Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

DBSTalk.com First Look: AM21; OTA Add-On for the HR21


  • This topic is locked This topic is locked
367 replies to this topic

#351 OFFLINE   tcusta00

tcusta00

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 7,911 posts
Joined: Dec 31, 2007

Posted 07 May 2008 - 04:17 PM

Well then that just means it's warrantied forever. Or not at all. :whatdidid

I don't know itzme, you can make a case either way, so it's up to you. Personally, I'd let it be if it's working aside from the LED. But I wouldn't blame you for calling for an exchange either.

...Ads Help To Support This Site...

#352 OFFLINE   timmmaaayyy2003

timmmaaayyy2003

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 1,452 posts
Joined: Jan 27, 2008

Posted 08 May 2008 - 03:30 PM

Why does the documentation talk about analog reception, but the unit does not actually receive any analog stations?

Also, our Fox affiliate broadcasts as a sub channel of the CBS affiliate, but it is not listed even though it is much closer than the fox affiliate that is listed.
Phil B.

I guess I picked the wrong week to stop sniffin' glue! :D

My Setup

#353 OFFLINE   tcusta00

tcusta00

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 7,911 posts
Joined: Dec 31, 2007

Posted 08 May 2008 - 04:14 PM

Why does the documentation talk about analog reception, but the unit does not actually receive any analog stations?


You mean in the User's Guide that came with it? I don't see analog in it, but then I'm really tired and could have missed it.

#354 OFFLINE   greynolds

greynolds

    Legend

  • Registered
  • 119 posts
Joined: Aug 19, 2006

Posted 08 May 2008 - 07:11 PM

Is it possible to connect an AM21 and a USB to RS-232 adapter to the same HR21 without using the front USB port - are USB hubs supported?

I posted a long winded version a few days ago, but got zero replies - does anyone have any thoughts on this? I don't have any USB hubs around, so before I go out and buy one it would be nice to know if anyone else has tried this and what the results were...

#355 OFFLINE   lady400

lady400

    Cool Member

  • Registered
  • 11 posts
Joined: Apr 27, 2008

Posted 08 May 2008 - 07:23 PM

Is anyone receiving WFAA (channel 8-1) in the Dallas area on the AM21? I have always had problems receiving it consistently, but the AM21 shows ZERO signal from the station. On other tuners I have at least received signal, although not always reliably.

This particular station is in the VHF range, and always seem to be a problem. All of the others (UHF) are coming in great, quite a bit stronger than I have experienced with other tuners. Odd.

#356 OFFLINE   Smuuth

Smuuth

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 2,391 posts
Joined: Oct 04, 2005

Posted 08 May 2008 - 08:38 PM

Is anyone receiving WFAA (channel 8-1) in the Dallas area on the AM21? I have always had problems receiving it consistently, but the AM21 shows ZERO signal from the station. On other tuners I have at least received signal, although not always reliably.

This particular station is in the VHF range, and always seem to be a problem. All of the others (UHF) are coming in great, quite a bit stronger than I have experienced with other tuners. Odd.

Are you sure WFAA is broadcasting digitally (ATSC)? If it is still analog (NTSC), the AM21 cannot receive it.
Eschew Obfuscation!


Patriot Guard Riders

#357 OFFLINE   Jeremy W

Jeremy W

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 13,447 posts
Joined: Jun 18, 2006

Posted 08 May 2008 - 09:50 PM

I posted a long winded version a few days ago, but got zero replies - does anyone have any thoughts on this? I don't have any USB hubs around, so before I go out and buy one it would be nice to know if anyone else has tried this and what the results were...

I have a bunch of spare USB hubs, but I don't have a USB>RS-232 adapter to connect with the AM21.

#358 OFFLINE   hasan

hasan

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,920 posts
  • LocationOgden, IA
Joined: Sep 22, 2006

Posted 09 May 2008 - 08:02 AM

Why does the documentation talk about analog reception, but the unit does not actually receive any analog stations?

Also, our Fox affiliate broadcasts as a sub channel of the CBS affiliate, but it is not listed even though it is much closer than the fox affiliate that is listed.


The database that D* gets from Tribune determines what channels the AM21 (and the HR20 series) OTA tuners can tune to. If the database doesn't include a sub-channel (yet), then the AM21 won't list it, and you can't get it.

Sooner or later, the database gets updated and you will see it appear. Many times, you have to contact your local affiliate (tv station) engineer in charge, and ask him nicely to recontact Tribune with the proper data for the missing channel.

I had to do this locally and it took about a week or two for it to show up, but it finally did...and this is after waiting nearly a year for D* and Tribune to do it on their own. They (D* and Tribune), appear to be unable to do it correctly in every case, and the only recourse you have is your local affiliate's engineer in charge.

D* will be no help at all, and you have no leverage with Tribune, so get on the phone, do an email, whatever it takes (I emailed an talked to mine on the phone). He was terrific and very informative.

Be nice to him...it's most likely not his fault, and he is your only hope of getting missing channels to show up.
...hasan, N0AN

SlimLine5-SWiMLNB/DECA/WHDVR
HR44-700, WD20EURX 2 TB eSATA/ThermalTake Max 5 Enclosure

HR24-200, WD20EVDS 2 TB eSATA/ThermalTake Dock
HR24-200, H21-200. Samsung UN60C6400 60" LED/LCD
DirecTV since 1995

#359 OFFLINE   lady400

lady400

    Cool Member

  • Registered
  • 11 posts
Joined: Apr 27, 2008

Posted 09 May 2008 - 04:58 PM

Are you sure WFAA is broadcasting digitally (ATSC)? If it is still analog (NTSC), the AM21 cannot receive it.


Absolutely sure. I haven't had a receiver capable of bringing in analog stations for years now. I just connected an AM21 to a 2nd HR-21, and it's coming in fine there. The units are on seperate antennas (long story), so I am sure it's just an antenna issue. The zero reading still surprises me though.

#360 OFFLINE   tsanga

tsanga

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Jul 26, 2007

Posted 14 May 2008 - 12:48 PM

The database that D* gets from Tribune determines what channels the AM21 (and the HR20 series) OTA tuners can tune to. If the database doesn't include a sub-channel (yet), then the AM21 won't list it, and you can't get it.

Sooner or later, the database gets updated and you will see it appear. Many times, you have to contact your local affiliate (tv station) engineer in charge, and ask him nicely to recontact Tribune with the proper data for the missing channel.


Weird, I have a sub-channel on a local affiliate that sometimes shows up in antenna setup (sometimes it's there after reboots, sometimes not, I have no idea why). But the channel is always there in my program guide.

#361 OFFLINE   PeteB

PeteB

    Cool Member

  • Registered
  • 25 posts
  • LocationFalcon, Colorado Springs
Joined: Apr 26, 2008

Posted 22 May 2008 - 02:19 PM

I'm going to apologize in advance for having read less than half of this thread before replying due to urgency.

We're moving into a house less than 14 miles East of St. Louis, and DirecTV is coming out to install the dish and HR21 on the 6th.

I have additionally ordered an upgraded HR20 and SWM-8 from WeaKnees (shipping this afternoon), and I see that the AM21 is now available at Solid Signal for about $60.

Assuming I later do install an OTA antenna as a backup to work with the HR20, and then find that OTA reception could be better, will I be able to use an AM21 with the HR20, or does it only work with the 21's?

Obviously, as a total nugget in the world of satellite TV, I'm trying to figure this out as I go.

#362 OFFLINE   Michael D'Angelo

Michael D'Angelo

    Lifetime Achiever

  • Registered
  • 10,839 posts
Joined: Oct 20, 2006

Posted 22 May 2008 - 02:21 PM

I'm going to apologize in advance for having read less than half of this thread before replying due to urgency.

We're moving into a house less than 14 miles East of St. Louis, and DirecTV is coming out to install the dish and HR21 on the 6th.

I have additionally ordered an upgraded HR20 and SWM-8 from WeaKnees (shipping this afternoon), and I see that the AM21 is now available at Solid Signal for about $60.

Assuming I later do install an OTA antenna as a backup to work with the HR20, and then find that OTA reception could be better, will I be able to use an AM21 with the HR20, or does it only work with the 21's?

Obviously, as a total nugget in the world of satellite TV, I'm trying to figure this out as I go.


Welcome to DBSTalk

The AM21 will only work with the HR21's.

#363 OFFLINE   houskamp

houskamp

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 8,636 posts
Joined: Sep 14, 2006

Posted 22 May 2008 - 02:21 PM

I'm going to apologize in advance for having read less than half of this thread before replying due to urgency.

We're moving into a house less than 14 miles East of St. Louis, and DirecTV is coming out to install the dish and HR21 on the 6th.

I have additionally ordered an upgraded HR20 and SWM-8 from WeaKnees (shipping this afternoon), and I see that the AM21 is now available at Solid Signal for about $60.

Assuming I later do install an OTA antenna as a backup to work with the HR20, and then find that OTA reception could be better, will I be able to use an AM21 with the HR20, or does it only work with the 21's?

Obviously, as a total nugget in the world of satellite TV, I'm trying to figure this out as I go.

AM21 is for HR21 series only..

AKA: SMOKE
MRV was all that's left on my wishlist (wishlist done) :D


#364 OFFLINE   say-what

say-what

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 5,789 posts
  • LocationNew Orleans
Joined: Dec 13, 2006

Posted 22 May 2008 - 02:21 PM

Assuming I later do install an OTA antenna as a backup to work with the HR20, and then find that OTA reception could be better, will I be able to use an AM21 with the HR20, or does it only work with the 21's?

Obviously, as a total nugget in the world of satellite TV, I'm trying to figure this out as I go.

It won't work with the HR20 as the HR20 does not have the code to recognize the device, much less disable the built-in tuners.

#365 OFFLINE   NCwolfpack00

NCwolfpack00

    Mentor

  • Registered
  • 33 posts
  • LocationNC
Joined: Jul 27, 2013

Posted 31 May 2015 - 10:15 AM

is the AM 21 still a good product to use to integrate off air locals into the guide and be able to DVR those shows?

Is there an updated version being developed now?? Its been 7 years since its release.

Does the guide delineate the difference between antenna locals channels and Satellite locals?? 

Can I watch antenna locals during hurricanes and huge storms when my satellite signal is blocked?

Does it work with the genieHDDVR and client

 

Any other pros or cons do the AM 21??????



#366 OFFLINE   Scott Kocourek

Scott Kocourek

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 9,491 posts
Joined: Jun 13, 2009

Posted 31 May 2015 - 11:07 AM

Yes the AM21 and AM21N (no real difference) are the only ways to do what you are looking to do. They work well.
I believe the answer is yes to all of your questions.

 


#367 OFFLINE   slice1900

slice1900

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 4,468 posts
  • LocationIowa
Joined: Feb 14, 2013

Posted 31 May 2015 - 12:00 PM

The main cons to the AM21 are that it doesn't get all the local channels available in your area. If you go to the Tips & Resources section and grab the file from the first post of the "Transponder Maps" thread and look at the OTA tab for your local market, you can see what stations you'll be able to pick up. Stations that have been added in the last few years are generally not included due to limitations in the way Directv handles OTA.

 

If you just want to make sure you can still get the locals that Directv provides you via satellite using your antenna during bad weather, the AM21 will work great for you assuming you have good reception (you can verify by plugging your antenna into your TV, scanning for channels, and seeing if everything you want is present) If you also want to pick up a bunch of your local subchannels that Directv does not deliver to you via satellite, it will depend on whether the channels you want are available with the AM21.


SL5, PI-6S, SA-6AL, 3xSWM16; 21 H20-100, 1 H20-600, 7 H24-700/AM21


#368 ONLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 42,203 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 31 May 2015 - 01:07 PM

I think we have a winner here for pulling up the oldest thread.

 

After 7 years this thread deserves a fork.

 

Any questions about the AM21, PLEASE start a new thread. :lol:


A.K.A VOS




Protected By... spam firewall...And...