1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ViP612 L6.02 Software Experiences/Bugs Discussion

Discussion in 'ViP612/622/722/722K DVR Support Forum' started by Ron Barry, Oct 1, 2008.

  1. Rotryrkt

    Rotryrkt Legend

    137
    2
    Dec 11, 2004
    I am still experiencing problems with freeze ups and spontaneous reboots (at least 6 within 3 hours watching Big Ten Net HD). Yesterday, I did some diagnosis and found that the HDMI diagnosis was reporting Raw EDID Blocks 2 thru 7 (Checksum FAILED!). I then disconnected the HDMI and hooked up component cables. This helped, but I have experienced at least three lockups since then. My 622 has not experienced any of this and all is fine with it (no checksum failures). My hope is that this will be corrected soon, but my patience is wearing thin. C'mon Dish fix this soon!!!!

    Anyone else experiencing these problems?:mad:
     
  2. craigminah

    craigminah New Member

    8
    0
    Oct 12, 2008
    I see the problem (freezing for 1-3 seconds) on all channels. My base has no military aircraft...we launch rockets and missiles. Dish uses circularly polarized signals and most comm here is linearly polarized so local interference isn't a concern. The launch of CIEL 2 may help but I'm going to keep pressuring Dish just so they know my problem's not fixed (they've sent three teams out and nobody want to do anything since it's an intermittent issue). I did have them replace the 129W LNB to no avail.
     
  3. ericsdad

    ericsdad Mentor

    34
    0
    Sep 2, 2007
    I don't know if this is a problem with the L6.02 software, or just a problem with our VIP612s.
    We have 2 612s and neither one can hold a signal from the local OTA NBC channel. When you tune to that channel it starts off in the high 80s and immediately starts losing signal strength until you lose the signal. If you wait about 30 seconds it will come back for a few seconds, then lose the signal again.
    It has to be something wrong with the 612s. Our VIP622 never loses the signal to that channel. We also have a Sony HD DVR, and the OTA tuners in our 3 HD TVs, and none of them lose the signal either.
     
  4. alacazam

    alacazam Mentor

    42
    0
    Oct 8, 2004
    I have (2) 612's and BOTH have frequent freeze ups when I fast forward or rewind a recorded program. Usually after about 30 seconds both units will resume play BUT once in a while I have to do a reboot of the unit to get it back working. This has went on since last July. I've talked to my installer a couple of times and he said Dish knows about this problem and is working on software to correct this problem.
    I find this strange since I've seen NO discussion here with anyone having this specific issue. I would THINK that if this really was a well known problem to Dish and they were REALLY working on a solution it would have been talked about here.
     
  5. ontwowheels

    ontwowheels Cool Member

    17
    0
    Nov 7, 2008
    New customer and eastern arc user here. My 612 has locked up at least once a day since I had service installed four days ago. Last night's reset was a little different, picture was black on all channels but I still had sound and menus. Resetting the unit fixed it. I have an installer coming out tomorrow.
     
  6. Ron Barry

    Ron Barry 622 Tips & Trick Keeper

    9,881
    0
    Dec 10, 2002
    To provide a counter point, My 612 has not locked up in a very long time. Wonder if this is Eastern Arc issue.
     
  7. alacazam

    alacazam Mentor

    42
    0
    Oct 8, 2004
    This is NOT an Eastern Arc issue because I'm not in the Eastern Arc. I feel it's a receiver specific issue which Dish needs to address with software updates.
     
  8. Ron Barry

    Ron Barry 622 Tips & Trick Keeper

    9,881
    0
    Dec 10, 2002
    Just trying to find some commonality between the experiences since I am not seeing the issues.

    I went back and read your previous report alacazam. I will try and see if I can get my 612 to lock up using the FF and RWD buttons. Can you reproduce this at will? As for the other other two reporting lockups. Are the lock ups occurring when you interact with the receiver or are you also seeing lockups when you just sit there watching TV?
     
  9. Rotryrkt

    Rotryrkt Legend

    137
    2
    Dec 11, 2004
    I believe mine to be an HDMI compatibility issue. Since I disconnected it and am running on component output I have only seen one lockup. When it does lockup, I am usually using the skip buttons or FF or RWD. Once in a while it will lock while just watching TV. Once again, since disconnecting the HDMI, it has been much more stable. Thanks Ron for the reply.
     
  10. alacazam

    alacazam Mentor

    42
    0
    Oct 8, 2004
    I can't get either of my 612's to do this at will. Whenever they decide to freeze up they just freeze up!! Just read several posts here under a different thread of people having this same problem. I just wonder if Dish is aware of the problem and if they are I hope they are working on a fix if it's possible. I'm not going to wait much longer for a software update I'm going to call and ask for replacement receivers. This has gone on long enough for me.
     
  11. ontwowheels

    ontwowheels Cool Member

    17
    0
    Nov 7, 2008
    I did an online chat last night with tech support and called off the service call for today. I moved the 612 outside of the entertainemnt cabinet it was in, where it was getting very hot due to no air flow. Since the unit has been outside I haven't had any lock ups, but it has only been one day. If I go lock up free I'll know it's a heat issue.
     
  12. astraelraen

    astraelraen New Member

    3
    0
    Nov 20, 2008
    Mine actually has this exact same problem with the NBC OTA station. Did you find a solution? It will get every other OTA station fine.
     
  13. phrelin

    phrelin Hall Of Fame DBSTalk Club

    15,052
    317
    Jan 18, 2007
    Northern...
    I had the lockup occur at a different point. I moved some programs to an EHD. Then when it came back to normal TV viewing the video froze while the audio continued and all control locked up. A soft reboot fixed it.

    Just for the record, I use component/toslink connections through my A/V receiver.
     
  14. ericsdad

    ericsdad Mentor

    34
    0
    Sep 2, 2007
    Our 612's are still doing it. Everything we watch is either recorded or time delayed so we have to always watch NBC on the 622, or record it on the Sony DVR.
     
  15. damondlt

    damondlt New Member

    5,455
    232
    Feb 27, 2006
    Newfoundland...
    My 612 will not let me Dial customer service to change prgramming through my receiver. Not a big deal ,but be nice to see why.
     
  16. damondlt

    damondlt New Member

    5,455
    232
    Feb 27, 2006
    Newfoundland...
    By the way I have Eithernet and phone line hooked up to it.
     
  17. harsh

    harsh Beware the Attack Basset

    21,192
    183
    Jun 14, 2003
    Salem, OR
    That's a feature that apparently still requires a phone line. Are you sure your ViP612 can connect through the phone line?
     
  18. damondlt

    damondlt New Member

    5,455
    232
    Feb 27, 2006
    Newfoundland...
    Yes it always seem to pass the phone test, and my 622 always connects, But the 612 never will.
     
  19. Kent Slimm

    Kent Slimm New Member

    5
    0
    Aug 21, 2008
    One more frustrated 612 user here. I wrote some months ago about freeze-ups during which the screen image would turn purplish-pink. That color anomaly doesn't happen anymore, but I'm still getting freezes on a regular basis when I fast-forward or rewind a taped program. I wish I knew whether this was due to a defect in the unit (if so, then mine is obviously not the only one -- and a replacement may well fail to solve the problem) or in the software (haven't we had a couple of updates since the issue was first reported?). Very frustrating to have it go on so long.
     
  20. ericboutin

    ericboutin Cool Member

    15
    0
    Nov 11, 2007
    I had a very similar problem with my OTA antenna (in the attic) that I initially hooked up to my 612. I would put it on our strongest station which is coming in at 100% on our 622. On the 612 it would drop down down down to 0%. Well I was using the little 3 ft coax cable that came in the 612 box (the one that says use only for connection from the box to the tv)...just for s&g's I hooked up another cable I had lying around (not a dish cable) to see if that discalimer was absolutely necessary.....well surprise at least for me I have no more issues with my OTA signal on my 612. The signal is a little lower than the 622 but I attribute that to the longer run maybe. Anyway that's what worked for me on the signal issue.

    On re-read I will clarify....the run from the attic antenna to the 612 is run in the wall to a switch plate; so the 3' coax cable I was using went from the wall plate to the back of the 612 receiver.
     

Share This Page