Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

Experimental Small Slimline3 Dish


  • Please log in to reply
462 replies to this topic

#151 OFFLINE   Mertzen

Mertzen

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,682 posts
Joined: Dec 08, 2006

Posted 09 July 2009 - 04:03 PM

A comparison of the middle LNB position of the old 3-lnb array and the new SL3 LNB mounted to the old arm should confirm whether I am in the ball park or not.


Just keep in mind that the PhaseIII aimed at 110 while a SL is aimed at 101. So focal points are not identical.

...Ads Help To Support This Site...

#152 OFFLINE   n6nfg

n6nfg

    AllStar

  • Registered
  • 96 posts
Joined: Feb 01, 2008

Posted 09 July 2009 - 05:03 PM

What I had in mind was to mount the dish to something stable, and shine a light on it, and adjust the dish so that the light was focused on the middle LNB of the old 3 rack. This should recreate the old middle orbital slot alignment without regard to actual angles. Then remove the old LNB assembly and install the new SL3 and see if the light remained focused on the middle LNB of the SL3. Don't really know what kind of "focus" the light would make with this setup, maybe not a "spot" enough to do any good. That is why I was curious if anyone had tried the reflected light option...
HR20-100
HR20-700
H21-100

#153 OFFLINE   RVRambler

RVRambler

    Legend

  • Registered
  • 146 posts
Joined: Dec 05, 2004

Posted 13 July 2009 - 08:53 PM

Try molding aluminum foil on dish surface and tape it for more reflection, also you could move it around and see if a more 'offset' alignment may be possible, if for no other reason than make it the same settings shown via rcvr (when 3lnb slim is selected in setup).

I will start working on the use of a smaller dish (dish 500) soon and was glad to see your 'reflection' idea, but me think my dish would not reflect much light w/o help :)

PS: I used a cooking strainer (about 8" dia) and alum foil and made a pretty good wifi antenna, used string to tie/position the usb wifi in focus area of strainer, got a 5-8 db gain indicated by netstumbler s/w, where notebook would not get a usable signal.
*******************
Rambling 'Round n RV'

VIP-722k
1000.2, Dual DPP rooftop

*******************

#154 OFFLINE   Mertzen

Mertzen

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,682 posts
Joined: Dec 08, 2006

Posted 14 July 2009 - 05:19 AM

I will start working on the use of a smaller dish (dish 500) soon and was glad to see your 'reflection' idea, but me think my dish would not reflect much light w/o help :)


I don't think a Dish 500 is much smaller then a PhaseIII, just taller and less wide.
A Dish 300 is smaller then a 500 though, why not try the D* basic 18" dish.

#155 OFFLINE   Matt9876

Matt9876

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,006 posts
Joined: Oct 11, 2007

Posted 14 July 2009 - 06:04 AM

The Dish 500 should work well for 99-101-103 reception,mounting the LNB and finding the correct focal point will take some work though.

Using the phase III dish makes HD easy.:)


I don't recommend the 18" round or any round dish,you will end up with missing transponders.

#156 OFFLINE   RVRambler

RVRambler

    Legend

  • Registered
  • 146 posts
Joined: Dec 05, 2004

Posted 14 July 2009 - 04:41 PM

I don't think a Dish 500 is much smaller then a PhaseIII, just taller and less wide.
A Dish 300 is smaller then a 500 though, why not try the D* basic 18" dish.


I have a dish 500 dish already, not any other DTV dish besides BUD5 (big ugly dish Slim 5).

I plan to go 90degrees rotation (will try normal orientation first) with d500, but use the BUD5 mount (much better mount), just need a 3lnb and good weather here on Oregon coast!!

Will update here when it happens!!
*******************
Rambling 'Round n RV'

VIP-722k
1000.2, Dual DPP rooftop

*******************

#157 OFFLINE   n6nfg

n6nfg

    AllStar

  • Registered
  • 96 posts
Joined: Feb 01, 2008

Posted 07 August 2009 - 06:00 PM

I tried for several days to use my old phase 2 with sat C add-on with the SL3 LNB instead with not much success. The shape of the reflector on the phase 2 is different then the phase 3 (wider, not as high). With the SL3 mounted in various places, the highest reading I could get on 101 was mid 50's. I could never get anything on 99 or 103. It would appear that the focal point is not correct for the SL3. No matter where I tried locating the SL3 (and I tried may variations of height and depth from the reflector), the result was the same. Also, the tilt adjustment on the phase 2 is not very robust, and doesn't allow slight alterations without destroying the paint under the washers (not good for portable use, requiring touch up each time the dish is moved). The mounting of the reflector to the tilt mechanism is quite inferior compared with the phase 3's.

I never tried the reflective foil experiment either. I'll let someone explore this option :)

I haven't been able to locate a cheap phase 3 yet, but still trying. I even drove around the surrounding neighborhood a few days looking for a directv truck without success. Non of the installer businesses in my area have any old take downs. I did find one willing to sell me a new dish for $100! I'll keep watching craigslist and ebay for a local solution.
HR20-100
HR20-700
H21-100

#158 OFFLINE   Lije Baley

Lije Baley

    AllStar

  • Registered
  • 83 posts
Joined: Dec 07, 2003

Posted 11 August 2009 - 03:37 PM

I haven't been able to locate a cheap phase 3 yet, but still trying. I even drove around the surrounding neighborhood a few days looking for a directv truck without success. Non of the installer businesses in my area have any old take downs. I did find one willing to sell me a new dish for $100! I'll keep watching craigslist and ebay for a local solution.


Look for foreclosed homes, someone must have left a Phase III on the roof. You can ask the bank or real estate agent about taking the dish for mowing the lawn. Hell, just take it after dark :nono:

#159 OFFLINE   Groundhog45

Groundhog45

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 4,502 posts
  • LocationCedar Park, Texas
Joined: Nov 09, 2005

Posted 11 August 2009 - 03:57 PM

I've taken a couple of old dishes to the local Goodwill dropoff over the years. You may be able to find one at a place like that.

Richard -- DirecTV since '97
Team SETI.USA

 


#160 OFFLINE   awblackmon

awblackmon

    Legend

  • Registered
  • 183 posts
Joined: May 20, 2009

Posted 11 August 2009 - 09:15 PM

You could look for a home with a new slimline dish that still has the old phase III up and ask if you could take down the phase III for them? I do installs, and not all customers request removal of old dish, so there are lots of them still on roofs going un-used.

#161 OFFLINE   Matt9876

Matt9876

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,006 posts
Joined: Oct 11, 2007

Posted 12 August 2009 - 01:03 PM

Find any DirecTV retailer and they will have a big pile of used phase III dishes at the back of the store,offer $20-$30 bucks and you will likely get a nice one.:)


P.S. you only need the metal part tell them to keep the LNB.

#162 OFFLINE   Lije Baley

Lije Baley

    AllStar

  • Registered
  • 83 posts
Joined: Dec 07, 2003

Posted 13 August 2009 - 09:54 PM

The multi-sat dish is available on ebay for about $41.

#163 OFFLINE   r1ga

r1ga

    Mentor

  • Registered
  • 41 posts
Joined: Apr 04, 2006

Posted 17 August 2009 - 12:19 PM

The multi-sat dish is available on ebay for about $41.


This won't get the 99 or 103?

#164 OFFLINE   carl6

carl6

    Hall Of Fame

  • Moderators
  • 11,664 posts
  • LocationSeattle, WA
Joined: Nov 15, 2005

Posted 17 August 2009 - 03:22 PM

This won't get the 99 or 103?


The dish shown at the ebay link is the Phase III, which does NOT get 99 or 103. It is for 101, 110 and 119.

BUT, that is the "small" dish you want if you are going to try to put a 3-LNB or 5-LNB assembly on it that does get 99/101/103. You just need to get the LNB separately.

#165 OFFLINE   miamichillin99

miamichillin99

    Cool Member

  • Registered
  • 18 posts
Joined: Aug 21, 2009

Posted 21 August 2009 - 10:03 PM

Hi...what's the model number of the best performing LNB for the phase III?

#166 OFFLINE   r1ga

r1ga

    Mentor

  • Registered
  • 41 posts
Joined: Apr 04, 2006

Posted 24 August 2009 - 09:50 AM

The dish shown at the ebay link is the Phase III, which does NOT get 99 or 103. It is for 101, 110 and 119.

BUT, that is the "small" dish you want if you are going to try to put a 3-LNB or 5-LNB assembly on it that does get 99/101/103. You just need to get the LNB separately.




That's what I meant to suggest - you will need a different LNB.

I put an ad on craigslist and got a ph. III for $20. Got the LNB from solid signal for about $40 w/ shipping. miamichillin99 here is the link for the LNB you need.
http://www.solidsign...ay.asp?prod=SL3

#167 OFFLINE   miamichillin99

miamichillin99

    Cool Member

  • Registered
  • 18 posts
Joined: Aug 21, 2009

Posted 24 August 2009 - 10:25 AM

That's what I meant to suggest - you will need a different LNB.

I put an ad on craigslist and got a ph. III for $20. Got the LNB from solid signal for about $40 w/ shipping. miamichillin99 here is the link for the LNB you need.
http://www.solidsign...ay.asp?prod=SL3


Thnaks r1ga. what signal levels are you getting/sat?

#168 OFFLINE   r1ga

r1ga

    Mentor

  • Registered
  • 41 posts
Joined: Apr 04, 2006

Posted 24 August 2009 - 10:47 AM

Thnaks r1ga. what signal levels are you getting/sat?


I set it up for the 1st time Sat. evening and was able to get 70s on 103, 60s on 99, and 90s for 101. Weather was clear. I'll probably need to do a little better than that if its cloudy. Ordered the quick adjustment kit from tv4rv - should be here today. Also gonna try fully inserting the LNB into the mast arm - right now I'm using the normal holes with a slot cut in the arm. Will report back later this week.

#169 OFFLINE   Matt9876

Matt9876

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,006 posts
Joined: Oct 11, 2007

Posted 24 August 2009 - 11:47 AM

I set it up for the 1st time Sat. evening and was able to get 70s on 103, 60s on 99, and 90s for 101. Weather was clear. I'll probably need to do a little better than that if its cloudy. Ordered the quick adjustment kit from tv4rv - should be here today. Also gonna try fully inserting the LNB into the mast arm - right now I'm using the normal holes with a slot cut in the arm. Will report back later this week.



Adjust the tilt a little till 99 & 103 are balanced,Your going to get lower numbers on 103 initially probably in the 60s then go back to the elevation adjustment and find the highest signal numbers for 103.:)

Your very close with the numbers you have, It will probably work OK but suggest one more tweaking session,fully seating the LNB normally only gives 1-2 points higher gain on any given transponder.

#170 OFFLINE   miamichillin99

miamichillin99

    Cool Member

  • Registered
  • 18 posts
Joined: Aug 21, 2009

Posted 24 August 2009 - 12:30 PM

That's what I meant to suggest - you will need a different LNB.

I put an ad on craigslist and got a ph. III for $20. Got the LNB from solid signal for about $40 w/ shipping. miamichillin99 here is the link for the LNB you need.
http://www.solidsign...ay.asp?prod=SL3


I was looking at this one too:
http://www.solidsign...ay.asp?PROD=SL5

Any big difference in performance?

#171 OFFLINE   miamichillin99

miamichillin99

    Cool Member

  • Registered
  • 18 posts
Joined: Aug 21, 2009

Posted 24 August 2009 - 12:38 PM

I am running a phase III with a 5lnb and cannot get signal from 103c. My 101 and 99 are in the 90s. I dont know where 103c is in reference to 101 and 99 so I dont know where to start fine tuning. Any ideas?


Can you confirm that your LNB is the one I linked right above. Those are some sweets numbers for a phase III.

#172 OFFLINE   r1ga

r1ga

    Mentor

  • Registered
  • 41 posts
Joined: Apr 04, 2006

Posted 24 August 2009 - 02:21 PM

I was looking at this one too:
http://www.solidsign...ay.asp?PROD=SL5

Any big difference in performance?


I do not know if the SL5 will work with a ph. III dish. Intuitively it seems that the wide spacing of the LNBs would not work with the narrower ph. III dish - maybe that is cmize95's problem. Then again I am barely a novice at this stuff. I never dreamed you could get Ka/Ku with a ph. III.

This is for a tailgate/picnic setup, so I am interested in portability. That slimline rig weighs a ton! Plus the mounting arm is longer and even with the lighter SL3 LNB there is a larger tipping moment.

#173 OFFLINE   Matt9876

Matt9876

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,006 posts
Joined: Oct 11, 2007

Posted 24 August 2009 - 03:34 PM

I do not know if the SL5 will work with a ph. III dish. Intuitively it seems that the wide spacing of the LNBs would not work with the narrower ph. III dish - maybe that is cmize95's problem. Then again I am barely a novice at this stuff. I never dreamed you could get Ka/Ku with a ph. III.

This is for a tailgate/picnic setup, so I am interested in portability. That slimline rig weighs a ton! Plus the mounting arm is longer and even with the lighter SL3 LNB there is a larger tipping moment.


The SL5 LNB will work fine but I highly recommend the SL3 LNB with the phase III dish,post #48 has all the information.

Make sure and set receiver to Slimline 3 with this dish even if you use the SL5 head.

#174 OFFLINE   bort269

bort269

    Cool Member

  • Registered
  • 28 posts
Joined: Sep 28, 2008

Posted 31 August 2009 - 12:10 AM

Hi everyone,

I ended up in this thread after posting here:
http://www.dbstalk.c...037&postcount=1

basically my balcony has a big pole making the DirecTV HD dish too wide, so I ended up with SD (I have an R22-100) and so someone suggested the slimline3 dish.

This sounds so perfect, but my question is:

I'm pretty stupid when it comes to building/installing things, so how complicated is this process (ordering all the correct parts, plugging it all in correctly, checking the signal) and then (on the off-chance that I set it all up correctly) is DirecTV down with this? (do I just call 'em up and say "here's $10 more a month, gimme HD" or do they not want to deal with liability of a dish that is not theirs?)

I'm sorry if this has been answered in this thread already, if there is a link to a "how to install the slimline3 dish for dummies" please let me know!

I started reading through the 7 pages of this thread (I checked out post #48) but sadly I feel everyone is an expert... but I have no clue where to start... ebay?

Thanks for any help... as I posted in my thread, I'm so sad to have downgraded from HD to SD... but the movie channels cropped in 4:3 with grey-bars really makes it unbearable!

Thank you!

#175 OFFLINE   Matt9876

Matt9876

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,006 posts
Joined: Oct 11, 2007

Posted 31 August 2009 - 09:47 AM

Bort269

This really is a do it your self project since the final dish isn't approved by DirecTV.

In your case this is how I would proceed,Acquire the phase III dish and the Slimline3 LNB,Put the SL3 LNB on the phase III dish and replace your current dish with the new one,Align your new dish for the highest 101 signals to get your R22 unit back operating with the new dish.

After getting your R22 back in operation go and visit a DirecTV retailer (have your account # with you) order the equipment you need and have them upgrade your account to HD, Have them hook up the unit at the store and activate it. Tell them your going to put it in a Recreational Vehicle with a slimline 3.

Bring the unit home,do the guided setup for a slimline3 then tweak 99 & 103 © fourteen transponders for the highest signal numbers. :)



If you have questions post them here,I'm sure we can get you through this OK,What kind of dish do you have now the 18 inch round or the phase III??

You might just call a DirecTV dealer and ask for a slimline3/HD upgrade,you will get what you need that way,since your already a DirecTV customer this upgrade will cost you.

Edited by Matt9876, 31 August 2009 - 10:36 AM.
info....





Protected By... spam firewall...And...