Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

SWM 16 Install Prob and Troubleshoot help


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 OFFLINE   mjlepak

mjlepak

    AllStar

  • Registered
  • 72 posts
Joined: Dec 19, 2006

Posted 01 April 2011 - 07:40 AM

Had D come to the house to do a swm 8 to 16 upgrade. Should have been a no brainer. They arrived at 4pm and left at 8:30 without the system working. They would get one TV working and then it would go out when they tried another. etc. I went to the attic and explained to them that they had al 10 tuners hooked up on one side of the SWM16 and it wouldn't work. They said no this is the way they were told to hood it up. Basically they jumped two splitters from the SWM1 port to power 10 tuners. Said they would be back tomorrow morning.

I printed out the installation diagrams. They showed up the next morning with a "supervisor" and I showed them the diagrams and they were all like thats not what we were told but we will try it. I tried to explain that this was basically 2 SWM8's and they could not have more than 8 tuners per side. Viola, everything was working 30 minutes later.

However, after they left I am having issues with the the 3 tuners legs off the SWM2 port. They are freezing and loosing signal occasionally. 771 and 771a are the error messages. The other 7 tuners off the swm1 port are working great. Everything appears to be terminated properly. Where should I begin to troubleshoot as I am not confident in calling them back out.

...Ads Help To Support This SIte...

#2 OFFLINE   WestDC

WestDC

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 1,484 posts
Joined: Feb 09, 2008

Posted 01 April 2011 - 08:12 AM

Had D come to the house to do a swm 8 to 16 upgrade. Should have been a no brainer. They arrived at 4pm and left at 8:30 without the system working. They would get one TV working and then it would go out when they tried another. etc. I went to the attic and explained to them that they had al 10 tuners hooked up on one side of the SWM16 and it wouldn't work. They said no this is the way they were told to hood it up. Basically they jumped two splitters from the SWM1 port to power 10 tuners. Said they would be back tomorrow morning.

I printed out the installation diagrams. They showed up the next morning with a "supervisor" and I showed them the diagrams and they were all like thats not what we were told but we will try it. I tried to explain that this was basically 2 SWM8's and they could not have more than 8 tuners per side. Viola, everything was working 30 minutes later.

However, after they left I am having issues with the the 3 tuners legs off the SWM2 port. They are freezing and loosing signal occasionally. 771 and 771a are the error messages. The other 7 tuners off the swm1 port are working great. Everything appears to be terminated properly. Where should I begin to troubleshoot as I am not confident in calling them back out.



You could try power everything down then Swap the SWIM 1 & SWIM 2 port leaving your wiring in place on each swim 8 block.

See if the trouble changes , if it stays on SWIM 2 then I would suspect the SWIM16 (itself) , If it changes to SWIM 1 -the you need to look at possible Swim8 or wiring issue , or receiver issue (tuner).


In any event I suggest you call them back as they will have the needed equipment if needed to change out and because your a repeat call you will get greater service attention.
"Let's Have Some Fun!"

#3 OFFLINE   The Merg

The Merg

    1*

  • Registered
  • 10,247 posts
  • LocationNorthern VA
Joined: Jun 24, 2007

Posted 01 April 2011 - 08:42 AM

Yup. Swapping the SWM1 and SWM2 outputs is the best start. If the issue moves to SWM1, then I would concentrate on the wiring and connections from the SWM16 to the splitter that the 3 receivers are connected, especially if the issue is with all three receivers on that one leg.

- Merg

Today's problems don't worry me, I haven't solved yesterday's yet.

SlimLine-3 Dish w/ SWM16 (HD Service / WHDVR) / Full Setup
HR34-700 / Panasonic TC-P50G25 HDTV / HDMI / Networked - DECA / Family Room
HR44-700 / Samsung HCM5525W HDTV / Component / Networked - DECA / Bedroom

HR24-100 / Samsung HCM5525W HDTV / Component / Networked - DECA / Bedroom


#4 OFFLINE   mjlepak

mjlepak

    AllStar

  • Topic Starter
  • Registered
  • 72 posts
Joined: Dec 19, 2006

Posted 01 April 2011 - 09:19 AM

Thanks, I will do that this evening.

#5 OFFLINE   The Merg

The Merg

    1*

  • Registered
  • 10,247 posts
  • LocationNorthern VA
Joined: Jun 24, 2007

Posted 01 April 2011 - 11:36 AM

Let us know what happens.

- Merg

Today's problems don't worry me, I haven't solved yesterday's yet.

SlimLine-3 Dish w/ SWM16 (HD Service / WHDVR) / Full Setup
HR34-700 / Panasonic TC-P50G25 HDTV / HDMI / Networked - DECA / Family Room
HR44-700 / Samsung HCM5525W HDTV / Component / Networked - DECA / Bedroom

HR24-100 / Samsung HCM5525W HDTV / Component / Networked - DECA / Bedroom





spam firewall