Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

HR21 200 Keeps trying to download data


  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 OFFLINE   28media

28media

    New Member

  • Registered
  • 5 posts
Joined: Mar 17, 2010

Posted 19 November 2012 - 08:24 PM

For the last two weeks my HR21 200 has been trying to download data 5-6 times a day, and when it does, it freezes on the Hello screen. This forces me to press the red button and restart it again. The receiver goes through the process of downloading data, then goes back to normal.

A few hours later it does it again. Then every day I get up and the receiver is stuck on the Hello screen and I have to go through the process all over again. I check the 101 signal strength to see if the data stream is strong and its at 98 pct. The system test says everything is ok.
The only thing that is strange is that the software version is 0x5d2, last updated 6/29

Any suggestions as to why it's doing this and that it hasn't updated the software since June?:confused:

...Ads Help To Support This SIte...

#2 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 19 November 2012 - 09:28 PM

Sometimes unplugging a receiver does more than a reset. I would try that next.
Also, have you tried pressing the Exit button when the receiver is on the Hello Screen to see if it will continue to load ?

I am certain there will be others that are more experienced on here that will give some more perspective to a possible solution for you.

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#3 OFFLINE   flaktastic

flaktastic

    New Member

  • Registered
  • 39 posts
Joined: Oct 13, 2012

Posted 20 November 2012 - 09:46 AM

I have the same model and got a firmware update around 10/31 (don't have the exact date), so that may be what yours is trying to download. Mine went without a hitch though - not sure what you'd need to do to fix it.

#4 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 20 November 2012 - 09:54 AM

I have the same model and got a firmware update around 10/31 (don't have the exact date), so that may be what yours is trying to download. Mine went without a hitch though - not sure what you'd need to do to fix it.


Press and hold down the Info button on your remote for several seconds.
The system Info screen will pop up with the receiver model , software release number and the date, etc.

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#5 OFFLINE   flaktastic

flaktastic

    New Member

  • Registered
  • 39 posts
Joined: Oct 13, 2012

Posted 20 November 2012 - 05:03 PM

Press and hold down the Info button on your remote for several seconds.
The system Info screen will pop up with the receiver model , software release number and the date, etc.


It's version 0x628 - downloaded on 11/8 at 3:30a. Haven't had any issues with it.

#6 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 20 November 2012 - 05:07 PM

It's version 0x628 - downloaded on 11/8 at 3:30a. Haven't had any issues with it.


Thanks for the update.

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#7 OFFLINE   28media

28media

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Mar 17, 2010

Posted 21 November 2012 - 05:21 AM

Sometimes unplugging a receiver does more than a reset. I would try that next.
Also, have you tried pressing the Exit button when the receiver is on the Hello Screen to see if it will continue to load ?

I am certain there will be others that are more experienced on here that will give some more perspective to a possible solution for you.


Well, I tried the unplugged method and left it unplugged for about an hour with no luck. Here's something else I've noticed during the download, the download percent varies from one restart to another.

For example yesterday the download bar went to 65 pct then a second later, straight to 100 pct. Today it went to 24 pct and then straight to 100 pct. Other times under 20 pct.:confused:

#8 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 21 November 2012 - 08:20 AM

Call DTV and talk to tech support and see what they tell you to try.

I have read that the new software for the National Release is not always being sent from the satellite at all hours of the day. Most of the people that report that they got a new version of software got it between 2 am and 5 am. I know that mine are always in that time frame also.
If you could do a reset very early one morning it might download the new software.
Some posts I have read that the receiver has to be replaced.

Keep us posted.

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#9 OFFLINE   peds48

peds48

    🙈🙉🙊📡

  • DBSTalk Club
  • 11,449 posts
  • LocationLong Island, NY
Joined: Jan 10, 2008

Posted 21 November 2012 - 08:51 AM

Sounds like you have a bad HDDVR. I would call DirecTV and request a replacement. Free with protection plan, otherwise $20.00 for shipping

#10 OFFLINE   28media

28media

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Mar 17, 2010

Posted 24 November 2012 - 08:01 PM

Well, after trying everything the Directv service tech suggested, the problem still happens. He suggested I do a complete reset to factory defaults, thus erasing everything on the DVR, and see what happens. I declined because I didnt want to lose all the Hockey games I'd recorded from last season, and believe that the problem would still be there. I told him since I qualified for a free DVR upgrade, I rather go that route and get the HR24 and return the HR21 later.

#11 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 24 November 2012 - 09:55 PM

Well, after trying everything the Directv service tech suggested, the problem still happens. He suggested I do a complete reset to factory defaults, thus erasing everything on the DVR, and see what happens. I declined because I didnt want to lose all the Hockey games I'd recorded from last season, and believe that the problem would still be there. I told him since I qualified for a free DVR upgrade, I rather go that route and get the HR24 and return the HR21 later.


There are 3 software resets.
The first one is basically the same as the red button reset.
The second one resets all defaults ( all settings like Favorites, Hide SD duplicates, Resolutions, etc. ) but does not erase the recordings.
The third one does indeed reset everything.

You might try the second one while you are waiting for the new one.

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#12 OFFLINE   Rich

Rich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 20,876 posts
  • LocationPiscataway, NJ
Joined: Feb 22, 2007

Posted 25 November 2012 - 10:05 AM

You have already picked the best solution. The 24 will simply blow you away. Watch your shows on the 200 and then send that sucker back. There's not much sense in trying to save it. I had two of them. One started smoking the first night we had it, the other one lasted ~ 4 years and got so slow my son couldn't take it anymore. Sending it back (really have to love D*'s return protocol, I deactivated that 200 a couple months ago and I haven't seen anything resembling a return kit since) is the best thing you can do.

Rich

#13 OFFLINE   Rich

Rich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 20,876 posts
  • LocationPiscataway, NJ
Joined: Feb 22, 2007

Posted 25 November 2012 - 10:11 AM

There are 3 software resets.
The first one is basically the same as the red button reset.
The second one resets all defaults ( all settings like Favorites, Hide SD duplicates, Resolutions, etc. ) but does not erase the recordings.
The third one does indeed reset everything.

You might try the second one while you are waiting for the new one.


I don't think that's correct.

Rich

#14 OFFLINE   28media

28media

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Mar 17, 2010

Posted 02 December 2012 - 09:30 PM

Here's an update. For some reason it finally updated to the most current software last night, and I'm not really sure why. The only two things I did was start deleting programs which brought me to 50% dvr capacity, and also deleted all the programs up to the last software update which was in June. This morning the DVR software was up to date. Very odd.

#15 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 02 December 2012 - 09:38 PM

I don't think that's correct.

Rich


That is what it says in the manual. That is all I have to go by.

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#16 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 02 December 2012 - 09:39 PM

Here's an update. For some reason it finally updated to the most current software last night, and I'm not really sure why. The only two things I did was start deleting programs which brought me to 50% dvr capacity, and also deleted all the programs up to the last software update which was in June. This morning the DVR software was up to date. Very odd.


What version of the software did it load ?

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#17 OFFLINE   28media

28media

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 5 posts
Joined: Mar 17, 2010

Posted 03 December 2012 - 12:00 AM

What version of the software did it load ?


0x628 at 2:33 am

#18 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,605 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 03 December 2012 - 05:39 AM

0x628 at 2:33 am


That was the new one.
There is one rolling out now that posters are saying it is better, 0x62c is the version number.
I am still running 0x5d2.

DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#19 OFFLINE   trh

trh

    This Space for Sale

  • Registered
  • 3,344 posts
  • LocationNE FL
Joined: Nov 02, 2007

Posted 03 December 2012 - 06:03 AM

Here's an update. For some reason it finally updated to the most current software last night, and I'm not really sure why. The only two things I did was start deleting programs which brought me to 50% dvr capacity, and also deleted all the programs up to the last software update which was in June. This morning the DVR software was up to date. Very odd.

So is it running ok now?

Well, after trying everything the Directv service tech suggested, the problem still happens. He suggested I do a complete reset to factory defaults, thus erasing everything on the DVR, and see what happens. I declined because I didnt want to lose all the Hockey games I'd recorded from last season, and believe that the problem would still be there. I told him since I qualified for a free DVR upgrade, I rather go that route and get the HR24 and return the HR21 later.

Two observation:
If you get a new DVR, you lose all your recordings and,
The DVR upgrade from DirecTV isn't necessarily a 24 model. You'll get what they have available.

#20 OFFLINE   Rich

Rich

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 20,876 posts
  • LocationPiscataway, NJ
Joined: Feb 22, 2007

Posted 03 December 2012 - 11:50 AM

That is what it says in the manual. That is all I have to go by.


I've never read the manual. When I got my first 20-700s in late '06, I think the manuals were copies stapled together and were no help at all. Then, I found this forum and never had a reason to look at a manual again.

I do know we were warned by a Mod about using the red button. Was a man I had come to trust and I took that warning to heart and have very rarely used the red button for anything.

If that manual is the basis for the scripts the CSRs use, I wouldn't trust it at all.

When I do a restart it's usually from the Menu.

Rich




Protected By... spam firewall...And...