1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

HELP-replacing 5LNB head w/ 3 LNB SWM...

Discussion in 'DIRECTV Installation/MDU Discussion' started by cyberdude_pete, Dec 29, 2008.

  1. cyberdude_pete

    cyberdude_pete New Member

    8
    0
    Feb 27, 2008
    So I decided to clean up my cabling and run a new cable from my dish (a slimline) to my breakout box.

    I simply removed the 5 LNB head and replaced it with the 3LNB SWM head. I didn't touch the dish.

    Wired it all up and ran a single feed from the dish-In line power-down to my HR21 (no splitter at the moment to reduce variables).

    A friend of mine is into high end installs, but I haven't bugged him yet.

    Here's the deal, he lent me a SWM Installation meter (SIM01). I plugged it in to the end of the cable going to the HR21. Everything lights up. But I get no signal when the unit boots up. when I look for signal strength, everything is zero.

    Is there a magic reset I need to do to make it work? Seems it "knows" I have the SWM hooked up because that's what all the screens say I have.

    Do I need to re-aim the dish because of the new LMB?

    Man, it hurts being a NOOB who knows just enough to get himself in trouble : (
     
  2. curt8403

    curt8403 Hall Of Fame

    4,481
    0
    Dec 27, 2007

    did you install the power inserter between the dish and the rcvr?
     
  3. gulfwarvet

    gulfwarvet Tips & Resources Collaboration

    2,205
    0
    Mar 7, 2007
    did you redo the sat setup for the 3lnb in the HR2x menu's? I'm pretty sure that's needed to be done as well in order for it to work properly.
     
  4. cyberdude_pete

    cyberdude_pete New Member

    8
    0
    Feb 27, 2008
    Yes. That's there and seemingly functional singe the meter says I have proper power.
     
  5. cyberdude_pete

    cyberdude_pete New Member

    8
    0
    Feb 27, 2008
    Are there any steps besides rebooting the machine from a cold start? Not sure I saw anything beyond the signal and setup options. Seems when it tries to capture a signal, it says no transponders found.
     
  6. cyberdude_pete

    cyberdude_pete New Member

    8
    0
    Feb 27, 2008
    To add more info...On sat setup, its says I have:

    1. Slimline 3S (SWM)
    2. SWM
    3. Dual Tuners

    It gives me the info about the direction of the dish (I assume since I didn't touch the dish when swapping heads, it should be fine (?)

    However, when I check signal strength....goose eggs.
     
  7. rudeney

    rudeney Hall Of Fame

    4,266
    1
    May 28, 2007
    Since the HR21 is seeing the correct configuration, I'd say you have everything connected properly. It's possible that the dish mount is slightly loose and allowed it to get slightly out of alignment when you swapped the LNB's. I'd look to doing an alignment. Of course it would be easy enough to check by installing the old LNB to see if it works. If it does, then that indicates that the alignment is OK and the problem lies int he connections or a bad SWM LNB.
     
  8. HDPeeT

    HDPeeT New Member

    11
    0
    Dec 14, 2008
    Did you remove the BBCs?:grin:
     

Share This Page