1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

HR20-700 Tuner 1 goes out every couple of days

Discussion in 'DIRECTV HD DVR/Receiver Discussion' started by firemandan, Mar 1, 2009.

  1. MarkMac

    MarkMac AllStar

    59
    0
    Sep 4, 2006
    I've received 3 replacement receivers over the last 3 weeks:mad: and they have all been HR20s.

    When you call customer service, just be sure to tell them you are using an antenna.
     
  2. bills976

    bills976 Godfather/Supporter

    513
    3
    Jun 30, 2002
    Another reset for me... is DirecTV aware of this problem?
     
  3. Apr 1, 2009 #103 of 143
    chrisc909

    chrisc909 New Member

    3
    0
    Aug 17, 2007
    Another latecomer to the party. Been dealing with this for about 2-3 weeks. Its driving me mad. Tuner1 just like all of you. Of course my other HR20-700 (wife's) is not doing it and its the one that is leased. Mine is owned, and assume out of warranty. I tried the dish re-setup today to see if it will help. How disappointed I am with this crap is unbelievable. If I have to miss one more program with the black screen of death, I will pull out whats left of my hair.
     
  4. Apr 1, 2009 #104 of 143
    chrisc909

    chrisc909 New Member

    3
    0
    Aug 17, 2007
    Okay. Called DTV and actually got a rep that seemed to know what he was talking about. However, I have not tried this since I have way to many shows to watch and my wife would kill me. He said there was some kind of software issue that caused this problem in a small percentage of units. According to him the fix is to reformat the drive. Skeptical? Yes, I am too. The instructions were to RBR, and then hold down the "down + record button" on the front of the DVR (not the remote) after the " Almost there..." screen goes black. Keep holding until the system says that its reformatting the drive. Should take 2 hours. I told him that I have forced the download of the current NR, but he said its checking the version and not overwriting something on the disk. Any thoughts? Maybe I should wait till a CE is released to see if that works better.
     
  5. Apr 2, 2009 #105 of 143
    MIMOTech

    MIMOTech Legend

    224
    0
    Sep 11, 2006
    I was having the same problem, with tuner one going to all zero's. I talked D* into sending a tech with a new HRxx DVR and now the prblem is fixed. By the way I was using an SWM8 for distribution and it still lost tuner one every couple of days. So it was internal to the DVR. When I showed the tech the problem he did not hesitate to swap me a new one. The new DVR is a HR23-700. Now all my DVRs (3) are perfect and have not lost a signal in weeks, no reboots, or loss of signal even in the heaviest rain.

    P
     
  6. Apr 2, 2009 #106 of 143
    MIMOTech

    MIMOTech Legend

    224
    0
    Sep 11, 2006
    Reformating the drive will not fix the problem. if it is software, it ia more in the line of a memory leak that eventruly screws up the machine. Also I think it is most likely a component issue, some thing that is out of spec on some units.
     
  7. Apr 2, 2009 #107 of 143
    kevinwmsn

    kevinwmsn Hall Of Fame

    1,355
    3
    Aug 19, 2006
    I'm joining late to this party too. I have a SWM-Slime5LNB dish and HR20-700 and a HR21-100. Tuner 1 on my HR20-700 never comes back after Rain-Fade until I reboot the hr20-700.
     
  8. Apr 3, 2009 #108 of 143
    GregLee

    GregLee Hall Of Fame

    1,701
    19
    Dec 28, 2005
    Here's a thought: Reset after 3 days. That's what I've been doing. It's not that much trouble, and my wife and I are not ready to lose all the stuff we've kept on the esata drive, so we don't want to swap out the HR20-700. Two resets a week keep tuner 1 at peak.
     
  9. Apr 4, 2009 #109 of 143
    MurphieNB

    MurphieNB Cool Member

    26
    0
    Sep 13, 2006
    Salado, TX
    Late-comer to this thread, I'm having same issues with my HR20-700, but I thought all mine was tuner 2. I'll have to check my firmware release, and post relevant information later.

    My immediate interest is in how you send a report to DirecTV through the internet.
     
  10. Apr 5, 2009 #110 of 143
    aramus8

    aramus8 Godfather

    279
    0
    Nov 20, 2006
    Diagnostics report: 20090405 280D

    I too am still having problems with tuner 1 on my HR20-700. The 101 and 99C only work about a quarter of the time on tuner 1, yet 103C never has a problem and there is never a problem with tuner 2. I've even run tuner tests and LNB tests several times from the guided tests menu at bootup and they always pass. The odd thing is today for the first time in a week tuner 1 was working fine all of the time. Of course, I think I have to look at signal strengths and when I exited the signal strength menu, it stopped working again. Is it possible that this is tied to the signal strength menu and the reason more people aren't reporting this is because it is caused by the signal strength tests and they never run them?
     
  11. Apr 5, 2009 #111 of 143
    MIMOTech

    MIMOTech Legend

    224
    0
    Sep 11, 2006
    My solution was to get D* to give me another one. but you have to play their game. Make sure to have it in it's failed tuner mode when the tech arrives. When talking to the CSR make sure you tell the CSR to have the tech bring a replacement just in case. I know lots about this stuff and how to trouble shoot it, but still had to play the I know nothing game. but now I have three DVRs that are working perfectly. Good luck....

    P
     
  12. Apr 6, 2009 #112 of 143
    DogLover

    DogLover Hall Of Fame

    2,510
    0
    Mar 18, 2007
    If you haven't done so already, don't forget to log this diagnostic report in the issues thread above. That is the one that will ensure that DirecTV sees it and can use the info in the diagnostics report.
     
  13. Apr 6, 2009 #113 of 143
    aramus8

    aramus8 Godfather

    279
    0
    Nov 20, 2006
    Thanks for the advise. I have now copied the post to the issues thread.
     
  14. cover

    cover Icon

    553
    1
    Feb 11, 2007
    Welcome to the club. Both of my HR20-700s had Tuner 1 non-responsive this morning after a little rain last night.
     
  15. skapeta

    skapeta New Member

    7
    0
    Jan 26, 2008
    I had similar problem with HR20-700 and Tuner 1. Had the problem for weeks, and tried all the suggestions I had found here. I'm not on a service plan, so I was reluctant to call DirecTV. When my wife threatened ME with Comcast, I finally called a CSR.

    I had to do some basic troubleshooting with the CSR, which resulted in a service call with a tech coming out to the house. I've been a DirecTV customer for 10+ years, and since I haven't requested a service call since my HR20 and new dish were installed, the CSR gave me a credit so the service call is FREE.

    Tech came out yesterday. He noticed the dish wasn't grounded properly, so spent an hour working on wires and such. He also told me they've had a ton of reports on the 771 Error with the HR20-700. He swapped mine out for a brand new HR23. :)

    It's only been a day, but I have yet to see the 771 Searching for Satellite.
     
  16. cover

    cover Icon

    553
    1
    Feb 11, 2007
    Which makes me wonder why they can't/won't fix the software problem that is causing it.

    I, for one, don't want a different box because

    a) I have a ton of stuff recorded that I don't want to lose

    and

    b) I like my built-in OTA tuners, thanks.

    So I just want the HR20-700 that I have to work properly. I've been dealing with this for months, although the problem now seems to have changed with a recent software release. Before, it seemed random whether tuner 1 or tuner 2 would be affected. Now it seems to consistently be Tuner 1. Maybe they have "standardized" the issue somehow and made it affect more people. I hope that is a step on the way to fixing it for real.

    P.S. I have not always had this issue - it was introduced by a software release months ago, so I remain convinced it can be fixed by another software release.
     
  17. wholes

    wholes New Member

    5
    0
    Mar 9, 2008
    I had the same problem, then about 10 days ago I could not get any satellite signal. After talking with DT they could not solve the problem and sent me a new Hr-22 receiver. It seems to be working fine and is quieter and runs a lot cooler although it does not have the built in over the air antenna like my HR-20 had.
     
  18. dodgeboy

    dodgeboy AllStar

    58
    0
    Sep 15, 2007
    I've also been having this issue since early March (I think when the last NR was pushed out). I tried an experiment 3 days ago, and disconnected my external SATA drive. I then booted up the unit on its own. I didn't watch the bootup process, but a few hours later I checked on it and it was at the latest NR version of software. Both tuners were still alive. I recreated all of my series recordings (the drive was already full of stuff from before I added my external HD). It's been almost 72 hours now, and Tuner 1 is still fine. Tuner 1 would die within 3-6 hours with my external drive attached, as long as at least one of the tuners was viewing MP4HD content.

    I have been using this external drive for over a year, and it never caused an issue until early March. I don't know if there is something wrong with the drive, or something with the latest NR that doesn't like my particular external HD. Either way, it certainly was interesting to me that the HD would cause this issue. It may be worth an experiment of your own, if you feel like messing around with it.

    Dave
     
  19. dodge boy

    dodge boy R.I.P. Chris Henry

    4,231
    0
    Mar 31, 2006
    Welcome aboard, I saw this post and was trying to remember when the heck I posted it..... :D
     
  20. dodgeboy

    dodgeboy AllStar

    58
    0
    Sep 15, 2007
    :) Don't see too many dodgeboys or dodge boys on this forum.
     

Share This Page