Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo

Timers and frequency changes


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 OFFLINE   jkane

jkane

    Icon

  • Registered
  • 695 posts
Joined: Oct 12, 2007

Posted 10 June 2009 - 12:09 PM

What will happen to the OTA timers Friday when the frequencies change, but the channel number do not?!

Will the channel scan update the existing channel, or add a second one? I know in the past it has added new ones and left dead ones behind. But, I don't think I ever had the channel number stay the same with a frequency change.

I guess I will have to look close at them. My wife has a couple shows she records OTA Friday evening.
- Jeff
922, 722, 501.

...Ads Help To Support This SIte...

#2 OFFLINE   Tom Robertson

Tom Robertson

    Lifetime Achiever

  • DBSTalk Club
  • 20,246 posts
Joined: Nov 15, 2005

Posted 10 June 2009 - 12:18 PM

This depends upon who makes your DVRs and receivers as much as anything else.

Most cable or satellite units should handle this completely fine--if they get updated data from the provider means. Some will need rescans but then "should" also be fine as the channel number should suffice.

Then there will be some units that won't get their data or won't link correctly by channel number.

Best bet is to keep a weather eye out for the changes in your area and see how your units respond.

Thankfully in our case, everything we watch on OTA is in reruns right now. We won't have a problem as all our cable channels with new content won't be changing.

Cheers,
Tom

Go Packers!

My real treasures: 5 Grandchildren - S, D, M, M, C ; Now 5! Great-Grandtibbers - B, H, J, A, and M (Born 7/31/2011)


#3 OFFLINE   Jim5506

Jim5506

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,443 posts
Joined: Jun 07, 2004

Posted 10 June 2009 - 02:57 PM

Rescan your Dish receiver. It will pick up the channel on the new frequency, but will read it as the same virtual channel and your timers should be uneffected.
Tuners: Hopper 2000; Hopper w/Sling; 3 Joeys; Samsung SIR-T351; Accurian 6000;2 X HD TiVo; 2 X TiVo Series 2 Stand alone; Panasonic Showstopper 2000
Dish 1000.2 @ 110, 119, 129; dish 500 @ 61.5
Antennas - CM4228; RS U75-R; coathanger; Funke PSP.1922 (stillin the box); paperclip
Displays: Sony VPH D50Q with HD Fury HDMI input; Hitachi 57F59; Sony Bravia LCD;Sanyo 32" LCD; Panasonic 42" plasma
Sony 80GB PS3; Toshiba HD-DVD

Give me a Finco colinear array and I'll rule the world - HA-HA-HA-HA!

#4 OFFLINE   n3ntj

n3ntj

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,697 posts
Joined: Dec 18, 2006

Posted 11 June 2009 - 03:23 PM

Will those of us using the HR20-700 IRDs need to do anything in OTA setup (or anywhere) to rescan?
HD Snob - "Friends Don't Let Friends Watch Cable".
Electrical/RF Engineer & Inspector
DirecTV Equipment: HR24-200, HR24-100, 5LNB Slimline, AM21, SWiM 8 installed (MRV)
HR-2x Configuration: Native OFF. Units OFF when not in use.
TVs: 2 Panasonic Plasma TV's each using HDMI (one 1080p/one 720p)
DirecTV customer since 1998. Plus HD DVR package w/ NHL Center Ice & MLB Extra Innings.
OTA Antenna: Homebrew UHF & VHF antennas w/ 30dB amplifier fed w/ RG-6 Quad-shield coax.

#5 OFFLINE   Tom Robertson

Tom Robertson

    Lifetime Achiever

  • DBSTalk Club
  • 20,246 posts
Joined: Nov 15, 2005

Posted 11 June 2009 - 04:00 PM

Will those of us using the HR20-700 IRDs need to do anything in OTA setup (or anywhere) to rescan?


Shouldn't have to. DIRECTV will be sending OTA updates.

Now it is possible (and has happened) that stations may mess with their subchannels. We've had some remove some subchannels (usually not a problem), or change which subchannel was the HD. That is a problem. You'll likely have to reset your timers or scheduled events/recordings to the new subchannel.

Cheers,
Tom

Go Packers!

My real treasures: 5 Grandchildren - S, D, M, M, C ; Now 5! Great-Grandtibbers - B, H, J, A, and M (Born 7/31/2011)





spam firewall