1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lost Satellite 119

Discussion in 'DIRECTV Programming' started by n17987, Aug 27, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. n17987

    n17987 Mentor

    40
    0
    Oct 20, 2006
    Came home last Friday from being out of town to a locked up H10-250, looking like it just received the 6e patch. on Sunday, i lost the 119 link up totally and could not get it back through reboot. CS rep said that they needed to come out. Any idea what happened or what it could be? I have the 5lnb dish for about 18 months now. no previous problems or changes.
    Thanks
     
  2. jfm

    jfm Legend

    191
    0
    Nov 29, 2006
    First, I am not an expert, but I did have a problem with dish alignment which caused me to lose 119. Satellite 119 is located 18 degrees from satellite 101 in the southern sky. The lnb's are located on the bracket facing the dish such that 101 is in the center (with 99 and 103), 110 is off to the side on the bracket and 119 is the furthest one out on the bracket. The geometry of the bracket and dish is such that with the elevation (up/down) and azimuth (left/right) of the center of the dish pointed at 101, the signal from 110 will be reflected out to the 110lnb and 119 will be reflected out to the 119lnb as long as the tilt (rotation) of the dish is correct. In my case, the installer did not have the tilt aligned correctly and the signal strength on 119 was always low (in the 70's). As time went by and the weight of the dish slowly tilted the fascia board to which it is attached, the signal levels on 101 dropped from 95 to about 90. However, due to the tilt misalignment, 119 was affected to a greater extent and the signal level dropped to about 50 causing the signal to lose lock. After readjusting the tilt to maximize the strength on 119 and readjusting the elevation and azimuth to compensate for the bending of the fachia board, all my satellite strengths are in the 90's. And fortunately the fascia board has stabilized, so my satellite strengths have quit moving.

    Thus even if you have had the dish for months, if your tilt was never aligned correctly causing the 119 strength to be marginal, a shift (due to winds or movement of the mounting) could cause 119 to be lost while the other satellites remain locked.

    As I said, I'm not an expert. I guess the 119 lnb (or associated electronics) could have failed. Hopefully someone here can comment on this.
     
  3. TriggerDeems

    TriggerDeems Godfather

    344
    0
    Mar 1, 2007
    Exactly, the 119 is affected by TILT, whereas the 101 is strictly az and el. This could be your problem, or a bad lnb, or bad multiswitch, or bad reciever. Did you try to unplug for several minutes.
     
  4. MonyMony

    MonyMony Legend

    134
    2
    Dec 14, 2006
    I had a similar issue a week ago. Tech came out and said the dish was bad. Seemed odd but they put up a new Slimline and the issue was still there. Turned out one of the coax lines from the dish before the multiswitch has rusted out at a connection point. Apparently some of the cheaper coax is not all copper but actually steel with a copper coating that can rust. I would suggest disconnecting your coax cables outside to make sure none have rusted out. If it did, just a simple matter of stripping the cable a little bit and putting a new end on.
     
  5. n17987

    n17987 Mentor

    40
    0
    Oct 20, 2006
    thanks to everyone for their replies. yes, i did do several resets of the 250, but because i had to leave town, i had not had a chance to check all of the connection points. however, with the weight of the dish on a composite shingled roof with 100 degree temps, anything can move. i did notice that 110 was down to the 70-75 range as well.
    it was interesting in the fact that most of the 70-79 channels were gone from the guide as well after this happened. the tech is out in 2 days, we'll see how it goes and i'll get back.
     
  6. n17987

    n17987 Mentor

    40
    0
    Oct 20, 2006
    As promised, D* came out yesterday on time and installed a new Slimline dish. Problem fixed and better signal reception to boot!
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page