Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

ViP HD DVR Audio related Issues - (Post your current audio related issues Here)


  • Please log in to reply
259 replies to this topic

#26 OFFLINE   PuxicoRG

PuxicoRG

    Cool Member

  • Registered
  • 11 posts
Joined: Oct 01, 2008

Posted 12 January 2009 - 01:04 PM

I have a question (sorry if it's covered in an FAQ or something.)

Where can I find which software version my box is running? (I have a 722 DVR).

I'm in the St. Louis area. My audio dropout problems have been getting progressively worse. 24 on Fox (though my DVR) last night was a complete joke. Not only was the sound dropping out, but the picture was doing funny things. (Pixelation). What's worse - this was through an antenna? Is that even possible?

I sent Dish an email on October 1st complaining, they said they were working on it. I called Dish on Saturday to complain (about a Numb3rs recording, which was horrible.) They told me my problem was my 722, so they're sending a new one. Which I'm not happy about, since I don't think it's a hardware problem in the first place, based on what I've read....

Anyways - any help on the software version location would be appreciated.

...Ads Help To Support This Site...

#27 OFFLINE   lujan

lujan

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 1,202 posts
Joined: Feb 10, 2004

Posted 12 January 2009 - 01:13 PM

I have a question (sorry if it's covered in an FAQ or something.)

Where can I find which software version my box is running? (I have a 722 DVR).

I'm in the St. Louis area. My audio dropout problems have been getting progressively worse. 24 on Fox (though my DVR) last night was a complete joke. Not only was the sound dropping out, but the picture was doing funny things. (Pixelation). What's worse - this was through an antenna? Is that even possible?

I sent Dish an email on October 1st complaining, they said they were working on it. I called Dish on Saturday to complain (about a Numb3rs recording, which was horrible.) They told me my problem was my 722, so they're sending a new one. Which I'm not happy about, since I don't think it's a hardware problem in the first place, based on what I've read....

Anyways - any help on the software version location would be appreciated.


Just press the "menu" button twice and it will show a window containing information, one of which is the software version.
171 Blu-ray
83 DVD
63 HD DVD

#28 OFFLINE   moman19

moman19

    Icon

  • Registered
  • 710 posts
Joined: Oct 22, 2004

Posted 12 January 2009 - 01:47 PM

I have a question (sorry if it's covered in an FAQ or something.)

Where can I find which software version my box is running? (I have a 722 DVR).

I'm in the St. Louis area. My audio dropout problems have been getting progressively worse. 24 on Fox (though my DVR) last night was a complete joke. Not only was the sound dropping out, but the picture was doing funny things. (Pixelation). What's worse - this was through an antenna? Is that even possible?

I sent Dish an email on October 1st complaining, they said they were working on it. I called Dish on Saturday to complain (about a Numb3rs recording, which was horrible.) They told me my problem was my 722, so they're sending a new one. Which I'm not happy about, since I don't think it's a hardware problem in the first place, based on what I've read....

Anyways - any help on the software version location would be appreciated.


This was an issue that was the fault of the network or the local affiliate. This was not an E* issue. The HD channels were horrible via sat as well as OTA. D* users report similar issues.
All I want is a Perfect DVR!

#29 OFFLINE   CopyChief

CopyChief

    Legend

  • Registered
  • 122 posts
Joined: Jan 17, 2005

Posted 12 January 2009 - 01:57 PM

If you haven't had them maybe you won't have them with the new software. But the dropouts on my 622 occur even when I'm not using the A/V receiver. It's just more annoying when using it and they cause the Dolby to cut out and in and out and....


An update from St. Louis:
616 is still causing problems on my 722. The dropouts are worse than ever on NBC and CBS, but thankfully don't seem to be a problem on ABC or FOX anymore. Last week's recording of 30Rock (NBC) was borderline unwatchable.

I watched the same recording on TV2, connected via coax, and the dropouts were still there, in the same general places -- not as bad as they were on the TV1 optical setup, but still evident and still disruptive.

#30 OFFLINE   PuxicoRG

PuxicoRG

    Cool Member

  • Registered
  • 11 posts
Joined: Oct 01, 2008

Posted 12 January 2009 - 02:05 PM

This was an issue that was the fault of the network or the local affiliate. This was not an E* issue. The HD channels were horrible via sat as well as OTA. D* users report similar issues.


Thank you - I have been trying to figure that out all day!

#31 OFFLINE   moman19

moman19

    Icon

  • Registered
  • 710 posts
Joined: Oct 22, 2004

Posted 12 January 2009 - 04:39 PM

An update from St. Louis:
616 is still causing problems on my 722. The dropouts are worse than ever on NBC and CBS, but thankfully don't seem to be a problem on ABC or FOX anymore. Last week's recording of 30Rock (NBC) was borderline unwatchable.


Thank you for confirming my findings. I too, am located in St. Louis and this is exactly what I have experienced and reported.
All I want is a Perfect DVR!

#32 OFFLINE   jb240z

jb240z

    New Member

  • Registered
  • 6 posts
Joined: Feb 04, 2007

Posted 12 January 2009 - 04:45 PM

Well, OK. Apparently your 612 in the Sacramento DMA is causing the dolby to dropout. I'm sure Dish/Echostar will see your post, but I'll followup on it.

I'd would like to get rid of it on my 612 as it looks like I'll be using it for Bay Area CBS and NBC which still dropout on my 722 after two upgrades.

Thanks Phrelin, I for one appreciate all the work you've done with Dish on this issue, it seems like they are listening at least. Let's hope they can figure this one out soon.

Edited by jb240z, 12 January 2009 - 04:59 PM.


#33 OFFLINE   CopyChief

CopyChief

    Legend

  • Registered
  • 122 posts
Joined: Jan 17, 2005

Posted 12 January 2009 - 07:52 PM

Thank you for confirming my findings. I too, am located in St. Louis and this is exactly what I have experienced and reported.


Have you contacted Dish about the ongoing problems? I wrote to the DishQuality e-mail address back in October about this issue and received a cordial reply that they were looking at a fix but it was taking some digging by the software engineers.

I have not written back in a while -- but will now just to ensure the problem is logged.

#34 OFFLINE   moman19

moman19

    Icon

  • Registered
  • 710 posts
Joined: Oct 22, 2004

Posted 13 January 2009 - 07:07 AM

Have you contacted Dish about the ongoing problems? I wrote to the DishQuality e-mail address back in October about this issue and received a cordial reply that they were looking at a fix but it was taking some digging by the software engineers.

I have not written back in a while -- but will now just to ensure the problem is logged.


I think I did this quite a while back. Frankly, the current audio dropout issue is a much more severe issue IMHO, so I've decided to chose my battles and place CC on the back burner.
All I want is a Perfect DVR!

#35 OFFLINE   HDaugherty

HDaugherty

    New Member

  • Registered
  • 1 posts
Joined: Jan 13, 2009

Posted 13 January 2009 - 09:42 AM

I got the 722 a few months back and costantly have the audio drop outs to a point where I'm disgusted so checked and found tons of the same problems. I do not know my version, but will start tonight to see where my box is and try an upgrade as well if I'm not at the latest. We have the audio dropouts to a standard TV and our HDMI TV that both run from this box on everything recorded in HD on regular networks. Don't notice the problems on HBO and MAX.

#36 OFFLINE   Todd Nicholson

Todd Nicholson

    AllStar

  • Registered
  • 95 posts
Joined: Jan 07, 2007

Posted 13 January 2009 - 11:07 AM

I just got upgraded from 6.14 to 6.16, but unfortunately we no longer have ABC which had the worst dropouts. Will have to record some Simpsons on Fox and check for dropouts. The Simpsons was usually pretty bad, too.

#37 OFFLINE   Henry

Henry

    Retired Member

  • DBSTalk Club
  • 3,279 posts
  • LocationPine, CO
Joined: Nov 15, 2007

Posted 13 January 2009 - 12:12 PM

I just reported on the other L6.16 thread that I was upgraded this morning to L6.16. I'm going through the motions to see what happens. EHD sleep timer defeat is not functioning as advertized by E*. All else seems ok for now.

Model: ViP622DVR
Previous SW: L6.14
DMA: Denver
VIP722kDVR (Living Room)
VIP211 (Bedroom)
VIP622DVR (Art Room)

DMA 18 (Denver)

#38 OFFLINE   NTIMID8

NTIMID8

    AllStar

  • Registered
  • 57 posts
Joined: Sep 16, 2005

Posted 13 January 2009 - 08:33 PM

Dear Dishnet

Thank you!

Its only been 7 months, but BAM!

Watching Fox this evening, I was 5 minutes behind and didn't even know it. Yes, that's right! Something as simple as a program delay for the last 7 months has been brutal for audio drops. Not anymore with L616! I was about to give up too as I have been sitting on 614 waiting and waiting :).

Phil

Detroit DMA BTW

#39 OFFLINE   kstuart

kstuart

    Icon

  • Registered
  • 643 posts
Joined: Apr 25, 2002

Posted 13 January 2009 - 09:41 PM

I received an email from the Dish/Echostar folks this morning requesting feedback on the new software. The following is my reply:


If anyone else in the San Francisco Bay Area DMA has some new experiences with L6.16, I'm sure it would be helpful to Dish to see reports posted here.


phrelin - did you ever have your 722 replaced ? A receiver that has a hardware audio problem, would also have all the software ones, and would explain why you had the ABC/FOX problem and resolved it with L615, but have other ones that have not gone away.

Since L615, I have not experienced any dropouts and watching most of the same channels as you.

Some additional data:

- I don't ever remember ever having a glitch in HBO, either audio or video, in several years of watching various shows and movies, whether SD or HD, and the same for Cinemax.

- No problem with any of the episodes of Leverage. or any NBA on TNT.
Still using Dish 500 production unit #000001 (pictured prior to upgrade to DPPlusTwin)
Olevia 542i fed by ViP622 and 522

#40 OFFLINE   Frodo301

Frodo301

    Cool Member

  • Registered
  • 25 posts
Joined: Sep 15, 2007

Posted 14 January 2009 - 10:29 AM

Just got 6.16 on my 622 and audio drop outs continue. Oddly enough I used to have it most severe on the EHD with movie channels Starz & HBO. Rarely noticed it on the DVR itself. Now on DVR or EHD dropouts are worse then ever. Never noticed it on Discovery before and now it exists. Have not had time to check any other recorded shows. HD locals not available and too far for OTA so only SD from dish. Have followed this issue for months via this and the other threads was hoping for fix. :(

#41 OFFLINE   Henry

Henry

    Retired Member

  • DBSTalk Club
  • 3,279 posts
  • LocationPine, CO
Joined: Nov 15, 2007

Posted 14 January 2009 - 01:40 PM

Has anyone seen any release notes for 6.15 or 6.16? I can't find any ... well, actually, I wouldn't know where to go to find them. It's a bit hard to evaluate a new software version when you don't even know what's been incorporated. They might have promised something way back during the last CC, but they could have changed it since --- and we're no wiser.
VIP722kDVR (Living Room)
VIP211 (Bedroom)
VIP622DVR (Art Room)

DMA 18 (Denver)

#42 ONLINE   P Smith

P Smith

    Mr. FixAnything

  • Registered
  • 20,280 posts
  • LocationMediterranean Sea
Joined: Jul 25, 2002

Posted 14 January 2009 - 02:47 PM

No release notes.

#43 OFFLINE   Sunnyatthebeach

Sunnyatthebeach

    Cool Member

  • Registered
  • 24 posts
Joined: Feb 26, 2008

Posted 14 January 2009 - 08:09 PM

I have a different sort of audio problem on my 722 with L6.16. It's been there since at least since 6.14.

Every day I record Special Report on FNC 205 at 3 p.m. PST using the 722's TV2 tuner. Whenever I watch it live on TV1, the audio and video sync up perfectly, i.e. the anchor man's lip movements match perfectly the sound that I hear. However, if I watch the recording later on TV1, the audio is slightly ahead of the video, by a fraction of a second and enough to make the experience annoying when watching.

I don't know if the audio and video are recorded in sync and they go out of sync on playback, or if they are recorded out of sync.

My 722 is connected via HDMI to my Sharp 42D64U. Changing the audio sync setting under
Menu/System Setup/Installation/TV1 Audio Sync
does not improve or solve the problem.

I have not yet tried viewing the playback on the second television set, or recording the program using the 722's TV1 tuner instead of the TV2 tuner.

Anyone else seen this problem?

#44 OFFLINE   NTIMID8

NTIMID8

    AllStar

  • Registered
  • 57 posts
Joined: Sep 16, 2005

Posted 15 January 2009 - 06:59 PM

Interesting phenomenon with 622 on Fox and ABC locals (Detroit DMA) via dishnet on 118 sat.

While watching live TV I get a occasional "shallow" audio drop with L616, this seems to occur 5-6 times per hour. Now the weird part, you skip back to verify it and its not there.


I don't want to detract at how great L616 is compared previous releases, just making some observations.

Phil

#45 OFFLINE   TulsaOK

TulsaOK

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 3,469 posts
Joined: Feb 23, 2004

Posted 15 January 2009 - 08:35 PM

Received L6.16 overnight (1/15). Previously had L6.14. Lots of audio dropouts on local channel WGCL 46-00 in Atlanta. Program was Criminal Minds recorded 1/14. Receiver is ViP722. I only checked one program before I figured the evening was in the dumper.
<span style='font-size: 10px;'>“Life is hard; it's harder if you're stupid.”<br /> - John Wayne</span><br /><br />Avatar: Tanner 1992 - 2009

#46 OFFLINE   HobbyTalk

HobbyTalk

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 1,659 posts
Joined: Jul 14, 2007

Posted 15 January 2009 - 09:27 PM

It appears that 6.16 that I got last night solved my dropout problems. While watching the Pres. speech on FOX via Sat. the audio dropped real low. I switched over to the FOX channel OTA and it was that way there too so I think it must have been a broadcast problem. It went back to normal after a minute or so.
DirecTV HR34 - 3 HR25's
Panny 42PX77U - Slingbox Pro
tgif: let's RV

#47 OFFLINE   pawnslinger

pawnslinger

    Cool Member

  • Registered
  • 12 posts
Joined: Jan 10, 2009

Posted 15 January 2009 - 10:45 PM

I just noticed that my 622 was upgraded to 6.16 tonight. I don't know when the update took place. But sometime during the last couple of days. While watching a recording of CSI tomight, I noticed many audio dropouts that seemed to affect the music track only. Perhaps it was glitching the voice track too, I couldn't tell. The recording was made earlier in the evening, we were commercial skipping and recording other shows in the background while we watched CSI. We get the local channels off the sat -- we get nothing OTA. I have noticed some audio glitches before, but since I am unsure when the software update came thru... I can't say for sure which was in the receiver at the time. Our receiver jumped directly from 6.14 to 6.16. The last time I checked the release level was about 3 days ago.

Question: since a cold boot seems necessary when a software upgrade is obtained, why doesn't the unit put up some notice that it is needed? Apparantly, I went several days not knowing.

#48 OFFLINE   Henry

Henry

    Retired Member

  • DBSTalk Club
  • 3,279 posts
  • LocationPine, CO
Joined: Nov 15, 2007

Posted 15 January 2009 - 11:25 PM

Question: since a cold boot seems necessary when a software upgrade is obtained, why doesn't the unit put up some notice that it is needed? Apparantly, I went several days not knowing.


pawn;

The "cold boot" recommendation came from the good folks here at DBSTalk, not E*. They (E*) don't require or ask you to do so... hence problems for some.

The recommendation is indeed prudent ... and that's pretty good enough for me. :grin:
VIP722kDVR (Living Room)
VIP211 (Bedroom)
VIP622DVR (Art Room)

DMA 18 (Denver)

#49 OFFLINE   Dr. Cool

Dr. Cool

    Mentor

  • Registered
  • 47 posts
Joined: Jun 15, 2008

Posted 16 January 2009 - 01:17 AM

ViP622 here. Got 6.16 a few days ago. Now I'm having dropouts with HDNet (I didn't have them before with this channel). Watched six episodes of Star Trek Enterprise, and all of them had random dropouts that are not reproducible by rewinding. I had about five audio dropouts per episode (one every eight minutes).
I have never had dropouts with this show or HDNet until now. Based on this initial very bad experience, I'm willing to bet that 6.16 made the dropout problem worse in my case.

#50 OFFLINE   shortspark

shortspark

    Legend

  • Registered
  • 187 posts
Joined: Oct 25, 2006

Posted 16 January 2009 - 04:01 AM

I have audio drops on NBC local (OTA), not Dish subscription local. Antenna is plugged in my 622 and the locals appear as Digital Programming, rather than having a description of the show and times playing. This, I understand, is how it works and you only get the local program guide if you subscribe to Dish locals. But back to the audio, my local NBC channel has always had audio drops, no matter what software version I have and the current 6.16 is no different. In fact, I have noticed nothing different in any way whatsoever between how my receiver behaves before or after updates for the last six or seven of them.




Protected By... spam firewall...And...