1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Seagate USB Drive users Please Chime in

Discussion in 'ViP612/622/722/722K DVR Support Forum' started by Ron Barry, Aug 19, 2007.

  1. Aug 22, 2007 #41 of 107
    countyroad265

    countyroad265 New Member

    7
    0
    Aug 19, 2007
    Oh, the irony. I actually rewound the Tech Chat and carefully noted the exact drive they seemed to be recommending, and ordered it for next-day delivery from Amazon.

    But I can use it elsewhere, fortunately. So now I'm getting a Maxtor. Just looking to avoid problems. None of this sounds especially fun.
     
  2. Aug 22, 2007 #42 of 107
    mpeckman

    mpeckman New Member

    8
    0
    May 6, 2004
    I wrote to ceo@echostar.com about my problem with my hard drive. The answer I got back doesn't sound too good:

    Michael,



    Thanks for the email and bringing this to my attention. I would like to apologize for the trouble you have been having with the external hard drive feature on your 622 HD DVR. Unfortunately, there are currently no troubleshooting steps that I can perform to help resolve the issue. I have forwarded this to our Technical Operations group for review. They have better experience to help resolve this issue for you. They will contact you with any information they have regarding a fix they may have for the issue.



    If we are not able to resolve the technical problem for you, please let me know and I will reverse the $39.99 charge to your account. Thanks for your patience. Have a great rest of the day.



    Sincerely,

    Eric V.

    Executive Communications

    EchoStar Satellite L.L.C.

    Dba DISH Network
     
  3. Aug 22, 2007 #43 of 107
    mpeckman

    mpeckman New Member

    8
    0
    May 6, 2004
    Just got a phone call from:

    James E.

    Technical Operations Specialist II

    EchoStar Satellite, L.L.C.

    Extension 42685, ***-***-****

    He told me to take the Seagate back and get a Western.
    Dish has NO fix for the Seagate.
    That should answer any questions about what to do and what not to buy....
     
  4. Aug 22, 2007 #44 of 107
    hdaddikt

    hdaddikt Legend

    197
    0
    Jul 2, 2005
    He should have added, "And thank you for checking that out for us! By the way, we took the Seagate rep out to the desert...."

    I think it's still early.. wait until more complaints build up. It's only an incompatibility problem they (or Seagate) did not check for. And it can be fixed.
     
  5. Aug 23, 2007 #45 of 107
    Ron Barry

    Ron Barry 622 Tips & Trick Keeper

    9,881
    0
    Dec 10, 2002
    First off.. at the beginning of this thread I asked to provide facts. We are starting to rock throw a bit and since this is the 622/722 support form it is a "No Bash" zone so lets try and keep to the facts.

    Since this is second hand from mpeckman, it is hard to say what James was attempting to do. My take would be he was trying to provide a immediate solution to the problem given the circumstances. Based on what I have read in this thread, there are two options:

    1) Use the PC tool and disable the sleep timeout.
    2) Exchange the Drive with something known not to have this issue.

    As for a fix from Dish... Well these issues take time to root cause, fix, and test. It has been about 2 wks since the release so I would not consider it a long time. I am sure for the people feeling the pain it seems like ages and i know where you are coming from. Been there myself more times than I would like to admit. So at this point James answer of NO I am sure is accurate and what I would expect it to be.

    As another Data point, I have a WD Mybook 250GB drive. It sleeps and when I pull up the menu it comes alive and works. I am not trying to throw salt on Seagate users with this issue's wounds, I am just providing the same use case that appears to work so there is something different between the Seagate and the WD that makes one work and one that doesn't. Makes me wonder if something non-standard is going on. As for the Tech show, I was on vacation and it does seem ironic but like I said in other threads.. it is definitely ironic though there is a number of explanations I can see to explain the events.

    One last note..... I have passed this link on to E* just in case they missed it. Lets keep this thread focused on experiences and try to keep away from the venting. If you need to vent on how this could have happend. Open a thread in the general forums where the "No Bash" rule is not in effect.

    So now back on topic..... If you would like further clarification, drop me a PM and I would be happy to provide. I really don't want to further muddy the water here...

    Thanks and hopefully we will see relief soon.
     
  6. Aug 23, 2007 #46 of 107
    hdaddikt

    hdaddikt Legend

    197
    0
    Jul 2, 2005
    The good thing Ron, is that there is a 'fix' for folks who want full use of their Free Agent drives without of the hassle of returning them to the retailer.

    I am sure Dish would rather address all problems with a proposed solution than turning around every day to put out small fires.
    And they need to duplicate the problems before they can resolve them.

    I am a little more upset over Seagate's indifference over this problem. They should at least be willing to look into why this popular line of drives is not compatible with the 622 rather than promote the idea it is not intended to work with DVRs.

    Thanks for keeping us on track. The best we can do as users, is report our experiences and offer recommendations.
     
  7. Aug 23, 2007 #47 of 107
    odbrv

    odbrv AllStar

    92
    0
    May 12, 2006
    I have tried everything. My older computer is not USB 2.0 so I cannot reset the spin down. Seagate will not support DVR's and E* is not saying anything. My 2 Seagate FReeAgent 500 Gb units go back today. Has anyone had any luck with SimpleTech® 500GB 3.5" External USB 2.0 Hard Drive .
     
  8. Aug 23, 2007 #48 of 107
    socceteer

    socceteer Icon

    558
    0
    Apr 22, 2005
    Ron...thanks for keeping us updated.

    Earlier on this thread I reported that I have 2 622 DVRs and I have tried the Seagate on both. I do not have any problems with the one on the latest bootstrap level. and I do have problems with the one on the lower bootstrap. Working with software for many years, this sounds to me like a great clue to go back and see what is different between the 2 bootstrap levels. Even though Seagate should have an interest in supporting the 622/722, It seam like we have a problem with the software on the 622/722.

    I hope support is reading these appends and take this lead and do a compare between the bootstrap levels.
     
  9. Aug 23, 2007 #49 of 107
    countyroad265

    countyroad265 New Member

    7
    0
    Aug 19, 2007
    I'm sure I've missed some nuances on this issue, but one thing jumps out at me: the problem Seagate drives are eSATA drives, which I believe is a hybrid approach that probably works perfectly well in a PC environment. It seems to work less well, if at all, in this unique application.

    I don't recall seeing persistent problems with any "normal" USB drives.

    It's certainly unfortunate for those of us who purchased these drives, but I couldn't reasonably expect a near-term fix from Dish for a problem seemingly confined to one small family of drives, when there are hundreds of others easily available that have no reported problems.

    If you're logged into this forum, odds are high that you're "bleeding-edge" consumers, and we will occasionally get cuts and scrapes from jumping on the latest and greatest. I've definitely seen worse.

    As I look at the unopened box containing my 750gb Seagate Free Agent Pro eSATA USB drive, I'm just grateful for the info in this forum that kept me from hooking it up to the 622 and entering the gates of troubleshooting hell.
     
  10. Aug 23, 2007 #50 of 107
    garywiley

    garywiley Mentor

    34
    0
    Jun 16, 2007
    I still had problems with powerdown 5 hours, so I set it to never powerdown.This did not correct the stability issues, so I returned the drive.

    Yesterday I spoke with Echostar engineering, they are well aware of the Seagate problem and are trying to figure out a solution.

    I asked about the WD Mybook and was told they are having problems with them.

    I was told that the Maxtor drives seem the most stable.

    Gary

     
  11. Aug 23, 2007 #51 of 107
    hdaddikt

    hdaddikt Legend

    197
    0
    Jul 2, 2005
    My solution involved setting Tools to NEVER for spin down time.
    Since I always have my a/v receiver powered up when using my Dish receiver, I plugged the FreeAgent into the switched outlet of my power conditioner.
    I have a 12v trigger from my receiver to the conditioner to switch those outlets accordingly.
    This way at least, the drive does not run 24/7.
     
  12. Aug 23, 2007 #52 of 107
    Ron Barry

    Ron Barry 622 Tips & Trick Keeper

    9,881
    0
    Dec 10, 2002
    I read your post as I am sure people interested have also. What baffles me with our post compared to the other posts is that people are having successes hooked up to the same 622 after they disable the sleep timeout. This would make me think part of the root cause is the timeout.

    Are you saying you are having success without no timeout on one of your 622s and not the other? If you are saying that, then perhaps another factor is the bootstrap though this would really suprise me.
     
  13. Aug 23, 2007 #53 of 107
    socceteer

    socceteer Icon

    558
    0
    Apr 22, 2005
    I can't remember the exact sequence of events....however if I recall correctly I changed the time out after I read the appends on this thread. and that was a day after I tested both DVRs.

    Even today after I changed the timeout, I still have problems with my 1st DVR and none with the second..! I was hoping that the timeout change would have fix it but it did not.

    When I first used the drive, It ran fine the entire time while I was archiving 8 hours of HD data. It started to act after that. I am assuming that it did not have a chance to sleep while it was archiving. therefore it seam to be fine. Only after it sat for a while that I started to have problems. However on my second DRV, I have not had a single incident, even when It turn it off and start it again.
     
  14. Aug 23, 2007 #54 of 107
    twindaddy

    twindaddy Mentor

    34
    0
    Feb 5, 2007
    More info in response to a few other replies I've read here:

    My bootstrap is 1711RBDD. I haven't changed the sleep from the default -- still at 15 min. As said before, I haven't seen any issues after a fresh power cycle. After the drive falls asleep and wakes up, I have on several occasions actually had no issues. But, more often than not after a wake-up, it suffers the problems mentioned above.

    I think I'm going to try getting a WD book before I try turning off the sleep on the Seagate. It seems the WD's aren't problematic (I don't see a similar WD thread).
     
  15. Aug 24, 2007 #55 of 107
    fpajerski

    fpajerski New Member

    5
    0
    Dec 19, 2002
    1) Seagate FreeAgent Desktop 500GB ST305004FDA1E1-RK
    2) purchased new 22Aug2007
    3) only attached to 622
    4) no issues right after 622 hard-rebooted (via pressing the power switch for seconds). But, some hours after I have remote-off'ed the 622. I remote-on it and immediately receive a 855 transfer-error when trying to archive a recording to the EHD, and am not able to delete/restore recordings on the EHD altho I can play them (with some funny skip-forward/backwards actions when those keys are pressed). Another 622 hard-boot corrects all this ... for a while.
     
  16. Aug 24, 2007 #56 of 107
    MQuinn

    MQuinn Cool Member

    16
    0
    Apr 18, 2005
    1) Seagate Barracuda 7200 RPM 400 GB drive ST3400620AS
    2) older drive, but all sectors were tested good with SpinRite

    622 saw drive - did format routine - transferred 1 video. Played back a little of the video - worked fine.

    Started transfer of 2nd video - watched it start - walked away. Came back 1/2 hour later - went into USB, pressed manage device - it told me I needed to authorize the USB service.....

    Rebooted 622.

    Went into menu, pressed manage device, box hung.

    Rebooted 622
    Went into menu, pressed "list photos" (I had put none on) - device put up box saying something about "getting photo list". 15 minutes later - still there -
    Rebooted 622.

    Called support - they said about all they could do was "resend" the authorization.


    Now, sometimes the 622 tells me the device needs formatting, sometimes it tells me that the feature needs authorization, and sometimes it just hangs (using the Manage device menu).

    I guess I'll try a different brand drive and see if that makes a difference. I don't think this particular type of drive sleeps, and it certainly wouldn't have "slept" in the middle of a transfer.
     
  17. Aug 24, 2007 #57 of 107
    fpajerski

    fpajerski New Member

    5
    0
    Dec 19, 2002
    followup to yesterday's post ...

    Powering off/on the EHD corrects the 855 transfer-error and no-deletion problem, until some period of inactivity occurs. This is certainly a better circumvention than a 622 hard-reboot. Since the EHD is for me an archival device and thus is infrequently used, I can fairly easily live with this. Have emailed DishTV tech support about this, no reply yet.
     
  18. Aug 24, 2007 #58 of 107
    pmreed

    pmreed New Member

    6
    0
    Jan 28, 2005
    I returned my Seagate Freeagent 500 gig yesterday to Officemax. Felt like I had to after this response from Dish to my (our) problem.
    Guess I'll look for a deal on a Maxtor, or WD this weekend.

    Phil
     
  19. Aug 24, 2007 #59 of 107
    ViP9999

    ViP9999 Cool Member

    12
    0
    Aug 24, 2007
    1) Model of your USB drive. Please include the model name and Model number.
    2) How old is your USB drive?
    3) Has the drive been used for anything other than your 622/722?
    4) Are you experiencing any issues? if so? Describe in detail what you are seeing in as much detail as possilbe. Feel free to cut and past from your posts in other threads. How full is your drive? Does it happen all the time? Random? etc.... Does it happen when you do one event at a time or does it happen with multiple?
    5) How many events do you have on your drive?


    1) Seagate Barracuda ATA V 120Gbytes

    2) HDD drive has had a LONG life. Previously this drive was in my XBOX and has been used for hundreds of hours of gaming and video viewing pushing the drive to the max.

    3)This drives been used for gaming and mass storage for years.

    4) Ok, heres my setup. I have a ViP622 connected to Seagate 120 gig with no jumpers (slave mode) stored in a Koutech EEU323 USB 2.0 Clear Hi-Speed External Enclosure. Got drive enclosure for 33.32 out the door from NEWEGG. I love this enclosure because it's clear and has blue and red LED status lights, looks nice when lights are off. Drive fan is not super loud. With golden screwdriver in hand assembled drive in 10 minutes. Used Windows driver CD as drink coaster and formatted drive using OSX disk utility. Plugged into back USB port of 622 receiver and was recognized immediately and reformatted to DISH DVR format. Although drive is 120 only 110.2 is able to be used for storage. Makes sense but it would be nice to get that extra 10 gigs. No major issues so far but haven't put the drive through its paces. Have only had HDD feature activated for less than 24 hours. I have read through the posts and see that some are having problems with reboots and events not deleting properly but have not experienced personally. Only a few issue so far. This morning i went to USB Storage and said I had to activate feature before it could be used. I pressed "OK" on the remote and was managing my drive again:) I've transferred High Def movies races TV shows. When I start transferring and click on "VIEW TV" if i go back to USB storage and see how much remaining time is left on my transfer the status is blank, but still copies over even though can't view status after clicking on "VIEW TV" and returning to the MENU. Other than that everythings great. NO PLAYBACK PROBLEMS._WISHLIST_ Wish i could record while watching USB event but that'll probably be later on. I have a 30 gig iPod i'd like to use for storage or to be able to plug into usb port and use as an .MP3 player. With an upgrade this feature could be a reality. That is something i would LOVE to see Dish do. In fact, if Dish added iPod support of any kind they would probably GAIN CUSTOMERS. In the mean time I've got my USB fan plugged into the front to keep my rig cooler.

    5) 5 events
     
  20. Aug 24, 2007 #60 of 107
    ViP9999

    ViP9999 Cool Member

    12
    0
    Aug 24, 2007
    Oops, figured out how to record while watching USB playback. Like i said, only had this feature for less than 24 hours.
     

Share This Page