Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo

Loss of even transponders on 101


  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 OFFLINE   mikeny

mikeny

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 1,914 posts
Joined: Aug 20, 2006

Posted 05 July 2012 - 10:24 AM

I've noticed lately that I'm getting frequent 771 errors even in good weather on certain channels and when I run the signal strength readings, they're all in the 90s for 99 and 103 but the 101 shows 0 for the even transponders on all receivers. The odd transponders are all all real high.

Do you think it's a bad splitter, connection or LNB?

I don't have the protection plan anymore.:eek2:
SL3 SWM, 3 HR24-500s, H25-500, DECA

...Ads Help To Support This SIte...

#2 OFFLINE   LameLefty

LameLefty

    I used to be a rocket scientist

  • Registered
  • 12,083 posts
  • LocationMiddle Tennessee
Joined: Sep 28, 2006

Posted 05 July 2012 - 11:13 AM

I've noticed lately that I'm getting frequent 771 errors even in good weather on certain channels and when I run the signal strength readings, they're all in the 90s for 99 and 103 but the 101 shows 0 for the even transponders on all receivers. The odd transponders are all all real high.

Do you think it's a bad splitter, connection or LNB?

I don't have the protection plan anymore.:eek2:


Sounds like the LNB but hard to be sure. What kind of dish and switch do you have? Are you on a SWiM system, and if so, is it a separate SWiM module?

"Human sacrifice, dogs and cats living together... mass hysteria!"
Directv since 1997
Will Work for Beer


#3 OFFLINE   mikeny

mikeny

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,914 posts
Joined: Aug 20, 2006

Posted 05 July 2012 - 11:27 AM

Yes, it's a SWM LNB. There are 2 splitters: a 4-way & a 2-way feeding 3 HR24s, a H25 and a CCK. Thanks.
SL3 SWM, 3 HR24-500s, H25-500, DECA

#4 OFFLINE   LameLefty

LameLefty

    I used to be a rocket scientist

  • Registered
  • 12,083 posts
  • LocationMiddle Tennessee
Joined: Sep 28, 2006

Posted 05 July 2012 - 12:47 PM

Yes, it's a SWM LNB. There are 2 splitters: a 4-way & a 2-way feeding 3 HR24s, a H25 and a CCK. Thanks.


If all your receivers are having the same issue, I think it's probably the LNB at the dish. Time for a service call unless you want to find a SWiM LNB online and try the swap yourself.

"Human sacrifice, dogs and cats living together... mass hysteria!"
Directv since 1997
Will Work for Beer


#5 OFFLINE   Old_School

Old_School

    Legend

  • Registered
  • 378 posts
  • LocationPA
Joined: Nov 28, 2011

Posted 05 July 2012 - 01:25 PM

I was having a issue yesterday like this one... when i would tune to local channels on my DVR i would get a 771 on tuner 2 there was not a cloud in the sky.... went away after a few minutes and so far(knock on wood) has not returned... i checked to make sure all the connections where tight and im all good there. IIRC, my locals are on the 103 bird.

DirecTV Subscriber Since 1998
Xtra ~ NFLST

 

(1) HR44  

(1) C41W

 

SL3 LNB ~ Whole Home DVR


#6 OFFLINE   skoobyd27

skoobyd27

    New Member

  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 20, 2007

Posted 05 July 2012 - 09:10 PM

I have had the same issue start also in the last 5-6 days. Will get the 771 on tuner 2 randomly. Has happened on all receivers, but randomly.
DTV coming out on Sunday to check on things.

#7 OFFLINE   mikeny

mikeny

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,914 posts
Joined: Aug 20, 2006

Posted 05 July 2012 - 09:42 PM

I have had the same issue start also in the last 5-6 days. Will get the 771 on tuner 2 randomly. Has happened on all receivers, but randomly.
DTV coming out on Sunday to check on things.


It's random in my case too. Comes and goes frequently..
SL3 SWM, 3 HR24-500s, H25-500, DECA

#8 OFFLINE   Retro

Retro

    AllStar

  • Registered
  • 87 posts
Joined: Nov 27, 2007

Posted 05 July 2012 - 09:45 PM

I'm having same problem like on History ch 269 tonight, but only on my older HD DVR.

#9 OFFLINE   Retro

Retro

    AllStar

  • Registered
  • 87 posts
Joined: Nov 27, 2007

Posted 06 July 2012 - 05:59 PM

Ok, since late yesterday, i had lost several channels, mainly even number ones on trans 101, like HGTV, History, Discovery, etc... We had a power outage yesterday due weather, so i figured that had something to do with it.

After speaking with a CSR for a while, figured it out by checking the test channels at 9506-9510, that the problem was the BB converter. Changed it out and hooray we have a signal!!!! :hurah:

So, if you have certain channels not showing up, this could be your problem...

#10 OFFLINE   mikeny

mikeny

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,914 posts
Joined: Aug 20, 2006

Posted 06 July 2012 - 11:53 PM

Ok, since late yesterday, i had lost several channels, mainly even number ones on trans 101, like HGTV, History, Discovery, etc... We had a power outage yesterday due weather, so i figured that had something to do with it.

After speaking with a CSR for a while, figured it out by checking the test channels at 9506-9510, that the problem was the BB converter. Changed it out and hooray we have a signal!!!! :hurah:

So, if you have certain channels not showing up, this could be your problem...


That's great that you resolved it. I don't use BBC's.
SL3 SWM, 3 HR24-500s, H25-500, DECA

#11 OFFLINE   mikeny

mikeny

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,914 posts
Joined: Aug 20, 2006

Posted 07 July 2012 - 09:16 AM

It's currently out again and if a mod cares to edit it's actually the odd transponders that are out. I don't think it matters diagnostically. Channel 302, for example is showing "searching for satellite signal" on all the receivers.
SL3 SWM, 3 HR24-500s, H25-500, DECA

#12 OFFLINE   flaguy

flaguy

    AllStar

  • Registered
  • 68 posts
Joined: Apr 10, 2008

Posted 08 July 2012 - 10:32 AM

Well, it is nice to know that we are not alone. We noticed Hallmark getting searching for satellite and when I started looking around, there were several channels with the same problem--notably Discovery, TLC, HGTV, Food. I thought there might have been shift in the dish because of nasty storm the other night or, God forbid, the trees are getting too tall. I guess there is something else causing this. I'm awaiting a service call this week.

#13 OFFLINE   Retro

Retro

    AllStar

  • Registered
  • 87 posts
Joined: Nov 27, 2007

Posted 08 July 2012 - 05:51 PM

Well, it is nice to know that we are not alone. We noticed Hallmark getting searching for satellite and when I started looking around, there were several channels with the same problem--notably Discovery, TLC, HGTV, Food. I thought there might have been shift in the dish because of nasty storm the other night or, God forbid, the trees are getting too tall. I guess there is something else causing this. I'm awaiting a service call this week.


If you have an extra on, replace your b band converter on the back of your receiver... If you aren't using one, Directv will send you one for free. This was the reason why i lost those same channels..

I don't know why the B Band converter went out, maybe because of a power surge, but it did happen after storm that caused power outage for a short time.

#14 OFFLINE   LameLefty

LameLefty

    I used to be a rocket scientist

  • Registered
  • 12,083 posts
  • LocationMiddle Tennessee
Joined: Sep 28, 2006

Posted 08 July 2012 - 06:23 PM

If you have an extra on, replace your b band converter on the back of your receiver... If you aren't using one, Directv will send you one for free. This was the reason why i lost those same channels..

I don't know why the B Band converter went out, maybe because of a power surge, but it did happen after storm that caused power outage for a short time.


You only need B-Band Converters if you're on a legacy (non-SWiM) system.

"Human sacrifice, dogs and cats living together... mass hysteria!"
Directv since 1997
Will Work for Beer


#15 OFFLINE   dpeters11

dpeters11

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 12,929 posts
  • LocationCincinnati
Joined: May 30, 2007

Posted 08 July 2012 - 06:27 PM

You only need B-Band Converters if you're on a legacy (non-SWiM) system.


Or have an 23 on a non SWM.

#16 OFFLINE   P Smith

P Smith

    Mr. FixAnything

  • Registered
  • 19,862 posts
  • LocationMediterranean Sea
Joined: Jul 25, 2002

Posted 08 July 2012 - 06:40 PM

Or have an 23 on a non SWM.


H23/HR23 has wide-band Broadcom tuners (covering all three ranges: 250-750/950-1450/1650-2150), hence BBC [SUP2400] is not required.

#17 OFFLINE   dpeters11

dpeters11

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 12,929 posts
  • LocationCincinnati
Joined: May 30, 2007

Posted 08 July 2012 - 06:43 PM

H23/HR23 has wide-band Broadcom tuners (covering all three ranges: 250-750/950-1450/1650-2150), hence BBC [SUP2400] is not required.


Actually, that's what I meant to say, you don't need one.

#18 OFFLINE   P Smith

P Smith

    Mr. FixAnything

  • Registered
  • 19,862 posts
  • LocationMediterranean Sea
Joined: Jul 25, 2002

Posted 08 July 2012 - 06:49 PM

Provided what, when and why answers.

#19 OFFLINE   mikeny

mikeny

    Hall Of Fame

  • Topic Starter
  • Registered
  • 1,914 posts
Joined: Aug 20, 2006

Posted 10 July 2012 - 05:04 PM

My service call is Thursday 8am-12pm. It's ridiculous. They just drop from 90s to 0 at the drop of a hat on a clear day. It's in and out.

Posted Image
SL3 SWM, 3 HR24-500s, H25-500, DECA

#20 OFFLINE   flaguy

flaguy

    AllStar

  • Registered
  • 68 posts
Joined: Apr 10, 2008

Posted 11 July 2012 - 11:44 AM

Mikeny, I just wanted to give you an FYI. We've had the same problem with losing some channels. A tech came today and he found the dish out of line. He adjusted it and we are getting great signal strength and all the channels are working like a charm. We also found out that the occasional loss of sound was because of the mis-alignment.




Protected By... spam firewall...And...