-500.
     
  3. Aug 6, 2014 #3 of 101
    Stuart Sweet

    Stuart Sweet The Shadow Knows!

    37,060
    287
    Jun 18, 2006
    I don't believe that was its purpose, but you can certainly try.
     
  4. Aug 6, 2014 #4 of 101
    jdspencer

    jdspencer Hall Of Fame

    6,627
    12
    Nov 7, 2003
    Well, the purpose of these updates lately seem to focus on stability issues and 884 mucked up my MRV between my HR24 and HR23, so maybe it will be mucked up again and reverse my problem. :sure:

    If not, then I may just have to upgrade to the HR44.
     
  5. Aug 12, 2014 #5 of 101
    cypherx

    cypherx Hall Of Fame

    3,435
    62
    Aug 27, 2010
    PA - Berks...
    The release sucks. 30 skip is constantly jumping to the end of a recording. Bought a new remote too and switched into RF mode. Problems worse. Might go back to IR mode.


    Sent from my iPad using DBSTalk mobile app
     
  6. Aug 12, 2014 #6 of 101
    squawk

    squawk Legend

    112
    0
    Mar 5, 2006
    Los Angeles
    Came here to learn what "official" changes were made with this latest update download. Clearly, this was an attempt to improve responsiveness of the DVR to the signal generated by the remote. In the past year the DVR's responsiveness has clearly become delayed, unstable, whatever u wish to call it. Often, viewing jumps ahead to the next hash mark or to the beginning or end of the content, which is/has been frustrating.

    Following update seems the unit is a bit more responsive, but agree with comment above, there are still issues with viewing jumping to end of program, or next hash mark, if keys on remote are sequentially pushed too quickly. Seems a slower sequence is now required to increase fast forward speeds, otherwise DVR is unresponsive to subequent pushes of FF button, remaining in first "1" FF speed. Not a big deal, but ease in which the content now jumps ahead or back needs to be remedied.
     
  7. Aug 13, 2014 #7 of 101
    cypherx

    cypherx Hall Of Fame

    3,435
    62
    Aug 27, 2010
    PA - Berks...
    Squawk, I think you hit it on the head. They must be playing with system I/O buffers or response time, so our quick clicks are registering as press and holds. Its supposed to jump if you press and hold. But maybe the system is so bogged down it does not see the unpress, repress event, so it sees press (unpress is missed since system is bogged down/busy), press. The duration seen as a multi-millisecond "hold" since the system was too slow to register the unpress event, so it jumps to the end.

    On my HR24-200 this happens in IR mode with an RC64 remote. Bought a brand new sealed in bag RC66rx XMP compatable remote and followed the on screen instructions to put it in RF mode and pair it with the HR24. Still have the problem.

    Down in my family room I have an H24 going through a Yamaha AVR. Because of this setup I have a Logitech Harmony 650 remote. I have a macro called 3 min skip. Its defined by a series of 30skip commands to equal 3 minutes. This used to work perfectly all the time. Since this release some times this is skipping to the end of the recording. Sometimes not. So something they did changed the behavior of the I/O.

    I will go back to the RC64 IR remote for the main TV. Though that had the same problem, it seems the RC66rx remote is worse. I thought a new remote would be the answer. Though the old remotes buttons don't feel sticky at all - I thought maybe internally on the board there was an issue on the pads around the transport controls. I guess not since the replacement newer model remote experiences the same issue.
     
  8. Aug 13, 2014 #8 of 101
    squawk

    squawk Legend

    112
    0
    Mar 5, 2006
    Los Angeles
    Was not aware of the "hold & jump," function you cite, but makes sense based upon experience. Likely source of unintended jumping & should be fixed. Only hold function I'm aware of is when in play mode can shift to slow motion, which function did not work well when first rolled out, but now works much better. Aware if press 30 sec skip while in FF mode, content is jumps to next hash mark. Software should limit jumping to that function ONLY & save us continual frustration.

    Everything worked fine with the remote when I first got machine, an HR24-100, maybe just under 2 years ago. Don't understand why DirecTV techs decided to "tweak" DVR's response to signals generated by the remote. For what were purpose? Why mess with something if it ain't broke? Now, these jumping glitches are frustrating their subscribers. Seems to me a simple fix. Just go back to how things were coded over a year ago. Block all jumping unless 30 sec skip or quick replay buttons are pushed. FYI, I use RF mode, not IR.
     
  9. Aug 21, 2014 #9 of 101
    tas3986

    tas3986 AllStar

    107
    1
    Feb 6, 2008
    0x08A6 Bad release. Came down 2 days ago.

    Remote control now takes a 1/2 minute to respond, and then it is probably the wrong entry. Have restarted the dvr 2x and still problem happens.

    Symptoms:
    - Wait 5 minutes
    - channel up on remote
    - wait up to a 1/2 minute for channel change ... if it happens
    - if you use remote quickly after this , it will work normally, but ...
    - If you wait 5 minutes, the next key press will take a minute

    Waited 2 days to complain as sometimes it takes a day to settle in. But this one is not settling in HR24/500

    Any suggestions? If not I will call support, but you all know what good that will do.
     
  10. Aug 21, 2014 #10 of 101
    jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    6,393
    292
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    Menu, Search, type in "CLEARMYBOX" and then choose Keyword.
    Let it sit there and do it's thing. I did that to mine yesterday morning and it is fine now. Mine was not filling in the Guide Data.
     
  11. Aug 22, 2014 #11 of 101
    tas3986

    tas3986 AllStar

    107
    1
    Feb 6, 2008
    CLEARMYBOX did its thing, but after restarting, a simple channel up or down takes 15-20 seconds to work. Maybe it will get better as it settles in, I will be patient.

    Thank you for the recommendation.
     
  12. Aug 22, 2014 #12 of 101
    jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    6,393
    292
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    It is slow right at first because it is working hard to replace all of what it dumped out. After 1 day you should notice that it is much better. If not, you might have a different problem.
     
  13. Aug 22, 2014 #13 of 101
    RoyGBiv

    RoyGBiv Icon

    683
    6
    Jul 24, 2007
    I have had issues others have reported with my HR24-200 not responding as quickly to multiple presses of the remote control. I noticed this Wednesday night. In the past when I pushed the 30 slip button, I could "stack" them pretty easily. That night I noticed that the first one would register, but multiple additional presses would be ignored until the first 30 second slip had elapsed. Then it would respond to additional presses. I also noticed the same with multiple presses of fast forward. It would stay on "FF1" for several seconds before it would respond to additional presses to get to "FF3." I was so reproducible and such a change that I finally realized I must have gotten a software "upgrade." I checked and found I had. Last night I had the same problem someone else mentioned where multiple presses of 30 slip took me to the end of a program.

    I always love it when the release notes indicate "improvements under the hood." This is hardly an improvement.

    SMK
     
  14. Aug 23, 2014 #14 of 101
    Church AV Guy

    Church AV Guy Godfather

    522
    7
    Jul 9, 2007
    In the past, when people have reported intolerable delays upon pressing a button on the remote, I have always said to myself that it wasn't so bad (for me, that is). This upgrade has finally manifested the problem. tas3986, I see exactly what you are describing--the long wait after a button press, then "normal" function, but if you then wait a few minutes and press a button, you again have the 1/2 to 1 minute wait before it responds. During the waiting period, the light on the front panel of the receiver doesn't even register that a remote signal was sensed. This is BY FAR the worst it has ever been. I know it's been asked before many times, but rhetorically, doesn't DirecTV test these software upgrades before they distribute them nationwide?
     
  15. Aug 24, 2014 #15 of 101
    raromr

    raromr Legend

    269
    5
    Jun 24, 2010
    Same issue. Sticks on FF1 then somehow skips 30 mins or to end. FF and skip unusable.
     
  16. Aug 24, 2014 #16 of 101
    jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    6,393
    292
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    I never use that but mine is working. Have you tried the "clearmybox" search and choose Keyword and let it clean out all the old data ?
    This is similar to the double resets.
     
  17. Aug 25, 2014 #17 of 101
    RoyGBiv

    RoyGBiv Icon

    683
    6
    Jul 24, 2007
    "Clearmybox" has not helped me.

    SMK
     
  18. Aug 25, 2014 #18 of 101
    tas3986

    tas3986 AllStar

    107
    1
    Feb 6, 2008
    I found a possible improvement.

    I accidently noticed that my TV was in 480p mode, even though DTV is set for only 720p and 1080p (native mode off). Changing/adding DTV resolution settings had no effect. It went all through the motions, confirmations, etc, but the TV always showed 480p even though that setting was not set in DTV. Other TV connections were at correct resolutions. Tried everything. Rebooted everything. Unplugged everything. Switched connections. TV still showed 480p.

    As a last resort I hit the format button on the DTV remote. Sure enough it said 480p. Changed to 780p. Now everything started working better. Format only cycles through the 780p settings. Channels change quickly. Skip and FF .... well not as good as it was before the upgrade. No idea how it got to an unchecked 480p mode.

    Something in the upgrade must have set the default and only resolution supported to 480p.

    Anyway, things seem to be much better now. Time will tell.
     
  19. Aug 25, 2014 #19 of 101
    jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    6,393
    292
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    The resolutions should be 720p and 1080i. 1080p is only used when you do a pay per view movie.

    Sometimes the receiver can accidently get set to 480p by pressing and holding the Exit button and putting the receiver in SD mode.
    Try it and see how it works.
    Pressing and holding it again will take it back to HD mode.
     
  20. Aug 25, 2014 #20 of 101
    jdspencer

    jdspencer Hall Of Fame

    6,627
    12
    Nov 7, 2003
    As expected this update to resolve my unsupported MRV problem. I was hoping.

    I restarted both DVRs and reauthorized them from the DirecTV web site.
    The network tests show that the ethernet is connected as is the internet.
    But, the Whole House reports no DVRs detected.

    So I guess this is a good time to upgrade to the HR44.
     

Share This Page