1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Genie Mini won't allow anything but 480 resolution on two boxes

Discussion in 'DIRECTV HD DVR/Receiver Discussion' started by chad73, Jun 25, 2017.

  1. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    I just had a similar issue happen to my DTV setup Monday night/Tuesday morning, receiving the content error message. The main Genie is fine and displays 1080. The other two (one on an older Insignia 43" LED and the other on a 49" Insignia) will not display anything but 480 via HDMI. I tried all the known resets and then got the standard response from DTV's Tech Support: They'll ship you the 10 pin-component cables for $7.99 each. I'll seek a cheaper price elsewhere but I agree it is highly disappointing I can no longer plug in an HDMI cable to my Genie Minis for audio and video.
     
  2. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    Try this:
    Press and hold the EXIT button on the remote until a message comes to the screen. Make sure it says it is in HD mode.
    If it says it is in HD then repeat the process to get it in HD mode.
    Check the resolutions in Setup, Display and only check the 720p and 1080i unless you do the PPV movies, in that case also check the 1080p.
    Let us know how this works.
     
  3. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    I just saw your post. I will try this tonight and report back.

     
  4. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    With the Mini in our bedroom turned on I pressed and held Exit on the remote until the green light on the remote stopped flashing rapidly - no luck.

    So, to reset (since I didn't give a whole lot of information - this will be long): I have the Genie system (HR54-500 for the main Hub; it's in the playroom for our kids) and two C41-500s (one in my bedroom, one in the living room). The Genie Mini in our bedroom has been connected to Insignia 43" via HDMI; we have a Blu-ray player connected through a second HDMI port and the Blu-ray player works fine. In the living room, the Genie Mini was connected through an Onkyo Home Theater (AVX-290) along with a Blu-ray player out to an Insignia 49" LCD. On June 12th the Minis stopped sending HD content through the HDMI cables; the Blu-ray player that was connected through the Onkyo receiver stopped displaying as well (when I connect the Blu-ray player into the TV directly it works fine); the main Genie Hub in our playroom works fine. Going through DirecTV chat they suggested buying the 10-pin to component cables for both TVs. The 49" Insignia in the living room has three HDMI and one RCA inputs but no component, so I swapped TVs for the living room (the 43" Insignia has component); I have an image and sound running from the Mini in the living room through the Onkyo receiver and out to the 43" Insignia (out via component) but the quality isn't as good as the HDMI, in my opinion. The 49" Insignia sits in our bedroom and is connected via HDMI to the Mini but the error notification persists. I have no idea what's causing the LG Blu-ray player in the living room to not send HDMI to the Onkyo receiver and out to the TVs.

    **As a side note, looking at my DirecTV account at the Refresh Your Equipment page it does not show all the correct receivers that I have. Instead of the two Genie Minis being listed (with the Main Genie, which is listed correctly) it shows my old HR receivers. Could that be the issue here?**

     
  5. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    Component is 5 cables. Red, Blue and Green for Video and Red and White for Audio. If you have just Red, White and Yellow that is Composite and is only capable of SD signals. The Component cables will do 1080i.
    However, that should not be your problem with the 480p signal when using the HDMI cable.

    When you go into setup, Display, can you check the 720p and 1080i resolutions and uncheck the 480p ?
    If you have not done that, try it.

    Check the Info page on these 2 minis and see when they got a software update. See if it was at the time this started.
     
  6. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    I am unable to select any resolutions other than the 480. Yes, the 49" only has composite and HDMI; the 43" has Component and HDMI.

    The latest updates were May 1st.

     
  7. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    All this is a little bit complicated.
    Are the minis that are not working properly going thru an AVR ? Is the one that is working properly going thru an AVR or is it connected directly.
     
  8. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    AVR? I'm lost there; explain to me?
     
  9. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    Yep, all these abbreviations get tough after awhile.
    Audio Video Receiver, Onkyo or any other brand.
     
  10. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    No the only TV using an AVR is the living room (currently the 43" but it has been used with the 49" up to this issue; I swapped them out so we could watch TV via Component cables about a week ago).
     
  11. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    This sounds like the output HDMI connection is faulty on the Onkyo.

    In the living room, the Genie Mini was connected through an Onkyo Home Theater (AVX-290) along with a Blu-ray player out to an Insignia 49" LCD.
    On June 12th the Minis stopped sending HD content through the HDMI cables; the Blu-ray player that was connected through the Onkyo receiver stopped displaying as well
    (when I connect the Blu-ray player into the TV directly it works fine);
    the main Genie Hub in our playroom works fine.
     
  12. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    Have you tried HDMI from the mini direct to the TV and use an optical or digital cable to the Onkyo for sound ?
    Have you tried resetting the mini with the Menu so that you could choose reset all settings ?
    Have you gone to the website and did a Refresh my Service ?
     
  13. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    What perplexes me is: Why is the Mini in my bedroom - that isn't connected via AVR - is having the same issues as the Mini that is/was connected to the Onkyo? I cannot get either of them to display HDMI when I connect them directly to either TV.
     
  14. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    What does “refreshing service” mean?
     
  15. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    When i looked at the Refresh it only shows the main hub Genie; the two Minis aren't listed. It shows my old HRs. Could that be the issue?
     
  16. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
  17. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    How about the HR54 ? When did it get new software ?
    Have you reset it with the Menu or the Red button ? The minis get their signals from it.
    Have you checked it to see what resolutions are checked on it ?
    Is it playing HD ?
     
    Last edited: Jun 25, 2018
  18. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    I do not know but I do not think that is a problem because they are getting signals from the 54.
    Refreshing tells the smart cards in each box what you are authorized to get as far as programming, etc.
     
  19. mjkrt1

    mjkrt1 New Member

    16
    0
    Sep 6, 2007
    May 1st for the 54; I just hit the red reset on that receiver.
     
  20. jimmie57

    jimmie57 Hall Of Fame

    8,990
    635
    Jun 26, 2010
    Texas City, TX
    When you finish with all that we discussed and it still isn't working we will need someone on here that knows more that I do to jump in and help you.
    Can you try the Exit button on another mini ? That usually pops up and says your TV is in SD or HD mode. Repeat the process and it will change it to the other setting.
     

Share This Page