Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo

Can I split a DirecTV coax wire in my family room to add three more receivers?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 08:12 PM

Hello!

I want to add three more TVs in my family room and have a total of 4 DirecTV receivers. I only have one coax wire coming from the main distribution point of my house. I know that DirecTV cannot be split like cable, but with DirecTV's SWM technology, can this be done? I will have a DVR and three HD receivers. It is not possible to run additional cables from the satellite dish to the room.

Please advise! Thanks!

...Ads Help To Support This SIte...

#2 OFFLINE   jdspencer

jdspencer

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 6,585 posts
Joined: Nov 07, 2003

Posted 03 October 2012 - 08:17 PM

Sure, using the appropriate SWM splitters. It doesn't matter where the splitter is located as longer as it is properly powered and you don't go over the limit of number of tuners.

Give more details about what model receivers you have and the current dish/LNB.
DirecTV since '96, Waivers for ABC, CBS, NBC, & Fox, HR23-700 & HR24-500/AM21, using ethernet based MRV.

#3 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 08:28 PM

Hey there,

Thanks for the reply. It will be a new installation with SWM equipment. HR24 + (3) H25 in family room. There are also 2-3 other rooms w/ DirecTV receivers.

Do they just use a SPLIT8 in the main split point in the house, then piggyback a SPLIT4 in the family room or something?

#4 OFFLINE   Drucifer

Drucifer

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 8,190 posts
  • LocationNY Hudson Valley
Joined: Feb 12, 2009

Posted 03 October 2012 - 08:36 PM

Hey there,

Thanks for the reply. It will be a new installation with SWM equipment. HR24 + (3) H25 in family room. There are also 2-3 other rooms w/ DirecTV receivers.

Do they just use a SPLIT8 in the main split point in the house, then piggyback a SPLIT4 in the family room or something?

There's an 8-tuner limit. You'll need a SWiM-16 for more than 8 tuners.
DREW
Do it Right, Do it Once
LR: HR34-7, Den: HR24-1, MB: HR24-5, Bsm: HR24-2, Kit: H25-5
PrimeStar '95, DirecTV  '00

#5 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 08:40 PM

OK, so then I will have a SWIM16 at the main satellite input, then a SPLIT4 in the family room for the 4 receivers? This will allow me to have essentially 5 tuners in the family room and whatever else throughout the rest of the house?

Thanks!

#6 OFFLINE   Drucifer

Drucifer

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 8,190 posts
  • LocationNY Hudson Valley
Joined: Feb 12, 2009

Posted 03 October 2012 - 08:44 PM

OK, so then I will have a SWIM16 at the main satellite input, then a SPLIT4 in the family room for the 4 receivers? This will allow me to have essentially 5 tuners in the family room and whatever else throughout the rest of the house?

Thanks!

The SWiM-16 has two SWM outputs. Each capable of 8-tuners.
DREW
Do it Right, Do it Once
LR: HR34-7, Den: HR24-1, MB: HR24-5, Bsm: HR24-2, Kit: H25-5
PrimeStar '95, DirecTV  '00

#7 OFFLINE   trh

trh

    This Space for Sale

  • Registered
  • 3,382 posts
  • LocationNE FL
Joined: Nov 02, 2007

Posted 03 October 2012 - 08:48 PM

Can you be more specific about "2-3 other rooms with DirecTV". We need total tuners (2 for DVRs, 1 for receivers). If you have more than 8 tuners and need the SWiM16, you're also going to need another LNB *IF* you have one wire coming down from the satellite. But that isn't clear because you say "one coax wire coming from the main distribution point of my house"; what feeds your 'main distribution' (four or one wire) and can you get a name off your 'main distribution' box (is it a multi-switch or a splitter?).

#8 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 08:50 PM

The SWiM-16 has two SWM outputs. Each capable of 8-tuners.


So the answer is "Yes." Thanks for the help! :)

#9 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 08:51 PM

Can you be more specific about "2-3 other rooms with DirecTV". We need total tuners (2 for DVRs, 1 for receivers). If you have more than 8 tuners and need the SWiM16, you're also going to need another LNB *IF* you have one wire coming down from the satellite. But that isn't clear because you say "one coax wire coming from the main distribution point of my house"; what feeds your 'main distribution' (four or one wire) and can you get a name off your 'main distribution' box (is it a multi-switch or a splitter?).


DVR + 3 HD Receivers in one room.
+
DVR
+
HD Receiver
+
HD Receiver
+
HD Receiver

#10 OFFLINE   trh

trh

    This Space for Sale

  • Registered
  • 3,382 posts
  • LocationNE FL
Joined: Nov 02, 2007

Posted 03 October 2012 - 08:54 PM

I'm counting 10 tuners (but I'm tired).
So SWiM16 (BTW - they retail for around $280 but can be found cheaper on Ebay).
LNB with 4 wires coming off the satellite to your SWiM16 multi-switch. If you only have one wire now, LNB needs to be swapped.

No more than 8 tuners on each leg of the two SWiM16 outputs.

#11 OFFLINE   veryoldschool

veryoldschool

    Lifetime Achiever

  • Moderators
  • 41,981 posts
Joined: Dec 09, 2006

Posted 03 October 2012 - 08:55 PM

http://www.dbstalk.c...01&d=1261069733
A.K.A VOS

#12 OFFLINE   trh

trh

    This Space for Sale

  • Registered
  • 3,382 posts
  • LocationNE FL
Joined: Nov 02, 2007

Posted 03 October 2012 - 08:56 PM

Also -- :welcome_s

#13 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 09:03 PM

http://www.dbstalk.com/attachment.php?attachmentid=20601&d=1261069733


Nice! So according to the diagram, I need a SWM dish w/ 4 wires? Or is that just a drawing error and I only need a SWM dish with the single wire LNB?

:beatdeadhorse:

#14 OFFLINE   P Smith

P Smith

    Mr. FixAnything

  • Registered
  • 20,048 posts
  • LocationMediterranean Sea
Joined: Jul 25, 2002

Posted 03 October 2012 - 09:07 PM

See above: trh:

LNB with 4 wires coming off the satellite to your SWiM16 multi-switch. If you only have one wire now, LNB needs to be swapped.



#15 OFFLINE   trh

trh

    This Space for Sale

  • Registered
  • 3,382 posts
  • LocationNE FL
Joined: Nov 02, 2007

Posted 03 October 2012 - 09:11 PM

If DirecTV is doing this install for you, they will come with the proper LNB and SWiM16. Although I recommend you walk through the complete work order with the installer to verify everything before work begins.

#16 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 09:18 PM

If DirecTV is doing this install for you, they will come with the proper LNB and SWiM16. Although I recommend you walk through the complete work order with the installer to verify everything before work begins.


The house is already wired with an equipment room. There are 4 wires to the roof for satellite. Does the SWM16 use 4 incoming satellite wires or a single wire; or does it not matter?

#17 OFFLINE   trh

trh

    This Space for Sale

  • Registered
  • 3,382 posts
  • LocationNE FL
Joined: Nov 02, 2007

Posted 03 October 2012 - 09:26 PM

The SWiM 16 needs the 4 wires.

There is a SWM LNB (basically the multi-switch is built into the LNB) and that only has one wire coming off the dish. But max tuner count from that LNB is 8.

So you need a LNB with 4 wires to the SWiM 16 multi-switch and from there you can split it.

While the diagram VOS posted is accurate, there are some here that advocate never using more than a 4-way splitter. That way even with 4 DVRs on a leg, you can't exceed the 8 tuners (of course this was before the HR34 came out). But you need to make sure they don't exceed 8 on any run, or you will have problems.

#18 OFFLINE   Evo1v3

Evo1v3

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 8 posts
Joined: Sep 23, 2011

Posted 03 October 2012 - 09:29 PM

The SWiM 16 needs the 4 wires.

There is a SWM LNB (basically the multi-switch is built into the LNB) and that only has one wire coming off the dish. But max tuner count from that LNB is 8.

So you need a LNB with 4 wires to the SWiM 16 multi-switch and from there you can split it.

While the diagram VOS posted is accurate, there are some here that advocate never using more than a 4-way splitter. That way even with 4 DVRs on a leg, you can't exceed the 8 tuners (of course this was before the HR34 came out). But you need to make sure they don't exceed 8 on any run, or you will have problems.


Awesome! Thanks again!
:goodjob:




Protected By... spam firewall...And...