1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

HR20 Tuner Problem

Discussion in 'DIRECTV HD DVR/Receiver Discussion' started by avNeophyte, Jul 27, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. avNeophyte

    avNeophyte Cool Member

    10
    0
    Jul 27, 2007
    I got a new HR20 from D* earlier this week. I'm not too fond of it in general at this point but I'm having one major problem. It only seems to be using 1 Sat tuner and the OTA tuners. It won't use Sat tuner 2.

    I have 2 sat cables (with b band converters) and an OTA cable connected to the box. I know both sat cables are good for several reasons:

    1. They worked for years with my HD-Tivo,
    2. If can frog the cables on the back of the HR20 and tuner 1 continues to work, and
    3. The satellite signal test shows excellent signal levels for all operational transponders on all operational satellites on both tuners (however the test screen that allows you to pick satellite #, transponder # and tuner for audio always acquires a signal on tuner 1 but never on tuner 2??????).

    The problem is if I start recording a show then try to switch the channel it tells me all tuners are recording and asks if I want to cancel a recording or cancel channel change. This screen shows a list of the current recordings and it lists only the recording on tuner 1.

    Further, if I go into the system info menu it show the following for my tuners:

    SAT: Tuner 1, Record
    SAT: Tuner 2
    OTA: Tuner 1, Record
    OTA: Tuner 2, Record

    It seems as though I have a single tuner DVR. Is the HR20 supposed to work like this? Do I have a configuration problem? Possibly a bad tuner?

    Thanks.
     
  2. Michael D'Angelo

    Michael D'Angelo Lifetime Achiever

    10,839
    0
    Oct 20, 2006
    :welcome_s to DBStalk

    Do a menu reset and that should fix it.
     
  3. mluntz

    mluntz Icon

    642
    0
    Jul 13, 2006
    I had the same issue on mine. I had even transponders only on SAT 2. Ended up being a bad tuner. If you switch the sat cables and have the same issue, that's what my guess would be.
     
  4. armophob

    armophob Difficulty Concen........

    7,393
    65
    Nov 13, 2006
    Fort Pierce, FL
    If the reset doesnt work, try uplugging it for a while. If that doesn't work. Leave one in sat 1, reset. And see if you get a signal, repeat this for sat 2.
     
  5. avNeophyte

    avNeophyte Cool Member

    10
    0
    Jul 27, 2007
    I did a menu reset and the unit hung in the D* HDDVR+ boot screen.

    I then pulled the plug, counted to 15 and plugged it back in. The system booted properly this time and when it came back up I was able to use both tuners.

    Thanks for the assistance. This doesn't help build my confidence in this unit.
     
  6. Davenlr

    Davenlr Geek til I die

    9,139
    28
    Sep 16, 2006
    Chances are it just glitched when it downloaded new software and reset. Its a pretty reliable unit.
     
  7. redtaco

    redtaco Cool Member

    20
    0
    Dec 23, 2006
    I had the same problem as avNeophyte. I did a software reset as recommended here and now both tuners are working again! Thanks dbstalk members!
     
  8. packfan909

    packfan909 Icon

    869
    0
    Oct 6, 2006
    Did you redownload the latest firmware? Or just reset the HR20?

    Curious...

    pf
     
  9. veryoldschool

    veryoldschool Lifetime Achiever Staff Member Super Moderator DBSTalk Club

    42,684
    349
    Dec 9, 2006
    Resetting/restarting will solve a problem, but I don't think the software will install without it being correct with all of the checksums it does before installation. FWIW it goes into flash memory [much like the BIOS of a motherboard] and would brick the box if it went in bad [unlike software in your computer that goes to the disk],
     
  10. finaldiet

    finaldiet Hall Of Fame

    1,158
    0
    Jun 13, 2006
    After 17e downloaded, I lost tuner 110 on both receivers. I did resets on both to no avail. The channels I lost were in the 70's. Checked channels I receive and they were not there. I think it would be unusual to lose tuner 110 on both receivers, which are the 700's. Any ideas? I did call DTV and they will send a tech out between 4-8 pm today.:(
     
  11. veryoldschool

    veryoldschool Lifetime Achiever Staff Member Super Moderator DBSTalk Club

    42,684
    349
    Dec 9, 2006
    110 is a SAT and has an LNB, but not a "tuner". Loss of it from two receivers points to something other than the receiver(s). It could be the dish, a multi-switch, or a cable between them.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page