Jump to content


Welcome to DBSTalk


Sign In 

Create Account
Welcome to DBSTalk. Our community covers all aspects of video delivery solutions including: Direct Broadcast Satellite (DBS), Cable Television, and Internet Protocol Television (IPTV). We also have forums to discuss popular television programs, home theater equipment, and internet streaming service providers. Members of our community include experts who can help you solve technical problems, industry professionals, company representatives, and novices who are here to learn.

Like most online communities you must register to view or post in our community. Sign-up is a free and simple process that requires minimal information. Be a part of our community by signing in or creating an account. The Digital Bit Stream starts here!
  • Reply to existing topics or start a discussion of your own
  • Subscribe to topics and forums and get email updates
  • Send private personal messages (PM) to other forum members
  • Customize your profile page and make new friends
 
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

Black screen issue on HR44-700


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 OFFLINE   Beerhouse

Beerhouse

    New Member

  • Registered
  • 11 posts
  • LocationPhoenix, AZ
Joined: May 19, 2009

Posted 09 August 2013 - 02:31 PM

Long time reader to DBSTalk.com and first (or second?) time submitter.  First, I want to thank all of the moderators and regulars helping the folks out here.  Keep up the good work.
 
Now, on to the issue.  Two months ago I had the new HR44-700 and C31 client installed at the house.  They replaced my HR21-200 and a newer HD receiver for which I can't remember the model number.  Before the swap out my service was running just fine, minus the occasional thunderstorm.  I should also add I'm a long time (13 years) DirecTV customer.  The issue I'm experiencing on the new devices is that my channel blanks out and I'm getting a solid black screen on the TV connected the Genie and a solid white screen on the TV connected to the client.  This started occurring a few weeks in and is happening almost on a daily basis.  It appears to be signal loss but I'm not receiving any on-screen messages.  If I press the Menu, Guide or Info buttons, those displays pop up just fine.  To get my channel back, I just have to re-enter the number or use QuickTune.  I have rebooted the devices a few times but the issue hasn't gone away.  I have the Power Save feature on both devices set to Off.  I have not replaced the HDMI cables because like I mentioned above, I was working just fine on the old equipment.
 
As for the hardware, all I can say is that I have a Slimline-3 dish.  The installer did have to go on to the roof and it appears he swapped out an LNB.  Hopefully that is enough information.  Any suggestions would be great.  I suspect I'll need an installer back out to check the connections.


...Ads Help To Support This SIte...

#2 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,477 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 09 August 2013 - 03:05 PM

Have you checked the signal strengths on all satellites ?

Does this happen when you change channels or does it just do that in the middle of watching a program ?


DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#3 OFFLINE   Beerhouse

Beerhouse

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 11 posts
  • LocationPhoenix, AZ
Joined: May 19, 2009

Posted 09 August 2013 - 03:45 PM

No, have not checked the signal strengths but I plan on doing so when this occurs next.

 

Just during the middle of watching a program.



#4 OFFLINE   Supramom2000

Supramom2000

    In Loving Memory of Onyx-2/23/09

  • DBSTalk Club
  • 3,196 posts
  • LocationSpokane, WA
Joined: Jun 20, 2007

Posted 09 August 2013 - 04:21 PM

I had this exact same issues.  In checking signal strengths, I was missing all the channels on sat 103cb, transponder 2.  I had to have a tech come out as it appears to have been an issue at the switch.


"But the freedom that they fought for, and the country grand they wrought for, is their monument today, and for aye." "This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave."

My Setup


#5 OFFLINE   Stuart Sweet

Stuart Sweet

    The Shadow Knows!

  • Super Moderators
  • 36,869 posts
Joined: Jun 18, 2006

Posted 09 August 2013 - 04:25 PM

Unfortunately the black screen/white screen issues aren't unheard of with Genies. Getting them on the daily basis is pretty rare, though, and makes me wonder what's really going on. Is there any more detail you can add here? Is it a particular time of day, or when left on a particular channel?
Opinions expressed by me are my own and do not necessarily reflect
those of DBSTalk.com, DIRECTV, DISH, The Signal Group, or any other company.

#6 OFFLINE   Beerhouse

Beerhouse

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 11 posts
  • LocationPhoenix, AZ
Joined: May 19, 2009

Posted 09 August 2013 - 09:23 PM

Yes, it does happen at a particular time of the day....approx. between Noon and 5:00 PM.  The mornings and late evenings are just fine.  The afternoon hours is right when the sun is directly over the house and dish.  On cloudy days, the issue does not exist.  Very strange problem.  As for the channels, nothing specific.  It's happened on the local NBC station, MSNBC, FoxAZ - 686 here in Phoenix.

 

This is driving the wife crazy as it's interrupting D-Backs baseball.  LOL!  I'll most likely check the signal strengths tomorrow and call DirecTV.  Any other help is welcome.  I can also post my findings here.

 

Oh, I should also add that I went into the advanced menu(?) and ran the hard drive utilities, etc.



#7 OFFLINE   Diana C

Diana C

    Hall Of Fame

  • DBSTalk Club
  • 1,826 posts
  • LocationNew Jersey
Joined: Mar 30, 2007

Posted 10 August 2013 - 01:30 PM

Yes, it does happen at a particular time of the day....approx. between Noon and 5:00 PM.  The mornings and late evenings are just fine.  The afternoon hours is right when the sun is directly over the house and dish.  On cloudy days, the issue does not exist.  Very strange problem.  As for the channels, nothing specific.  It's happened on the local NBC station, MSNBC, FoxAZ - 686 here in Phoenix.
 
This is driving the wife crazy as it's interrupting D-Backs baseball.  LOL!  I'll most likely check the signal strengths tomorrow and call DirecTV.  Any other help is welcome.  I can also post my findings here.
 
Oh, I should also add that I went into the advanced menu(?) and ran the hard drive utilities, etc.


Sounds suspiciously like a heat related issue, either at the LNB or the switch. Do you have multiple wires running down from the dish, or a single wire? If multiple wires, where is the multi-switch located?

Dish Network Customer from 9/1998-11/2001
DirecTV Customer 10/2001 - 7/2014

FiOS TV/TiVo Customer since 6/2014
Moderator, DBSDish.com 1999-2000
Co-Founder and Administrator, DBSForums.com 2000-2006

Current setup:
DirecTV: HR34-700 (1TB) / HR24-100 (1TB) / HR24-500 (1TB) / HR21-700 (320GB) / HR21-100 (1TB) / 2 H25s / C41-500 / SWiM16 / Nomad / CCK

FiOS: 2 Tivo Roamio Pros (6 TB total) / 5 Tivo Minis attached via MOCA


#8 OFFLINE   Beerhouse

Beerhouse

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 11 posts
  • LocationPhoenix, AZ
Joined: May 19, 2009

Posted 10 August 2013 - 04:43 PM

I believe there are 2 wires running down from the dish, into the attic where the multi-switch is but I'm not 100% on that.  Sorry.

 

I do have a technician coming out next Wednesday to look everything over.  The issue happened again today and I called the help desk.  They had me run a System Test, which just showed the phone line not connected.  No big deal there.

After pressing OK on the test screen, the channel came right back.  We then ran a signal test on Sat 101 and we had numbers from 95 - 100 across the board.



#9 OFFLINE   Supramom2000

Supramom2000

    In Loving Memory of Onyx-2/23/09

  • DBSTalk Club
  • 3,196 posts
  • LocationSpokane, WA
Joined: Jun 20, 2007

Posted 10 August 2013 - 05:18 PM

Did you check the other sats? My 101 is fine. It was 103cb.

Sent from my SCH-I535 using DBSTalk mobile app


"But the freedom that they fought for, and the country grand they wrought for, is their monument today, and for aye." "This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave."

My Setup


#10 OFFLINE   Beerhouse

Beerhouse

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 11 posts
  • LocationPhoenix, AZ
Joined: May 19, 2009

Posted 11 August 2013 - 09:47 AM

Supramom2000,

 

Here is what I'm seeing on 103cb.

 

1-8      78  87  73  79  74  85  71  78

9-16    74  85  72  80  73  84  NA  NA

17-24  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA

25-32  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA



#11 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,477 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 11 August 2013 - 10:50 AM

Those will work but if a decently heavy cloud comes between your dish and the satellite you will lose your signal.

The numbers should be at least 85 and preferably in the mid 90s for that signal.

 

What are the numbers for 99c and 103 ca ?


DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#12 OFFLINE   Supramom2000

Supramom2000

    In Loving Memory of Onyx-2/23/09

  • DBSTalk Club
  • 3,196 posts
  • LocationSpokane, WA
Joined: Jun 20, 2007

Posted 11 August 2013 - 01:07 PM

Yeah, after the tech replaced my switch, my 103cb signals are way higher than yours.  They are all above 85 and most in the 90's.


"But the freedom that they fought for, and the country grand they wrought for, is their monument today, and for aye." "This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave."

My Setup


#13 OFFLINE   Beerhouse

Beerhouse

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 11 posts
  • LocationPhoenix, AZ
Joined: May 19, 2009

Posted 13 August 2013 - 07:36 PM

Sorry for the delay in replying back to everyone.  Here are the numbers.

 

99c

1-8    74  85  67  78  73  84  67  77
9-16   73  84  69  79  75  84  NA  NA
17-24  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA
25-32  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA
 
103ca
1-8    NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA
9-16   73  77  72  76  72  76  70  76
17-24  70  77  71  74  69  76  69  77
25-32  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA  NA


#14 OFFLINE   jimmie57

jimmie57

    Hall Of Fame

  • Registered
  • 3,477 posts
  • LocationTexas City, TX
Joined: Jun 26, 2010

Posted 13 August 2013 - 08:52 PM

I think DTV needs to come back and check out your system.

All of those numbers are low and I don't think they actually pass "verification" or whatever it is called when a tech puts in a new system

Tell them what your screen is doing and tell them what your satellite reading are on each of these LNBs.


DirecTV customer since 1996 - Current :Slimline 3 SWM,   HR24-100 HDMI to 32" Sharp LED,
HR24-100 Component cables to 46" Samsung LCD & Optical Cable to Yamaha AVR, H21-200 HDMI to Yamaha AVR & HDMI to 52" Mitsubishi LCD


#15 OFFLINE   Beerhouse

Beerhouse

    New Member

  • Topic Starter
  • Registered
  • 11 posts
  • LocationPhoenix, AZ
Joined: May 19, 2009

Posted 14 August 2013 - 05:42 PM

DTV technician was out this morning and replaced an LNB, fixed a minor cabling issue and re-aligned the dish.  Signal strengths look better and the issue went away this afternoon.  Looks like I'm good to go now.  Thanks for everyone's input.



#16 OFFLINE   Laxguy

Laxguy

    Fortuna! Fameux des Halles

  • DBSTalk Club
  • 12,207 posts
  • LocationWinters, California
Joined: Dec 02, 2010

Posted 14 August 2013 - 06:00 PM

Good news! Thanks for the update. 


"Laxguy" means a guy who loves lacrosse.




Protected By... spam firewall...And...