DBSTalk Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
New Member
Joined
·
18 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I had a Genie and two clients installed this past weekend. One of the clients seems to be suffering from a grey screen issue which I'm working on troubleshooting. The more irritating issue currently is what appears to be an hdmi handshake issue when the hdmi is routed through my Pioneer RX V871 AVR from the Genie. It seems more prevalent on on 1081i sources. It is seen on the Panasonic plasma as a quick flicker of greenish yellow across part of the screen. I had seen this previously on my older Directv dvr and it was resolved with a firmware update some time back. Is there a known issue/thread I should watch on this? If not, I'll contact Directv but wanted to be sure it's not a known issue before I do. Just to conclude, the issue only happens when going through the receiver. Thanks.
 

·
Hall Of Fame
Joined
·
6,099 Posts
Is it only when you change the channel, or is it something that shows up during play of a show?

If it is just at channel change, it is probably just some hdmi handshaking going on and shouldn't be a problem.
 

·
Superfly
Joined
·
4,567 Posts
There seem to be an intermittent handshake issue with the HR34 and Yamaha receivers. In those cases, the sound goes away.

I can't speak to your Pioneer but I wouldn't get too worked up over a brief flash in any case.
 

·
Legend
Joined
·
256 Posts
Carl Spock said:
There seem to be an intermittent handshake issue with the HR34 and Yamaha receivers. In those cases, the sound goes away.

I can't speak to your Pioneer but I wouldn't get too worked up over a brief flash in any case.
Oh that's just wonderful


It would just have to be Yamaha's that had problems.

As old as HDMI is you would think they would have all of the problems ironed out by now.
 

·
Hall Of Fame
Joined
·
10,120 Posts
Red Orc said:
Oh that's just wonderful :mad:

It would just have to be Yamaha's that had problems.

As old as HDMI is you would think they would have all of the problems ironed out by now.
Try running an optical or digital coax to the Yamaha.
We have 2 hooked up in this manner here ( not to an HR34 ).
 

·
Superfly
Joined
·
4,567 Posts
Red Orc said:
Oh that's just wonderful


It would just have to be Yamaha's that had problems.

As old as HDMI is you would think they would have all of the problems ironed out by now.
HDMI is a moving target. We are now on HDMI 1.4. Specs change. Nothing is set in stone.

I would hate to be DirecTV, or Pioneer or Yamaha for that matter. To make a product only you can define work flawlessly with everything else on the planet would be frustrating as heck.

And I did say the problem is intermittent. I haven't experienced it at home for a couple of weeks now. That makes it even harder to troubleshoot.
 

·
Godfather
Joined
·
433 Posts
I gave up on the Pioneer VSX21-TXH and HR24 combo with HDMI connection. Whenever switching from HD to SD there was no audio. Only a re-handshake would get the audio on an SD channel. Only happened after the stupid useless HD GUI. Switched to Marantz receivers and now it is only the huge handshake delay on the receivers along with an additional audio delay on pause to play on the 34 but not the 24. What a useless bunch of junk the HDCP is.

And please please bring back the SD GUI which eliminates all sorts of HD to SD problems.
 

·
Honi Soit Qui Mal Y Pense.
Joined
·
15,541 Posts
Jerry

I believe you can eliminate much of your frustration by going HDMI to the TV and optical or coax back to your AVR. Or have you tried that already?
 

·
Legend
Joined
·
256 Posts
billraff said:
I had a Genie and two clients installed this past weekend. One of the clients seems to be suffering from a grey screen issue which I'm working on troubleshooting. The more irritating issue currently is what appears to be an hdmi handshake issue when the hdmi is routed through my Pioneer RX V871 AVR from the Genie. It seems more prevalent on on 1081i sources. It is seen on the Panasonic plasma as a quick flicker of greenish yellow across part of the screen. I had seen this previously on my older Directv dvr and it was resolved with a firmware update some time back. Is there a known issue/thread I should watch on this? If not, I'll contact Directv but wanted to be sure it's not a known issue before I do. Just to conclude, the issue only happens when going through the receiver. Thanks.
I know this will sound silly but did you try different HDMI cables?
My last TV a LG I only had one HDMI cable that would work withit and my old Panasonic BluRay player.
Every other cable AI tried gave me issues. Even mid-tier Monster Cables.
 

·
Hall Of Fame
Joined
·
6,099 Posts
To the OP, the model number you gave is not a Pioneer model number, it is a Yamaha, or at least when I tried to look it up as a pioneer the only thing I got was some comparisons of the Yamaha RX-V871 to some Pioneer models.

On your AVR (whichever brand/model it actually is), is there a setting for Video output resolution? On my Denon there is, and it defaults to 'auto' which means it will decide which resolution to use. That adds more complexity to the handshake imo.

If it has that, try setting the video output resolution to 1080p if that is your TVs native resolution, and see if that cures the problem.
 
1 - 10 of 10 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top