Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo

Screen saver: PLEASE MAKE IT STOP!


  • Please log in to reply
89 replies to this topic

#51 OFFLINE   dpeters11

dpeters11

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 16,021 posts
  • LocationCincinnati
Joined: May 30, 2007

Posted 02 January 2014 - 08:29 PM

What software version is the hr22 on?


Sent from my iPad using Tapatalk

...Ads Help To Support This Site...

#52 OFFLINE   freerein100

freerein100

    Legend

  • Registered
  • 147 posts
Joined: Dec 13, 2007

Posted 03 January 2014 - 12:03 AM

Two of my Three HR20-700's have this problem. It happens mostly while watching sports and movies. Yesterday it happened during the LSU game twice. Luckily it did not happen during a play and all I had to do was hit the play button and it came right back.



#53 OFFLINE   litzdog911

litzdog911

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 12,142 posts
  • LocationMill Creek, WA
Joined: Jun 23, 2004

Posted 03 January 2014 - 01:43 AM

I can't believe there isn't a fix for this. I have a HR22-100 that has been doing this for a couple months. The screen saver randomly pops on about 30-40 times a day. Sometimes it will pop on after 5 minutes, sometimes it will pop on after 60 minutes, but its usually a 3 or 4 times an hour. It will also turn itself off randomly. Sometimes its on for a couple minutes, sometimes its on for an hour and then will randomly go back to live tv.

 

I have tried completely resetting the receiver, changing the scrolling option, turning power safe mode off, nothing has made a single difference.

 

DirecTV wants me to PAY to fix the problem to...not sure why they think I should pay to fix equipment that I do not own, absolutely ridicioulus.

 

*EDIT*

 

It actually went to screen saver, and back to live TV while I was typing this post out....sigh

Typically this is a symptom of weak or missing signals on one of the DVRs tuners.  




HD DVRs: HR44 + AM21; HR24
Receivers: H25-500 HD Receiver
Mobile Devices: Nomad

Additional equipment configuration details

Sun & moon help site your satellite dish


#54 OFFLINE   teesee150

teesee150

    New Member

  • Registered
  • 5 posts
Joined: Sep 13, 2011

Posted 03 January 2014 - 12:33 PM

Is your system SWIM or non-SWIM?  Also in regards to DTV wanting you to pay for a service call that's 100% normal.  Your user agreement states that you will be charged for service calls and equipment replacement, and you would be hard pressed to find a TV provider that won't charge you for a service call or at least build it in to your monthly price. That's pretty much the status quo for the industry. 

 

Its non-SWM. One cable going straight to the dish.

 

 

What software version is the hr22 on?


Sent from my iPad using Tapatalk

 

0x740 Wed 10/30

 

Typically this is a symptom of weak or missing signals on one of the DVRs tuners.  

 

I have the DVR setup for One Tuner

Satellite 101: Lowest 93 Highest 100. Tuner 28 is 0

 

Satelitte Setup: Round 18", Multiswitch, Single Tuner

 

I know its on an old satellite, but I had to replace the receiver since the other one was about 10 years old and didn't work anymore since it wasn't compatible with the signal.


Edited by teesee150, 03 January 2014 - 12:34 PM.


#55 OFFLINE   inkahauts

inkahauts

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 20,508 posts
Joined: Nov 13, 2006

Posted 03 January 2014 - 12:59 PM

Wait what dish do you have? Im starting to think if it's really that old a dish you may have old connectors or an lnb that isn't happy that giving you intermittent weak signals by maybe not getting enough power. How old is the cabling and how long is it as well? Do you know if it's rg59 or rg6?

#56 OFFLINE   RunnerFL

RunnerFL

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 16,911 posts
Joined: Jan 04, 2006

Posted 03 January 2014 - 01:59 PM

Its non-SWM. One cable going straight to the dish.

 

 

If it is a DVR with one cable and you're capable of recording 2 things at a time it is definitely a SWM system.


THIS SPACE FOR RENT

#57 OFFLINE   teesee150

teesee150

    New Member

  • Registered
  • 5 posts
Joined: Sep 13, 2011

Posted 03 January 2014 - 03:04 PM

Wait what dish do you have? Im starting to think if it's really that old a dish you may have old connectors or an lnb that isn't happy that giving you intermittent weak signals by maybe not getting enough power. How old is the cabling and how long is it as well? Do you know if it's rg59 or rg6?

 

It's the old non-HD round (18" i think?) dish. I put it up on my barn (where my office is) as it was easier than trying to run cables from my SWM system in the house and I had it from when I upgraded a few years ago. LNB on the dish was replaced 2 or 2.5 years ago. The cable is RG6 quad shield, maybe about 50' long.

 

If it is a DVR with one cable and you're capable of recording 2 things at a time it is definitely a SWM system.

 

It's a SWM capable receiver, but its not connected to a SWM setup. I was using an old dish and receiver for my office in my barn. Since the recent DTV changes, I had to upgrade the receiver and just grabbed an extra one I had in the house that was left over from a recent upgrade to the HR44

 

 

*EDIT*

 

I have another Slimline dish that I was going to put up, but I haven't been very motivated with this cold weather here (-4*F this morning and -15*F windchill). If we get a break in the weather, I'll try and swap out the dish and see what happens.


Edited by teesee150, 03 January 2014 - 03:30 PM.


#58 OFFLINE   inkahauts

inkahauts

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 20,508 posts
Joined: Nov 13, 2006

Posted 03 January 2014 - 05:10 PM

Ok. So next thing I'd ask is Have you rerun setup and set it to one tuner only on that box? Even if you've done it in the past if do it again now just to see. You shouldn't be having these issues IMHO.

#59 OFFLINE   Gordon Shumway

Gordon Shumway

    AllStar

  • Registered
  • 66 posts
  • LocationOcala, FL
Joined: Jul 25, 2013

Posted 03 January 2014 - 05:19 PM

I'm guessing it's happening when you haven't touched the remote for an extended period.


Yeah, this started happening when I got a Genie HR44-700 a few months ago. It takes a while, but if you don't touch anything for that extended amount of time, the SS will come on. It is pretty rare, but I have walked away from a boring football game and forgot to come back. After a real long absence the SS will come on. As I recall, there is even a message that comes up saying the SS came on because the remote wasn't used for some period of time.

#60 OFFLINE   teesee150

teesee150

    New Member

  • Registered
  • 5 posts
Joined: Sep 13, 2011

Posted 10 January 2014 - 07:34 AM

Ok. So next thing I'd ask is Have you rerun setup and set it to one tuner only on that box? Even if you've done it in the past if do it again now just to see. You shouldn't be having these issues IMHO.

 

Ok. So next thing I'd ask is Have you rerun setup and set it to one tuner only on that box? Even if you've done it in the past if do it again now just to see. You shouldn't be having these issues IMHO.

 

 

Yes, I originally rerun setup when I brought the box over to this older satellite. I also did a complete reset on the box and reran the setup again. Made no difference.

 

 

Yeah, this started happening when I got a Genie HR44-700 a few months ago. It takes a while, but if you don't touch anything for that extended amount of time, the SS will come on. It is pretty rare, but I have walked away from a boring football game and forgot to come back. After a real long absence the SS will come on. As I recall, there is even a message that comes up saying the SS came on because the remote wasn't used for some period of time.

 

I can touch my remote, and within 2 or 3 three minutes, the screen saver issue will start acting up again. The screen saver doesn't come on because of remote activity, the screen saver should ONLY come on when you have a recording paused, NOT for anything else. The receiver goes into power saving mode (black screen) with no remote activity.



#61 OFFLINE   watchintv

watchintv

    New Member

  • Registered
  • 9 posts
Joined: Feb 24, 2014

Posted 24 February 2014 - 09:50 AM

Have you turned the scrolling feature off and tried it ?
Menu, Settings, Display, Preferences, Scrolling Effects : OFF

It made a huge difference on my 3 receivers.

also make sure you turn the native settings off also 



#62 OFFLINE   44Woot44

44Woot44

    New Member

  • Registered
  • 1 posts
  • LocationColorado
Joined: Aug 28, 2014

Posted 28 August 2014 - 07:05 AM

Well, here it is 2 years later and this is still happening. I am a new DirecTV subscriber, and I leave the TV tuned to Animal Planet for my dog when I leave for work. Not happy to see that it has been on screen saver for who knows how long after I have left for work. It sounds like after a mere 90 minutes. It has also happened to me as I sit here myself tuned into AHC for hours at a time. When it goes into "screen saver" mode, the sound also stops. Very annoying.



#63 OFFLINE   inf0z

inf0z

    Legend

  • Registered
  • 273 posts
Joined: Oct 15, 2011

Posted 28 August 2014 - 02:33 PM

Did you search back and check out some of the questions that were asked in this thread?  Providing us with that information will help us assist you.



#64 OFFLINE   Skram0

Skram0

    Cool Member

  • Registered
  • 16 posts
Joined: May 03, 2010

Posted 12 July 2015 - 12:07 AM

Here it is almost 3 years since the first post. This is annoying the crap out of me. I don't see any option to turn off the screen saver. I have an HR24-500. Has whatever the latest firmware is, maybe from last month or something. We leave the TV on, and after about 4 hours or so the stupid floating logo appears and the TV stops. We like to leave the TV on while we sleep on the couch, good background noise. But then we wake up after a while because of the silence. Why isn't this an option that anyone can enable or disable? They don't really seem to care about thinking how people watch their TV.

#65 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,911 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 12 July 2015 - 04:39 AM

Here it is almost 3 years since the first post. This is annoying the crap out of me. I don't see any option to turn off the screen saver. I have an HR24-500. Has whatever the latest firmware is, maybe from last month or something. We leave the TV on, and after about 4 hours or so the stupid floating logo appears and the TV stops. We like to leave the TV on while we sleep on the couch, good background noise. But then we wake up after a while because of the silence. Why isn't this an option that anyone can enable or disable? They don't really seem to care about thinking how people watch their TV.

If you are just using it for noise why not use the music channels or an AVR and leave the TV off and stop burning the electricity for it ?


DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM, HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#66 OFFLINE   inkahauts

inkahauts

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 20,508 posts
Joined: Nov 13, 2006

Posted 12 July 2015 - 03:44 PM

Asp you could set it to record things and change channels every once in a while too to not do that.

They have this idea that if you aren't using it it should have a screen saver and if you haven't touched a button in four hours you probably aren't using it.
  • Laxguy likes this

#67 OFFLINE   ejbvt

ejbvt

    AllStar

  • Registered
  • 1,245 posts
  • LocationVT
Joined: Aug 14, 2011

Posted 12 July 2015 - 10:10 PM

Here it is almost 3 years since the first post. This is annoying the crap out of me. I don't see any option to turn off the screen saver. I have an HR24-500. Has whatever the latest firmware is, maybe from last month or something. We leave the TV on, and after about 4 hours or so the stupid floating logo appears and the TV stops. We like to leave the TV on while we sleep on the couch, good background noise. But then we wake up after a while because of the silence. Why isn't this an option that anyone can enable or disable? They don't really seem to care about thinking how people watch their TV.

 

How often do you sit in front of your TV for 4 hours and have the screensaver pop up?  I can't possibly think of a reason for that to happen, especially enough to annoy someone for 3 years! Screen savers are a part of life for such equipment.

 

Oh no! I didn't look at my cell phone and the screen went black!

 

I don't understand how a screen saver is an issue.

 

If you're sleeping, the TV shouldn't be on. Waste of electricity, can cause burn on your screen (if you had ESPN on your TV while you're sleeping long enough, you'll eventually have an eternal ticker, etc etc etc)...

 

http://sleepfoundati...od-nights-sleep


Edited by ejbvt, 12 July 2015 - 10:13 PM.

TV: Directv HR44/SL5/AM21, Terk HDTVo, Comcast Broadcast, LG 42" 3D 1080p, Samsung 1080p.
Internet: Xfinity/Comcast 
Phone: Samsung Galaxy S6, Verizon
Other: Denon AVR591, Panasonic 3D BluRay, Panasonic DVD w/tuner, Phillips VCR

#68 OFFLINE   James Long

James Long

    Ready for Uplink!

  • Super Moderators
  • 44,197 posts
  • LocationMichiana
Joined: Apr 17, 2003

Posted 12 July 2015 - 10:48 PM

The receiver should do what the customer tells it to do. While there may be valid reasons for people not to do what the customer wants to do (leave it on without touching it for more than several hours) it should be up to the customer to make that decision.
  • longrider, jimmie57 and Laxguy like this
Welcome to DBS Talk - Let's talk about DBS! (The Digital Bit Stream)
DISH Network vs DirecTV: HD Channel List - DISH Network HD Capacity, HD Conversion and more.
DISH Network complete channel lists and lists by satellite location are in The Uplink Activity Center.
Unless otherwise noted, I speak for myself. Content is not controlled by DISH Network, DirecTV or any other company.

#69 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,911 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 13 July 2015 - 05:54 AM

Here it is almost 3 years since the first post. This is annoying the crap out of me. I don't see any option to turn off the screen saver. I have an HR24-500. Has whatever the latest firmware is, maybe from last month or something. We leave the TV on, and after about 4 hours or so the stupid floating logo appears and the TV stops. We like to leave the TV on while we sleep on the couch, good background noise. But then we wake up after a while because of the silence. Why isn't this an option that anyone can enable or disable? They don't really seem to care about thinking how people watch their TV.

Try a set of rabbit ears to the TV and change the input to a local channel before you lay down. I don't think the TV will have a screen saver and shut down.


  • Laxguy likes this

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM, HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#70 OFFLINE   dpeters11

dpeters11

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 16,021 posts
  • LocationCincinnati
Joined: May 30, 2007

Posted 13 July 2015 - 06:53 AM

The receiver should do what the customer tells it to do. While there may be valid reasons for people not to do what the customer wants to do (leave it on without touching it for more than several hours) it should be up to the customer to make that decision.

 

Until someone turns the screensaver off and then calls DirecTV that their TV is ruined (whether true burn-in or just Image Retention.)


  • ejbvt likes this

#71 OFFLINE   fleckrj

fleckrj

    Icon

  • Registered
  • 1,498 posts
  • LocationCary, NC
Joined: Sep 04, 2009

Posted 13 July 2015 - 08:17 AM

Does this only happen on the HR22, or only on a few individual receivers or LNB?

 

I have been a DirecTV customer for nearly 20 years and have had many different receivers. Currently, I have a H24, HR21, HR44, and a wireless client, and I have never had the screen saver come on unless I have pressed the pause button or we have a LOS due to a thunderstorm.  I have had the unit shut off after 4 hours of inactivity on my part (a feature that can be disabled, but I have not done so), but I have never seen the screen saver come on randomly.



#72 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 5,911 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 13 July 2015 - 08:24 AM

Does this only happen on the HR22, or only on a few individual receivers or LNB?

 

I have been a DirecTV customer for nearly 20 years and have had many different receivers. Currently, I have a H24, HR21, HR44, and a wireless client, and I have never had the screen saver come on unless I have pressed the pause button or we have a LOS due to a thunderstorm.  I have had the unit shut off after 4 hours of inactivity on my part (a feature that can be disabled, but I have not done so), but I have never seen the screen saver come on randomly.

I have an HR24 and one day I left it on CNBC for the stock market and purposely did not touch the remote to see if it would do that. It did.

If he / she was as old as me it would not matter since I have to take a leak in less than 4 hours always. Just press the play button on one of the trips to the bathroom.

The one time it happened is the only time I have ever seen it.

It is weird tho that we do not hear of commercial accounts having this problem when they leave their unit on the same channel all the time. Maybe their software is different than ours.


DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM, HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#73 OFFLINE   peds48

peds48

    🙈🙉🙊📡

  • DBSTalk Club
  • 17,383 posts
  • LocationNY
Joined: Jan 10, 2008

Posted 13 July 2015 - 11:13 AM

Maybe their software is different than ours.

that is correct.


Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
Here’s to the crazy ones.
The misfits. The rebels.
The the troublemakers.
The round pegs in the square holes.

The ones who see things different.
They’re not fond of rules, and they have no respect for the status quo.


Think Differently 

#74 OFFLINE   inf0z

inf0z

    Legend

  • Registered
  • 273 posts
Joined: Oct 15, 2011

Posted 13 July 2015 - 12:33 PM

Another potential cause of this is if you have a multi-switch system, you have only one cable connected to the satellite in ports, and you have the receiver set up in dual tuner mode.  The screen saver will activate for what ever reason if it's trying to read signal on the second tuner and it's not there. 



#75 OFFLINE   inkahauts

inkahauts

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 20,508 posts
Joined: Nov 13, 2006

Posted 13 July 2015 - 01:18 PM

I'd be nice if where the power saver option is they also had a screen saver option.




Protected By... spam firewall...And...