Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

DIRECTV Install Legacy to SWM


  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#26 OFFLINE   revolg

revolg

    AllStar

  • Registered
  • 58 posts
Joined: Apr 07, 2012

Posted 11 April 2012 - 06:44 PM

I thought he meant off the swim 8 splitter my bad ;$

...Ads Help To Support This Site...

#27 OFFLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 42,133 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 11 April 2012 - 06:55 PM

I thought he meant off the swim 8 splitter my bad ;$

"No problem", as we all will misread a post every now and then. ;)
A.K.A VOS

#28 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 12:38 PM

I too want to convert to SWIM I think my questions have been answered above.
I just want to be sure I understand.

I have:
1- Old Slim Line Dish with 5 LNB and 4 runs of RG6 to structured wiring panel in basement.
2- H24-700 receivers
2- HR21-700 receivers (two runs RG6 from structured wiring panel in basement).
2- AM21 off air tuners connected to HR21's with indoor antennas
1- Big off-air antenna in attic with one run RG6 to structured wiring panel in basement currently unused.
-Whole Home over ethernet to all 4 receivers

What I want:
1) Replace both HR21's with HR34's
2) Get rid of indoor antennas and use attic mounted antenna.


What I think I need:
1) 16 port swim multi-switch
1) Power inserter
2) HR34's
1) "green label" LNB???


Questions:
1) Can I use my current LNB or do I need a "green label"
2) What does the "green label" represent
3) If I need to replace the LNB does the dish need to be realigned assuming I don't move it, which I wont.

(The diplexers in the attached picture are left over from my original install.)

Thanks
-BB

Attached Thumbnails

  • directv_1.JPG


#29 OFFLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 42,133 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 18 April 2012 - 01:34 PM

I too want to convert to SWIM I think my questions have been answered above.
I just want to be sure I understand.

I have:
1- Old Slim Line Dish with 5 LNB and 4 runs of RG6 to structured wiring panel in basement.
2- H24-700 receivers
2- HR21-700 receivers (two runs RG6 from structured wiring panel in basement).
2- AM21 off air tuners connected to HR21's with indoor antennas
1- Big off-air antenna in attic with one run RG6 to structured wiring panel in basement currently unused.
-Whole Home over ethernet to all 4 receivers

What I want:
1) Replace both HR21's with HR34's
2) Get rid of indoor antennas and use attic mounted antenna.


What I think I need:
1) 16 port swim multi-switch
1) Power inserter
2) HR34's
1) "green label" LNB???


Questions:
1) Can I use my current LNB or do I need a "green label"
2) What does the "green label" represent
3) If I need to replace the LNB does the dish need to be realigned assuming I don't move it, which I wont.

(The diplexers in the attached picture are left over from my original install.)

Thanks
-BB

Unless I can't count, if you replace the two HR21 with a HR34, keep the two H24s, you have seven tuners.
You'd only need to change to a SWiMLNB [with a PI], with a single coax to where the WB68 is and use a 4-way splitter, to feed your three receivers.

"Green label" is defining hardware designed to work with DECA, the coax networking, which all of your new receivers would support.
A.K.A VOS

#30 OFFLINE   cabletech

cabletech

    Legend

  • Registered
  • 262 posts
Joined: Jan 20, 2011

Posted 18 April 2012 - 01:44 PM

Your current tuner count is 6, your new tuner count will increase to 11.

You can only have 8 tuners on each side of the swm 16.

Replace the zinwell with a swm16, then connect the one cable to one of the H34's off one side and another cable to one of the H21's then connect the other H34 off the other side of the swm16 then connect the cable for the other H21 to that same side.

This now will give equal tuners on each side of the swm16.

What are the cables on the 8 way splitter connected too?

Leave your network alone. You also do not need to do anything to the LNB


HA VOS op says he is wanting two H34's to replace the HR21's equals 11 tuners

#31 OFFLINE   texasbrit

texasbrit

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 4,424 posts
Joined: Aug 09, 2006

Posted 18 April 2012 - 01:49 PM

Depends how you interpret the original post. If the objective is to replace 2 HR21s with one HR34, then VOS number is correct - 7 tuners. If the two HR21s are to be replaced by TWO Hr34s, then the count is 12 tuners (2xHR34 plus 2xH24)...

#32 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 01:50 PM

Thanks for the reply but I am still confused.
I thought each HR34 has 5 tuners and each H24 has one for a total of 12.

Also if I can use my existing LNB and just add a switch, splitters, and power inserter it would be an easier install for me.

Thanks,
-BB

#33 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 01:52 PM

Depends how you interpret the original post. If the objective is to replace 2 HR21s with one HR34, then VOS number is correct - 7 tuners. If the two HR21s are to be replaced by TWO Hr34s, then the count is 12 tuners (2xHR34 plus 2xH24)...


Right on that is my intent replace 2- HR21's with 2- HR34's

#34 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 02:04 PM

Your current tuner count is 6, your new tuner count will increase to 11.

You can only have 8 tuners on each side of the swm 16.

Replace the zinwell with a swm16, then connect the one cable to one of the H34's off one side and another cable to one of the H21's then connect the other H34 off the other side of the swm16 then connect the cable for the other H21 to that same side.

This now will give equal tuners on each side of the swm16.

What are the cables on the 8 way splitter connected too?

Leave your network alone. You also do not need to do anything to the LNB


HA VOS op says he is wanting two H34's to replace the HR21's equals 11 tuners


Thanks that will work perfectly!
Everything on the left of the panel is for the currently unused off-air antenna in my attic (splitter and amplifier).

With Swim I will be able to use the second run of RG6 to my HR21's to connect to my attic antenna and AM21's and get rid of the rabbit ears!

And yes I will continue to use my unsupported LAN for whole-home rather than moving to DECA

#35 OFFLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 42,133 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 18 April 2012 - 02:45 PM

HA VOS op says he is wanting two H34's to replace the HR21's equals 11 tuners

Well it's nice to see I'm not the only one that couldn't count. !rolling
A.K.A VOS

#36 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 03:02 PM

Well it's nice to see I'm not the only one that couldn't count. !rolling


No worries I had that part figured out.

I just ordered the switch, power inserter, and splitters.
Then I went to Directv to order the HR34's only to find they are not in stock :nono2:

Thanks to all for the help.
-BB

#37 OFFLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 42,133 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 18 April 2012 - 04:07 PM

No worries I had that part figured out.

I just ordered the switch, power inserter, and splitters.
Then I went to Directv to order the HR34's only to find they are not in stock :nono2:

Thanks to all for the help.
-BB

Well there's always:
http://www.solidsign...-HD-DVR-(HR34)-
A.K.A VOS

#38 OFFLINE   cabletech

cabletech

    Legend

  • Registered
  • 262 posts
Joined: Jan 20, 2011

Posted 18 April 2012 - 04:21 PM

bbm3 With the current SL3/5 4 coax antenna that you have, you do not need any thing EXCEPT the swm16.

It will go in place of your exesting zimwell switch and you will need to two way 'green label' spliters.

If you changed your LNB to the single wire model, THEN you need the power inserter.

As for the tuner count, u all right, I missed one but the overall was correct.

Also, you have to remember that thru DTV, you can not order ANY new equepment for self install, you can order a replacement of a bad reciever, but NO upgrades.

#39 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 05:26 PM

Well there's always:
http://www.solidsign...-HD-DVR-(HR34)-


Thanks I saw Solid Signal has them however I am expecting a better price from DirecTv. I'm a customer since 1996 and many years past any contract.

bbm3 With the current SL3/5 4 coax antenna that you have, you do not need any thing EXCEPT the swm16.

It will go in place of your exesting zimwell switch and you will need to two way 'green label' spliters.

If you changed your LNB to the single wire model, THEN you need the power inserter.

As for the tuner count, u all right, I missed one but the overall was correct.

Also, you have to remember that thru DTV, you can not order ANY new equepment for self install, you can order a replacement of a bad reciever, but NO upgrades.


Thanks for clarifying the power inserter. I have one coming anyway it was bundled with the green swm16. I also ordered two green splitters.

I am confused about ordering from DTV. When I go to my account I can order an HD DVR for $99. When I click on the HMC (HR34) it shows "Availible Soon" instead of a price so I assumed I could buy one. Oh yeah and there is a drop down option box for self install or professional install.

If you have a moment to read on and advise me I will appreciate your opinion. Here is my story:

I am a DTV Customer since 1996 with all the premium channels they now call it Premier Package. Last month (2) H21-700's died. They sent out a Tech who replaced them both with H24-700's and charged me $50.
While he was here he suggested I convert to SWM and get (2) H34's. He left me his cell phone and employee ID number and told me that if I make the change to call him and give him the service order number and he would make sure the service call was routed to him.
I did nothing until last Friday when one of my HR21-700's failed to initialize. I guess the hard drive is done.
I called DTV to report the failure and asked that they convert me to SWM and replace the dead HR21 with a HR34. Customer service Rep transferred me to a Case Manager who after going round and round told me they can not do anything other than send me a random replacement and that anything else would be up to the installer so I put everything on hold. Since then I have been unable to reach the installer so I decided to do my own SWM conversion, call customer retention and hopefully get them to send an H34 to replace the dead H21 and then buy a second H34.
Another option would be to disconnect and start new service which the Case Manager offered as a possible solution but I really don't like any part of that option.

Thanks again for everyone's help!

#40 OFFLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 42,133 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 18 April 2012 - 05:44 PM

Thanks for clarifying the power inserter. I have one coming anyway it was bundled with the green swm16.

That would be because the SWiM-16 also needs a PI.
A.K.A VOS

#41 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 05:51 PM

That would be because the SWiM-16 also needs a PI.


Now my head is beginning to hurt.
According to cabletech it is not.
No worries it is on the way with the switch.

#42 OFFLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 42,133 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 18 April 2012 - 05:58 PM

Now my head is beginning to hurt.
According to cabletech it is not.
No worries it is on the way with the switch.

You'll see one here:

http://www.dbstalk.c...01&d=1261069733

BTW: ALL SWiMs NEED a PI
A.K.A VOS

#43 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 18 April 2012 - 06:02 PM

Yep and in the schematics I looked at on Solid Signal.

Edit: That is the one I saw on Solid Signal
Thanks!

Edited by BBM3, 18 April 2012 - 06:08 PM.


#44 OFFLINE   BBM3

BBM3

    Mentor

  • Registered
  • 40 posts
Joined: Oct 26, 2007

Posted 23 April 2012 - 03:37 PM

The SWiM equipment arrived today.
It was a quick and easy conversion.
Thanks to everyone for the help.

EDIT:
No more rabbit ears connected to our AM21's .
Huge Wife Approval Factor!

Regards,
-BB

Attached Thumbnails

  • swm_1.JPG

Edited by BBM3, 23 April 2012 - 08:28 PM.





Protected By... spam firewall...And...