Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be a part of DBSTalk by signing in or creating an account.
  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

Entering WiFi Password for Networking


  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 OFFLINE   newmexicopj

newmexicopj

    New Member

  • Registered
  • 4 posts
Joined: Dec 12, 2008

Posted 19 December 2008 - 03:41 AM

Hi Again,

Getting installed on Monday, and I could just wait, but not a patient man.. :lol:

Is there a way to enter in my home network password on the unit? As I am going to be networking wirelessly. I assume there is, but I have done a google search as well as downloaded the PDF of the user's manual for the HR2x. And couldn't find a thing. :grin:

...Ads Help To Support This SIte...

#2 OFFLINE   PokerJoker

PokerJoker

    Godfather

  • DBSTalk Club
  • 455 posts
  • LocationLas Vegas
Joined: Apr 12, 2008

Posted 19 December 2008 - 04:24 AM

Is there a way to enter in my home network password on the unit? As I am going to be networking wirelessly. I assume there is, but I have done a google search as well as downloaded the PDF of the user's manual for the HR2x. And couldn't find a thing. :grin:


Well, umm, you see, the HR2x series does not have wireless networking as a built-in feature.:eek2:

You will need to use a RJ45-wireless bridge a/k/a game adapter. This is a small external box that converts the regular RJ45 wired network port on the HR2x to a wifi connection. (Please note that this is not the same thing as an "access point" or "router", although some APs and routers can be switched to work as a bridge. Please also note that I am NOT talking about a USB network adapter here.)

You Wifi password, etc. must be programmed into this adapter. To do this, generally you have to temporarily connect it to your PC. However, I believe there is now one Linksys model (WGA600N) that is supported natively by the HR2X and can in theory be set up directly from the receiver without having to use a PC. (I have not actually done this, but supposedly it works. It's a new feature so it's probably not in the manual yet.)

The WGA600N is about $80 from DirecTV. That's a pretty good price, it's $90-100 elsewhere.

Keith

#3 OFFLINE   mobandit

mobandit

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 1,142 posts
Joined: Sep 04, 2007

Posted 19 December 2008 - 06:57 AM

Well, umm, you see, the HR2x series does not have wireless networking as a built-in feature.:eek2:

You will need to use a RJ45-wireless bridge a/k/a game adapter. This is a small external box that converts the regular RJ45 wired network port on the HR2x to a wifi connection. (Please note that this is not the same thing as an "access point" or "router", although some APs and routers can be switched to work as a bridge. Please also note that I am NOT talking about a USB network adapter here.)

You Wifi password, etc. must be programmed into this adapter. To do this, generally you have to temporarily connect it to your PC. However, I believe there is now one Linksys model (WGA600N) that is supported natively by the HR2X and can in theory be set up directly from the receiver without having to use a PC. (I have not actually done this, but supposedly it works. It's a new feature so it's probably not in the manual yet.)

The WGA600N is about $80 from DirecTV. That's a pretty good price, it's $90-100 elsewhere.

Keith


WGA600N is the right one. I have one connected to an HR21-700, and another one connected to an HR20-700. Both were configured by simply connecting them, straight out of the box, to the D* boxes. All I needed to know was my network passkey.

ETCM (SS/SW), USN (RET)
22 years, 4 months, 9 days


#4 OFFLINE   jerseyreef

jerseyreef

    AllStar

  • Registered
  • 63 posts
Joined: Jun 08, 2007

Posted 20 December 2008 - 09:46 AM

I use the DAP-1522 instead, as it supports mulitple wired ports, 4 to be exact. These are Jumbo Giga frame as well. It was a snap to setup and worked flawlessly with my DVR.

I can access it from any computer, which was a problem with other devices. Best of all it has 4 Jumbo Giga Port frame. It cost less that $100 when I got it 6 months ago.

The DAP-1522 has worked flawlessly and it supports all of my wired devices, DVR, Panasonic TH-50PZ850U and my BD 2.0 Blue Ray and I still have a port to spare!

I provided some details in this thread

http://www.dbstalk.c...ad.php?t=135412

#5 OFFLINE   rtphokie

rtphokie

    AllStar

  • Registered
  • 93 posts
Joined: Sep 16, 2006

Posted 20 December 2008 - 07:28 PM

Any wireless networking adapter with an RJ-45 port should work. Those aimed at the video came console market can be less expensive than those on the networking gear aisle.

I paid about $30 for one that works fairly well. Be sure get one that is at least as fast as your wireless router. (i.e. if you have an 802.11 G router ge a 802.11G wireless adapter.

#6 OFFLINE   Richierich

Richierich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 8,457 posts
Joined: Jan 10, 2008

Posted 22 December 2008 - 03:34 PM

I bought the WGA600N adapter and it works great as far as connecting it up. I had some problems because Norton Firewall was causing me problems with my WEP Key being verified but after I got past that it worked great.
*
DIRECTV CUSTOMER SINCE 1997
Here's My Setup

#7 OFFLINE   Spanky_Partain

Spanky_Partain

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,499 posts
Joined: Dec 07, 2006

Posted 22 December 2008 - 04:58 PM

Another bit of information about using the WGA600n from Linksys, it is supported by Directv as a supported wireless device on the Directv equipment. When you plug it into the HR2x device, it will recognize it and help you configure it right on the DVR. When doing this, make sure the router SSID is broad casted for easy setup and then you can turn it back off after configuration. Also make sure you have DHCP address space and or any other security setup ready to go prior to plugging in the WGA600n into the HR2x for configuration. Otherwise, configure it on a PC and then take it to the DVR.

I also happen to have a "n" type 4 port bridge if you need one for sale, http://www.dbstalk.c...ad.php?t=148069

Have fun!

-Mark-
"There's no place like 127.0.0.1 or ::127.0.0.1 or 0:0:0:0:0:0:0:1 or ::1!"
Support the DBSTalk forum, become a member, Click Here!
For Networking Help, Click Here!
For my setup, Click Here!
3/98


#8 OFFLINE   Richierich

Richierich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 8,457 posts
Joined: Jan 10, 2008

Posted 22 December 2008 - 05:04 PM

Spanky, you just went right over my head about making sure the router SSID is broadcasted for easy setup, etc. I did Port Forwarding before I hooked up my first try which was a WGA54G and it didn't work but I might not have set it up as you described. I then configured it as you said on my PC and that worked.

Then I bought another WGA600N and it worked okay until it got to the point where I had to enter my WEP Key and then it didn't verify it. I turned off my Norton Firewall and then it worked. Not sure if it was Norton or a coincidence but when I plugged it back in it worked.
*
DIRECTV CUSTOMER SINCE 1997
Here's My Setup

#9 OFFLINE   dettxw

dettxw

    MRVing

  • DBSTalk Club
  • 3,989 posts
  • LocationChoctaw, OK
Joined: Nov 21, 2007

Posted 22 December 2008 - 05:14 PM

Two WGA600N adapters work quite well for me. I also use a couple of Gigabit switches in conjunction in order to connect additional components.

I got mine before the DVRs supported setting them up, but then I think that I'd go ahead and set them up on the PC anyway so I could assign a static IP. Then you can always access it remotely for status (signal strength, operating channel, etc.) or setup changes and know for sure where to find it.

Note that if you also have a dual-band wireless n router (e.g. Linksys WRT600N or WRT610N) then you can run your video on the 5GHz band and leave the second 802.11g radio for slow legacy units and avoid competition from the neighbors for bandwidth.

-Steve- Subscriber since Sept 1998  My Complete Setup

SWM16 / HR44-500 (2TB & AM21) / HR34-700 (3TB & AM21) / HR24-500 (2TB eSATA) / C31 via WCCK / C41 x2 / C41W / H25-700


#10 OFFLINE   Richierich

Richierich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 8,457 posts
Joined: Jan 10, 2008

Posted 22 December 2008 - 05:17 PM

I've got the older WRT54GX which was a Pre-N Router and I believe it supports the 5 GHz bandwidth so should I go in and change it to support just the 5 GHz bandwidth?
*
DIRECTV CUSTOMER SINCE 1997
Here's My Setup

#11 OFFLINE   dettxw

dettxw

    MRVing

  • DBSTalk Club
  • 3,989 posts
  • LocationChoctaw, OK
Joined: Nov 21, 2007

Posted 22 December 2008 - 05:19 PM

I've got the older WRT54GX which was a Pre-N Router and I believe it supports the 5 GHz bandwidth so should I go in and change it to support just the 5 GHz bandwidth?

I'd guess that it is 802.11a, an old slow standard though supposed to be equivalent to g. The WRT600N/WRT610N operate on the a frequency of 5GHz but at wireless n speeds.

-Steve- Subscriber since Sept 1998  My Complete Setup

SWM16 / HR44-500 (2TB & AM21) / HR34-700 (3TB & AM21) / HR24-500 (2TB eSATA) / C31 via WCCK / C41 x2 / C41W / H25-700


#12 OFFLINE   Richierich

Richierich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 8,457 posts
Joined: Jan 10, 2008

Posted 22 December 2008 - 05:28 PM

It says it is a Wireless-G Broadband Router with SRX with 802.11g networking. It uses the MIMO technology.
*
DIRECTV CUSTOMER SINCE 1997
Here's My Setup

#13 OFFLINE   Spanky_Partain

Spanky_Partain

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,499 posts
Joined: Dec 07, 2006

Posted 22 December 2008 - 10:10 PM

Spanky, you just went right over my head about making sure the router SSID is broadcasted for easy setup, etc. I did Port Forwarding before I hooked up my first try which was a WGA54G and it didn't work but I might not have set it up as you described. I then configured it as you said on my PC and that worked.

Then I bought another WGA600N and it worked okay until it got to the point where I had to enter my WEP Key and then it didn't verify it. I turned off my Norton Firewall and then it worked. Not sure if it was Norton or a coincidence but when I plugged it back in it worked.


Didn't mean to confuse you there. The reason why I mentioned Broadcsast on the SSID, is because it is posible to turn off the Broadcast of the SSID on the wireless router. Some people turn it off so the name is not displayed to other wireless devices, hence the neighbor cannot connect to your wireless router if he does not know the name of it. So it is a easy measure of security and is recommended if you do not want people to try and connect to your service.

-Mark-
"There's no place like 127.0.0.1 or ::127.0.0.1 or 0:0:0:0:0:0:0:1 or ::1!"
Support the DBSTalk forum, become a member, Click Here!
For Networking Help, Click Here!
For my setup, Click Here!
3/98


#14 OFFLINE   drlbg

drlbg

    New Member

  • Registered
  • 3 posts
Joined: Mar 31, 2007

Posted 23 December 2008 - 10:38 AM

I setup the WGA600N to my HR20-700....configured by connecting to a PC, since the DVR would not verify my wireless network password. But I did get it connected....found the ON Demand stuff...but when I start a download, after about 5 minutes it loses the connection and stops....

If I run the "test connection", it re-connects, then does the same thing. The device is in the same room as my Apple TV which works flawlessly....

Any ideas on why I'm losing the connection...could it be the DVR?

Thanks.

#15 OFFLINE   Spanky_Partain

Spanky_Partain

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,499 posts
Joined: Dec 07, 2006

Posted 23 December 2008 - 12:06 PM

I setup the WGA600N to my HR20-700....configured by connecting to a PC, since the DVR would not verify my wireless network password. But I did get it connected....found the ON Demand stuff...but when I start a download, after about 5 minutes it loses the connection and stops....

If I run the "test connection", it re-connects, then does the same thing. The device is in the same room as my Apple TV which works flawlessly....

Any ideas on why I'm losing the connection...could it be the DVR?

Thanks.


To be honest with you, I could not keep a consistent wireless connection with a WRT350n and a WGA600n all the time either. If you have a dual band "N" type router, your odds are better and you may also have noise or a bunch of "N" networks around you already. I had to hard wire my home to get a constant reliable connection. It all depends on where you are and the clarity of the used frequencies.

-Mark-
"There's no place like 127.0.0.1 or ::127.0.0.1 or 0:0:0:0:0:0:0:1 or ::1!"
Support the DBSTalk forum, become a member, Click Here!
For Networking Help, Click Here!
For my setup, Click Here!
3/98


#16 OFFLINE   Richierich

Richierich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 8,457 posts
Joined: Jan 10, 2008

Posted 23 December 2008 - 12:10 PM

I have a dual band "N" type router called the WRT54GX router and I haven't had any disconnects yet with it being connected to the WGA600N adapters. There definitely is a problem with the DVR being able to "VERIFY" the WEP KEY ID as I tried mine 3 times to no avail.

Then I hooked it up to my PC and still had problems and turned off Norton Firewall and then it worked upstairs. Not sure if it was the Norton Firewall but who knows at least it is working and with good speed.
*
DIRECTV CUSTOMER SINCE 1997
Here's My Setup

#17 OFFLINE   Richierich

Richierich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 8,457 posts
Joined: Jan 10, 2008

Posted 23 December 2008 - 01:40 PM

Didn't mean to confuse you there. The reason why I mentioned Broadcsast on the SSID, is because it is posible to turn off the Broadcast of the SSID on the wireless router. Some people turn it off so the name is not displayed to other wireless devices, hence the neighbor cannot connect to your wireless router if he does not know the name of it. So it is a easy measure of security and is recommended if you do not want people to try and connect to your service.


They can't connect to my Network because of the WEP KEY which may have caused problems for the HR20 to Verify the Key, I just don't know for sure as I am not to savvy at this networking thing yet but getting more educated all the time.
*
DIRECTV CUSTOMER SINCE 1997
Here's My Setup

#18 OFFLINE   Spanky_Partain

Spanky_Partain

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,499 posts
Joined: Dec 07, 2006

Posted 23 December 2008 - 05:17 PM

They can't connect to my Network because of the WEP KEY which may have caused problems for the HR20 to Verify the Key, I just don't know for sure as I am not to savvy at this networking thing yet but getting more educated all the time.


Education is a fine thing to gain. So you may want to take a look at this site, notice the first tool that is available is a WEP key cracker. WEP is easily sniffed and broken into. There are many free open source automatic tools to break into a WEP wireless scheme, just search for WEP tools and you will see.

Here is the web site to gander upon for security, http://netsecurity.a.../aafreewifi.htm

PS
I was able to run WEP, WPA, and WPA2 on my wireless WGA600n hooked up to the HR20-700. You may want to configure your WGA600n on the PC using a different security type other than WEP, get it working, and then plug it into the HRx device.

-Mark-
"There's no place like 127.0.0.1 or ::127.0.0.1 or 0:0:0:0:0:0:0:1 or ::1!"
Support the DBSTalk forum, become a member, Click Here!
For Networking Help, Click Here!
For my setup, Click Here!
3/98


#19 OFFLINE   Richierich

Richierich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 8,457 posts
Joined: Jan 10, 2008

Posted 23 December 2008 - 05:19 PM

Thanks Spanky for that info.
*
DIRECTV CUSTOMER SINCE 1997
Here's My Setup

#20 OFFLINE   laslo

laslo

    Mentor

  • Registered
  • 32 posts
Joined: Apr 01, 2007

Posted 24 December 2008 - 01:16 AM

Education is a fine thing to gain. So you may want to take a look at this site, notice the first tool that is available is a WEP key cracker. WEP is easily sniffed and broken into. There are many free open source automatic tools to break into a WEP wireless scheme, just search for WEP tools and you will see.

Here is the web site to gander upon for security, http://netsecurity.a.../aafreewifi.htm

PS
I was able to run WEP, WPA, and WPA2 on my wireless WGA600n hooked up to the HR20-700. You may want to configure your WGA600n on the PC using a different security type other than WEP, get it working, and then plug it into the HRx device.


Spanky,
I have a WRT54G router. Will this WGA600N allow me to download movies via On Demand or should I go with the powerline converter option? Thanks for your help.




spam firewall