1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Two TVs from 1 Hopper

Discussion in 'Hopper System Support Forum' started by Oilspot, Mar 4, 2013.

  1. Mar 4, 2013 #1 of 40
    Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    Hello, just upgraded from two VIP 722, to a Hopper and 2 joeys. One of my 722s had mirrored TV 1, using HDMI and then Component cables to TV in MBR. Worked well and resolution was fine for Bedroom.

    The tech was puzzled by this, but it worked fine with the Hopper too. Until today. Spent hour on phone with advanced tech tonight and they were baffled.

    I checked a lot of things, but still no signal to the TV fed by component cables.

    Anyone successfully resolve something like this?
     
  2. Mar 4, 2013 #2 of 40
    cclement

    cclement Legend/Supporter DBSTalk Gold Club

    236
    1
    Mar 22, 2004
    I did the exact same same thing with my 722 and now I feed 2 TVs with the Hopper. Works great! All the outputs are live, so it should work just fine.

    Did you try the easy fix of resetting/rebooting the Hopper?
     
  3. Mar 4, 2013 #3 of 40
    P Smith

    P Smith Mr. FixAnything

    22,143
    192
    Jul 25, 2002
    W.Mdtrn Sea
    Sure. Cold reboot - remove power cord for a minute.
     
  4. Mar 5, 2013 #4 of 40
    Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    Thanks for confirmation that the component output should be live in addition to the HDMI output. That helps a lot.

    I tried cold reboot a few times. Maybe tonight, I'll try disconnecting power, Ethernet, and SAT connections.

    I'll also double check the wiring again. Like I said before it worked during install. The other odd thing was the composite out (using only one component cable) didn't work either. So I think it is either a hopper malfunction or wiring; but wiring was working fine with 722 and after hopper install.
     
  5. Mar 6, 2013 #5 of 40
    Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    Okay, disconnected everything and rebooted. Component out worked. Woke up this morning and component out was dead again. Tech is coming tomorrow, but not sure how ,to confirm resolution if the system kills component out each night after I go to sleep.

    Any ideas?
     
  6. Mar 6, 2013 #6 of 40
    P Smith

    P Smith Mr. FixAnything

    22,143
    192
    Jul 25, 2002
    W.Mdtrn Sea
    switch to Hopper ?
     
  7. Mar 6, 2013 #7 of 40
    scooper

    scooper Hall Of Fame

    6,316
    36
    Apr 22, 2002
    Youngsville NC
    Add another Joey for the bedroom ?
     
  8. Mar 6, 2013 #8 of 40
    Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    I'm already using hopper, but it will not give me output on HDMI & component at the same time.
     
  9. Mar 6, 2013 #9 of 40
    Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    If I can get the wiring to work AND the third Joey doesn't add anything to my bill. I don't need a third Joey if the hopper can provide output to both HDMI and component, since I am rarely in living room and bedroom at the same time.
     
  10. John79605

    John79605 Legend

    142
    0
    Feb 9, 2007
    See if turning on the HDMI tv restores the picture to the component tv. I have a 222 and a 211 and I've been having to turn on each HDMI tv every morning to get the component and composite outputs to work. It works until the daily reboot.
     
  11. P Smith

    P Smith Mr. FixAnything

    22,143
    192
    Jul 25, 2002
    W.Mdtrn Sea
    are you kidding?
    I'm just watching both outputs right now: HDMI to HDTV and Component from same H to a projector
     
  12. koralis

    koralis Godfather

    299
    3
    Aug 10, 2005
    Maybe it has something to do with the HDMI negotiating protocols? Make sure the TV is on before turning on the hopper, etc?
     
  13. Michael P

    Michael P Hall Of Fame

    3,114
    22
    Oct 27, 2004
    Exactly what I was thinking.
     
  14. Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    Quick update. Tech and boss were stumped. They replaced hopper and everything is working again. However they said hopper is designed to drive a single TV and would not warrant the hopper if it stopped sending signal from composite, if HDMI still worked.

    On off chance it is the cable, I'm going to order a new cable. I think I have a six and three foot cable connected. Since 12 ft is more popular ill try that first.

    Thanks for all the feedback, I'll see what happens.
     
  15. Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    If only they didn't charge $7/month per Joey, I would find a way to make it work.
     
  16. Oilspot

    Oilspot Cool Member

    18
    0
    Mar 4, 2013
    Oh we'll, woke up this morning and new hopper component out was not functioning. So I'll either buy a single component cable or maybe an HDMI splitter.

    Anyone have experience with an HDMI splitter? It looks like a would need a powered one (yea another ghost power drain for my house), since reviews about non-powered ones have been mixed.

    I guess I'm just surprised that someone at Dish doesn't officially say, the Hopper is designed for only one video signal output and WE (dish) will disable multiple outputs every evening to make sure we sell more hoppers. I've been with Dish 15 years and this is the first significant issue, where techs can't give me a straight answer.
     
  17. charlesrshell

    charlesrshell AllStar

    105
    0
    Feb 24, 2008
    O'Fallon,...
    I do not use the component ports, but I do use the RCA composite (red, white, blue) ports with HDMI. HDMI goes to main TV and the RCA go a powered RCA 4 port outlet distribution panel. From the distribution panel I have RCA cables going to a VCR/DVD recorder, wireless headset, and to a powered RF modulator. Modulator output goes to the home distribution splitter. There has been no issue with HDMI and the Composite outputs working at the same time from the Hopper. If you wish I can try out my component ports for a test to see if they work. I will have some time this weekend.
     
  18. gov

    gov Legend

    1,101
    50
    Jan 11, 2013


    :lol:


    Oh man, stop it! You're killing me here!

    :eek2:
     
  19. P Smith

    P Smith Mr. FixAnything

    22,143
    192
    Jul 25, 2002
    W.Mdtrn Sea
    My Hopper still running OK on both HDMI and Component with S2.38.
     
  20. charlesrshell

    charlesrshell AllStar

    105
    0
    Feb 24, 2008
    O'Fallon,...
    I just connected component cables from my Hopper w/Sling to our TV in the Kitchen. The Hopper is still connected by HDMI to main TV and the RCA ports are still connected to the RF Distribution panel. Everything is working great. Will leave them connected for a couple of days.
     

Share This Page