Jump to content

Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

Multi switch problem?


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 OFFLINE   joegeek

joegeek

    New Member

  • Registered
  • 5 posts
Joined: Jan 03, 2012

Posted 03 January 2012 - 12:47 PM

For some reason, 75% of the time our bedroom receiver has to be tuned to the same station as the living room to get the living room to display the picture properly. I am thinking it is a bad multi switch.

What kind and type of switch do I need? It us in the crawl space and while my husband is out of town, I am unable to get down there to check it.


We have the following receivers

1 HD DVR HR21
1 HD H21
1 DVR R15

Edited by joegeek, 03 January 2012 - 12:52 PM.
Add model #


#2 OFFLINE   litzdog911

litzdog911

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 11,570 posts
  • LocationMill Creek, WA
Joined: Jun 23, 2004

Posted 03 January 2012 - 01:35 PM

Since you have HD equipment you should already have a Zinwell WB68 Multiswitch. You should find four cables from your dish connected to the multiswitch SAT IN jacks, and 8 outputs for your Receiver/DVRs. First thing to do is verify that all of those coax connections are snug, dry and corrosion-free.

Be sure that there are no coax splitters on any of your coax cables.
HD DVRs: HR34-700; HR24-500; (2) HR20-700 + WD eSATA 1TB drive/Antec MX1 case; HR21-700; HR21-200 w/AM21
Receivers: H25-500 HD Receiver; H21-100 HD Receiver
Mobile Devices: Nomad

Additional equipment configuration details

Sun & moon help site your satellite dish


#3 OFFLINE   evan_s

evan_s

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 2,136 posts
Joined: Mar 03, 2008

Posted 03 January 2012 - 03:05 PM

That might be a bad switch but it sounds more like some sort of signaling or power issue.

How long has this been installed for?
Has this always happened?
Have you changed anything?

#4 OFFLINE   joegeek

joegeek

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Jan 03, 2012

Posted 03 January 2012 - 05:26 PM

That might be a bad switch but it sounds more like some sort of signaling or power issue.

How long has this been installed for?
Has this always happened?
Have you changed anything?



5 years since install

The problem started abot 4 months ago. It does not happen all the time. I have also had lot of problems with HD broadcasts.

#5 OFFLINE   Shades228

Shades228

    Hall Of Fame

  • Banned User
  • 5,914 posts
Joined: Mar 18, 2008

Posted 03 January 2012 - 05:35 PM

Define display the picture correctly.

#6 OFFLINE   joegeek

joegeek

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Jan 03, 2012

Posted 03 January 2012 - 06:23 PM

Define display the picture correctly.



Actually, when this happens there us no picture at all. Just the DTV screen saver.

#7 OFFLINE   lugnutathome

lugnutathome

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 2,706 posts
  • LocationWoodburn, OR
Joined: Apr 13, 2009

Posted 03 January 2012 - 06:49 PM

Actually, when this happens there us no picture at all. Just the DTV screen saver.


Last time your dish was aligned?

Don "just a random thought" Bolton

What's a dazzling urbanite like you doing in a rustic setting like this?


#8 OFFLINE   Shades228

Shades228

    Hall Of Fame

  • Banned User
  • 5,914 posts
Joined: Mar 18, 2008

Posted 03 January 2012 - 06:50 PM

So what happens if you change the channel to channel to a different channel? Does it always show a screen saver on the same channel each night?

I've had a port go out before but I've never had one that mirrored another port. You could swap it to another port on the multi-switch.

#9 OFFLINE   eakes

eakes

    Godfather

  • Registered
  • 349 posts
Joined: Sep 21, 2007

Posted 03 January 2012 - 06:57 PM

Could be a bad multiswitch but could also be a defective coax run between LR and switch. Try swapping the BR and LR receivers, otherwise get to the multiswitch and move the LR coax to a different output on the switch.

#10 OFFLINE   joegeek

joegeek

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Jan 03, 2012

Posted 03 January 2012 - 07:23 PM

Hasn't been aligned since install but the signal strength always hovers at 94-97


Could be crappy coax. I did not use the best from the get go.

#11 OFFLINE   joegeek

joegeek

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Jan 03, 2012

Posted 03 January 2012 - 07:28 PM

Also, my sons HR21 in his bedoom has no problems whatsoever.

#12 OFFLINE   Shades228

Shades228

    Hall Of Fame

  • Banned User
  • 5,914 posts
Joined: Mar 18, 2008

Posted 03 January 2012 - 08:52 PM

Have you just tried swapping the ports on the multiswitch to see if it still happens? That's going to be the easiest thing to do first.




spam firewall